Relatieproblemen door alcohol? 14 Helende Tips

Drinkt je partner veel? En ontstaan hierdoor relatieproblemen?

Dat kan dat in sommige gevallen ernstige gevolgen hebben.

Hieronder geef ik je concrete tips hoe om te gaan met relatieproblemen door drankgebruik zodat jullie een fijne toekomst tegemoet gaan. Zonder dat de fles tussen jullie in komt te staan…

Inhoud van dit artikel:Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je De 3 schakels van succesvolle relaties geef? Daarmee ontdek je exact hoe je jouw relatieproblemen oplost en eindelijk samen gelukkig wordt in 3 simpele stappen. Download de 3 relatieschakels nu

Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je om kunt gaan met problemen in je relatie door drank.

#1 Wat zijn de symptomen van een alcoholist?

Je bent een alcoholist als je zwaar drinkt, en er veel schade van ondervindt. En wilt minderen, maar er niet in slaagt. (Bron: Jellinek.)

Je bent een zware drinker als je één of meerdere keren per week zes drankjes per avond drinkt. Maar niet iedereen die zwaar drinkt, is een alcoholist. Sommige mensen drinken veel in het weekend, maar doordeweeks niets.

Er ontstaan pas problemen als je moeite hebt met minderen en schade hebt van de drank.

Hoe herken je dit in je partner?

Als hij elke dag wat biertjes drinkt maar verder geen problemen heeft (en af en toe zonder moeite stopt), dan is er niets aan de hand. Maar kan hij niet stoppen? Ook al wil hij dat graag?

En is hij daarnaast:

  • Depressief
  • Paniekerig
  • Zenuwachtig
  • Slapeloos
  • Vergeetachtig
  • Slecht in concentreren
  • Agressief (of manipulatief)
  • Geestelijk in de war
  • Aan het trillen en zweten?

Dan is er sprake van alcoholisme.

#2 Wat is typisch gedrag van een alcoholist in een relatie?

Niet iedere alcoholist is hetzelfde. Hieronder krijg je enkele voorbeelden van negatief gedrag in een relatie door alcohol.

  • Hij zoekt ruzie door de alcohol. Dit is gelukkig niet bij iedereen zo. Maar bij sommigen lokt alcohol agressie uit.
  • Hij vertelt smoesjes wanneer je hem confronteert met zijn drinkgedrag. Hij zegt dat het allemaal wel meevalt. Of dat hij zo kan stoppen, als hij dat wil.
  • Hij geeft de omstandigheden de schuld. “Ik drink omdat ik het zo moeilijk heb.” Het ergste is wanneer hij jou de schuld geeft. Dit is natuurlijk nooit terecht.
  • Hij geeft meer aandacht aan de fles en het herstellen van zijn katers, dan aan zijn werk en naasten. Dit is wat alcoholisme destructief maakt in een relatie.

#3 Hoe kun je een alcoholist helpen?

Allereerst: dat hij drinkt, is niet jouw schuld. En ook niet jouw verantwoordelijkheid.

Waarom is dit zo belangrijk?

Veel alcoholisten leggen de verantwoordelijkheid voor hun alcoholgebruik buiten zichzelf. Zolang hij dit doet, zal hij niet veranderen.

Hij zal vaak zeggen dat hij drinkt omdat hij problemen heeft. Het oplossen van die problemen door JOU, is echter niet de manier om hem te helpen. Hij heeft professionele hulp nodig. Want alcoholisme is een destructieve manier van met jezelf omgaan. Die gaat niet zomaar weg, ook al heb je geen problemen meer.

Vaak ligt de oorzaak in het verleden (traumatische ervaringen, slechte jeugd, veel negatieve dingen meegemaakt). Het beste wat je kunt doen, is hem aanraden hulp te zoeken. Er zijn tig professionele organisaties die weten hoe ze iemand van een verslaving af moeten helpen.

Wil je geen relatie als hij blijft drinken, maar weigert hij hulp? Dan kan je bij hem weggaan of hem aanzetten om toch hulp te zoeken. Soms moeten mensen de bodem raken, voordat ze er klaar voor zijn om aan zichzelf te werken.

#4 Hoe moet ik omgaan met een ruzie door alcohol?

Je kunt het beste de regel hanteren dat je geen discussie aangaat als hij onder invloed is.

Ga naar je eigen huis. Wonen jullie samen? Verlaat de ruimte en ga een blokje om.

Kondig aan dat je alleen met hem praat als hij nuchter is. Waarom is dit belangrijk?

Omdat alcohol hem impulsiever en gewelddadiger maakt. Hierdoor slaat een ruzie sneller om in geweld. Daarnaast kan iemand onder invloed niet helder nadenken. Een ruzie kan zo escaleren, ook al is dit helemaal niet nodig.

Het oplossen ervan is moeilijker als hij niet helder kan redeneren. Kies daarom voor verder praten als hij nuchter is.

#5 Wat moet ik doen als hij geweld gebruikt?

Heeft hij zojuist ernstig geweld gebruikt? Neem contact op met Blijf Groep. Zij hebben Blijf-van-mijn-lijf-huizen waar je tijdelijk kunt schuilen.

Is het geweld al even geleden?

Overweeg om het uit te maken. Huiselijk geweld is NOOIT acceptabel. Vaak beloven partners verbetering, om het gedrag weer te herhalen als ze dronken zijn.

Neem ook contact op met de huisarts. Is het moeilijk voor je om het uit te maken? De huisarts heeft directe lijntjes met dezelfde instanties. Hij kan je helpen om de juiste hulp te krijgen.

Daarnaast kun je aangifte doen. Weet dat je altijd naar de politie kunt gaan. Dat hij dronken was, is geen excuus.

#6 Hij gebruikt geen geweld, maar de relatie gaat kapot. Wat nu?

In een dronken bui kan hij van alles doen waar je ongelukkig van wordt. Misschien is hij boos, of negeert hij je. Of hij maakt ruzie, en wil niet echt praten over jullie problemen.

Ook al gebruikt hij geen geweld, weet dat ander grensoverschrijdend gedrag niet normaal is. Alcohol is nooit een excuus. (Leestip: Grenzen stellen aan mannen: 15 Cruciale tips + voorbeelden.)

Is het door zijn alcoholgebruik lastiger om conflicten op te lossen? Vertel hem dat je alleen met hem praat als hij nuchter is. Het kan beter zijn om geen tijd met hem door te brengen als hij beschonken is.

Is het echt heel erg? Maak hem duidelijk dat je bij hem weggaat als hij niet stopt met drinken. En dat er alleen een toekomst is als hij hulp zoekt.

Je kunt jouw levensgeluk nu eenmaal niet aan de kant schuiven omdat hij zijn leven opgeeft. Hoe moeilijk het ook is… neem jezelf in bescherming.

#7 Helpt het om afstand te nemen van een alcoholist?

Afstand nemen zal hem niet van zijn verslaving afhelpen.

Maar het kan wel het laatste zetje zijn dat hij nodig heeft om hulp te zoeken.

Alleen professionele hulp kan een alcoholverslaafde van zijn probleem afhelpen. De meeste alcoholisten drinken namelijk om een bepaalde pijn of onrust te verdoven.

Zolang hij niet met die innerlijke problemen aan de slag gaat, is de kans klein dat hij stopt met drinken.

Maar er is nog iets belangrijks…

Kijk ook eens naar hoe JIJ met deze situatie omgaat. Ga je eraan onderdoor maar kan je geen afstand nemen? Dan is de kans groot dat er een destructieve dynamiek tussen jullie is.

Wellicht voel jij je verantwoordelijk voor zijn problemen. Of zit je altijd in de ‘helpende rol’ omdat je niet weet hoe je grenzen moet stellen.

Dat is niet gezond.

Wellicht is er ook sprake van manipulatie in de relatie.

Reageer niet op emotionele chantage. Als hij bijvoorbeeld zegt: “Ik drink omdat jij me ongelukkig maakt.” Herinner je dan, dat zijn gedrag nooit jouw verantwoordelijkheid is.

Wees niet bang om de deur potdicht te houden. Ook al staat hij tierend voor je deur.

#8 Hoe om te gaan met een partner die alcoholist is?

Sommige alcoholisten kunnen ondanks hun verslaving functioneren. Zij veroorzaken weinig problemen.

In die situatie is het makkelijker om je ogen te sluiten. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Hulp zoeken is altijd beter, omdat alcoholisme slecht is voor de gezondheid.

Maar als hij ondanks zijn verslaving lief is en jullie relatie is goed, dan begrijp ik het als je ermee wilt doorgaan.

Heeft hij een kwade dronk? Of gooit zijn verslaving op een andere manier roet in het eten?

Dan is het beter om te kijken of hij hulp accepteert. Zo niet, dan kun je beter vertrekken.

#9 Wat moet ik doen als een alcoholist smoesjes verzint?

Probeert hij je voor de gek te houden over zijn alcoholgebruik? Of zijn wil om te stoppen?

Laat je niet ompraten. Het maakt niet uit wat hij zegt, maar wat hij doet.

Acties spreken luider dan woorden.

Beoordeel hem op zijn acties om hulp te vinden. Doet hij niets? Dan zal de situatie niet verbeteren. En hoef je dus niet bij hem te blijven.

Let ook op signalen van emotionele manipulatie. Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over Gaslighting. Daarin leer je herkennen hoe een narcist je voor zijn karretje spant.

#10 Ik hou van mijn partner. Moet ik zijn drankgebruik accepteren?

Ik ken vrouwen die heel gelukkig zijn met mannen die veel drinken.

Maar deze mannen misdragen zich niet naar hun vrouwen, en zijn juist heel lief. Ze kunnen ook goed functioneren in hun werk en met vrienden. Het enige probleem wat ze hebben, is dat ze af en toe veel drinken.

Die vrouwen vinden dat niet leuk. Bijvoorbeeld omdat ze zelf gezond leven, of drank zelf niet lekker vinden. Maar ze ondervinden er geen hinder van.

Heb je wél last van zijn drankgebruik of zijn verslaving? Dan is het beter om het uit te maken.

Jij mag zelf weten wat je wel en niet accepteert in een man. En er zijn genoeg mannen die het leven aankunnen zonder naar de fles te grijpen.

Problemen die ontstaan door zijn verslaving los je niet zomaar op. En “hem redden?” Dat gaat al helemaal niet.

#11 Is er hoop op verbetering?

Er is alleen hoop op verbetering als hij aan de volgende criteria voldoet:

  • Hij geeft toe dat hij een probleem heeft
  • Hij zoekt hulp
  • Hij kickt af

Zelfs dan zijn er veel verslaafden die terugvallen in hun oude patroon. Je moet erg gemotiveerd zijn om daaruit te komen.

#12 Hoe kan ik goed voor mezelf zorgen met een partner die alcoholist is?

Stel grenzen. Wees niet extra tolerant alleen omdat hij een alcoholprobleem heeft.

Blijf tijd doorbrengen met vrienden en familie en laat hem je tijd niet opslokken. Je hebt mensen nodig op wie je kunt terugvallen

Investeer in je hobby’s en carrière. Dit zijn dingen die goed voor je zijn of waar je gelukkig van wordt. Het laatste wat je moet doen, is hiermee stoppen.

Maar bovenal: kijk goed naar jouw eigen patronen.

Als jij vaak in negatieve relaties terecht komt, of de verkeerde mannen aantrekt, is de kans groot dat je een belemmerend patroon uitleeft.

Herken jij je daarin? Kijk dan ZEKER deze video:

Het kan je leven veranderen.

#13 Is er een forum voor partners van alcoholisten? 

De Belgische site Alcoholhulp.be heeft een forum voor naasten van alcoholisten.

Daarnaast zijn er wellicht praatgroepen bij jou in de buurt via AA.

#14 Waar kan ik professionele hulp vinden voor mijn partner en mijzelf?

Wees niet verlegen om hulp te vragen. Het verzorgen van een verslaafde is zwaar.

Je kunt een afspraak maken met je huisarts. Hij kan je doorverwijzen. Je kunt dit ook bespreekbaar maken met een psycholoog, als je die hebt.

Meer informatie vind je op Thuisarts.nl.

Jouw waardebesef helpt bij het verbeteren van de relatie

Hoe jij je voelt over jezelf, speelt een grote rol in het oplossen van jullie relatieproblemen.

Als jij je niet lekker voelt over jezelf, dan geef je ook niet op tijd je grenzen aan. Je neemt dan genoegen met situaties, waar geen enkel mens in zou moeten verkeren.

Maar als je weet wat je waard bent, kan je hem aansporen je op de juiste manier te behandelen. 

Dit is één van de drie schakels die ik bespreek in mijn e-boek over het mannenbrein.

Deze informatie is cruciaal om een liefdevolle, gelukkige relatie te krijgen. Al helemaal wanneer je vaak de verkeerde mannen of relaties aantrekt…

Het is mogelijk om je relatie te veranderen. Maar dat begint bij weten HOE.

Meld je hieronder aan. Dan stuur ik je het e-boek helemaal gratis toe.

ebook
Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Tijd om je relatie te transformeren in een droomrelatie?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij zijn volledige aandacht aan je geeft,

Jullie connectie sterker wordt dan ooit tevoren,

En je relatie opnieuw tot bloei komt.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)