Alleen met kerst? 10+ Tips zodat je gelukkig de feestdagen doorkomt

Als je hier bent, heb je vermoedelijk last van wat eenzame gevoelens tussen al die feestvreugde.

Kan je je partner niet zien door Covid?

Kom je net uit een relatie, of hoor je de ‘Single Bells’ al een tijdje?

Dan zit je hier goed, want in dit artikel krijg je 10+ tips waarmee je gelukkig (alleen) de kerst doorkomt.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes

Tegen het eind van dit artikel weet je hoe je iemand kunt ontmoeten voor de feestdagen (misschien wel onder een maretak, snoeperd!) en hoe jij die eenzame kerstgevoelens van je af kan schudden.

Waarom is kerst alleen doorbrengen zo moeilijk?

Kerst is voor een heleboel mensen een moeilijke tijd.

Het is namelijk het seizoen van grote kerstdiners, cadeautjes uitwisselen, vrolijke kerstmuziek (iemand anders ook zo die Mariah Carey single beu?), en vrijmoedige gezelligheid.

Alleen voelen veel mensen zich niet vrolijk en gezellig, maar eenzaam.

En juist omdat deze gevoelens hun zo hard worden opgelegd, voelen ze zich nog meer alleen dan anders.

Zit jij in hetzelfde schuitje?

Ben jij ook alleen met de kerst?

Laat me je dan helpen van deze eenzame gevoelens af te komen.

Allereerst wil je bedenken waar deze eenzame gevoelens vandaan komen.

  • Voel jij je alleen omdat je geen partner hebt om kerst mee te vieren? Ontdek dan hier hoe je een leuke man kan vinden en aantrekken.
  • Voel jij je alleen omdat je vroeger kerst vierde met een bijzonder iemand die er nu niet meer is? Neem dan zeker de tijd om te helen en wees lief voor jezelf. Ga eventueel naar een psycholoog of andere hulpverlener als het verdriet zwaar voelt. Het kan ook mooi zijn om een ritueel dat je met je ex of partner die er niet meer is deelde, in stand te houden.
  • Voel jij je alleen omdat je behoefte hebt aan sociaal contact, maar niet weet waar je het kan krijgen? Kijk of je kerst met andere mensen kan vieren dan met een romantische partner.

Je vindt de oplossingen voor deze redenen in dit artikel!

16 manieren zodat je kerst niet alleen hoeft te vieren

#1: Speel de rol van ‘Secret Santa’ of verspreid feestvreugde

In Nederland staat dit meer bekend als ‘lootjes trekken’ voor het sinterklaasfeest. In Engelstalige landen heet dit ‘Secret Santa’.

Voor het geval je dit niet kent: bij Secret Santa schrijft elke deelnemer zijn naam op een papiertje en stopt die in een grote hoed. Vervolgens trekt iedereen uit de hoed (zonder te kijken!) een naam, en koopt hiervoor een cadeautje of maakt een verrassing.

Maak jij deel uit van een leuke groep mensen met wie je dit zou willen doen? (Dankzij Amazon en Bol.com kunnen zij over de wereld verspreid zijn.)

Dan kan je Secret Santa spelen!

Neem contact met de groep op en stel het spelletje voor.

Denk je dat ze niet het Secret Santa type zijn? Of hebben ze het denk je simpelweg te druk om aan zoiets mee te doen?

Verras ze dan lekker zelf met cadeautjes die je bij hen laat thuisbezorgen. Anderen helpen is namelijk het geheim voor geluk!

Wat me brengt tot het volgende: geef anders cadeautjes of je tijd en energie aan goede doelen. Onderzoek toont aan dat het direct bijdraagt aan een betere gezondheid.

Verder sla je met vrijwilligerswerk twee vliegen in een klap. Je gezondheid schiet de goede kant op en je omringt jezelf met andere gulle personen.

Plots ben je niet meer alleen met kerst!

#2: Ga naar de kerk als dat bij je past

In plaats van thuis te vergroeien met je bank kan je ook eens een bezoekje brengen aan een kerk in je buurt. Je hoeft niet gelovig te zijn om te genieten van de genezende atmosfeer.

Spirituele activiteiten zijn super om te helpen bij het verleggen van je focus van je behoeften naar je zegeningen. Verder is een koor heel mooi om naar te luisteren.

En zelfs al klinken ze als een stel krolse katten, dan nog zal het ongetwijfeld een gezellig en levendig evenement zijn.

#3: Doe wat leuks met je oude herinneringen

Zin in wat doktersadvies?

De Amerikaanse Dr. Jeremy Nobel, oprichter van het UnLonely Project, geeft mensen die zich eenzaam of sociaal geïsoleerd voelen enkele goeie tips mee:

  • Maak een leuke fotocollage van voorbije feestdagen en stuur ‘m op naar familie of vrienden.
  • Schrijf je favoriete herinneringen van de feestdagen op en laat die inspiratie overvloeien in een mooi gedicht dat je daarna kan delen via WhatsApp of als kaartje.
  • Maak een speciaal uitje in je eentje en leg het vast met leuke selfies. Daarna kan je ze delen, of wat dacht je van een fotokerstkaart?

#4: Word deel van een online community

Deze tip is misschien wat onverwacht, maar het zal je verrassen hoe effectief hij is!

Ben je ooit al lid geweest van een forum, Facebookgroep of een andere online community? Dan weet je vast hoeveel verbinding je kunt voelen als lid van een online groep.

Dit soort groepen bestaan op diverse platforms en in allerlei vormen. Denk maar aan een chatgroep op een online gamingplatform, fora voor ouders, een Facebookgroep voor liefhebbers van fotografie et cetera.

Zelfs al zit je eigenlijk in je uppie achter je computer, het internet geeft je wel het gevoel dat je met anderen samen bent. Hier geven we je enkele tips die zeker het bekijken waard zijn:

  • Het gratis teken- & raadspelletje Skribbl lijkt een beetje op Activity. Samen met andere spelers probeer je een woord uit te beelden door te tekenen met je muis. Als een andere speler tekent, probeer je het woord als eerste te raden. Klik hier om het zelf te proberen!
  • Kind Words is een spelletje waarin je lieve brieven schrijft naar echte mensen. Het spel speelt zich af in een gezellig kamertje waarin je je brieven kan lezen en schrijven, terwijl je naar chille muziek luistert. Geïnteresseerd? Bekijk zeker dit reviewfilmpje. Voor maar een paar euro download je dit spel al via Steam.
  • Andere leuke multiplayer-games zijn Minecraft, Fortnite, Farmville (op Facebook), …
  • Zet een Skype-chatroom op in je woonkamer, en stuur een invite naar al je vrienden en familie. Wie weet wie er spontaan inlogt voor een babbeltje!

#5: Zeg ‘ja’

Als de volgende situatie bij jou past, dan is deze tip goud waard voor je.

Tegenwoordig maken we namelijk deel uit van allerlei verschillende gemeenschappen. Je hebt natuurlijk je familie en vrienden. Maar ook je collega’s van werk, en iedereen van de sportvereniging, je boekclub, je universiteit, je danles, noem maar op.

Je kan er zeker van zijn dat deze mensen en organisaties de nodige kerstfeestjes organiseren.

Wellicht heb je de uitnodiging gezien en direct je prullenbak ingegooid, misschien is het verloren geraakt in de inbox van je e-mail, of weet jij van niets.

Wat je situatie ook is, je kan waarschijnlijk best makkelijk van zo’n kerstfeestje deel uitmaken.

Het is enkel een kwestie van de uitnodiging vinden in je mail, de website van je vereniging bezoeken, of contact opnemen met iemand van zo’n groepje en vragen of er plannen zijn.

Dat laatste klinkt misschien een beetje eng of wanhopig, maar ik denk dat niemand zal klagen als je een flesje wijn en/of dessert meebrengt.

En als je vanwege de Corona maatregelen niet uit huis kunt, dan kan je toch aanwezig zijn via een videocall? (zie hiervoor ook het eind van tip 4.)

“Maar Mathijs, ik heb al nee gezegd. Dan is het toch te laat?”

Nee, joh! Bel de persoon die je uitnodigde gewoon even op en zeg dat het je toch erg gezellig zou lijken om ook te komen. Als je wil kan je zelfs zeggen dat je andere plannen niet meer doorgingen, zodat je niet wanhopig overkomt. Wedden dat er sowieso nog een plaatsje voor je is?

Niemand mag met kerst alleen zijn, en dat vinden de mensen met wie je kerst wil delen ongetwijfeld ook.

#6: Organiseer een kerstfeest

Ben je alleen met kerst en oud en nieuw en wil je daar écht wel wat aan doen?

Vat dan gewoon het spreekwoordelijke rendier bij het gewei (de koe is op jaarlijks verlof) en organiseer zelf een kerst- of nieuwjaarsfeestje!

Je bent namelijk echt niet de enige die zich met kerst of oud en nieuw eenzaam voelt. Net als jij vinden vele anderen deze periode erg zwaar vanwege hun geïsoleerd gevoel.

Plaats dus een oproep op je sociale media, een forum, … en nodig lotgenoten uit voor een gezellig kerstfeestje of -diner. Dat gaat niemand vreemd vinden – integendeel. Mensen zullen de schoonheid van deze geste juist onvergetelijk vinden.

#7: Ga couchsurfen

Als je coachsurft, overnacht je bij iemand thuis. Vooral reizigers doen dit om zo geen geld uit te geven aan een hotel, maar het is ook een perfecte remedie tegen een eenzame kerst.

Meld je aan op coachsurfing.com, en je krijgt meteen een lijstje van beschikbare adressen in je buurt. Maar waarom niet eens een andere stad verkennen?

#8: Bel familie, vrienden of een hulplijn

“Allemaal heel leuk Mathijs, maar ik word soms echt overmand door eenzame gevoelens. Ik wil met kerst niet alleen zijn.”

Voel je je niet enkel alleen, maar ook nog eens erg down of misschien zelfs wat depri? Dan kan het een goed idee zijn om hulp in te schakelen.

Dat kan een luisterend oor uit je intieme kring zijn, of een hulplijn. Er zijn getrainde vrijwilligers die je door moeilijke tijden heen kunnen helpen. Het is soms immers makkelijker om tegen een volslagen onbekende je hart te luchten.

Acht leuke dingen om te doen als je alleen bent met kerst

#9: Verlies jezelf in een goed boek

Een goed boek openslaan helpt je om aan de werkelijkheid ontsnappen. Een meeslepend, spannend verhaal doet de tijd razendsnel voorbijvliegen.

Zijn jouw gevoelens van eenzaamheid echter zo intens dat je liever een boek leest dat je concrete tips geeft over het omgaan met sociaal isolement? Of een boek over hoop? Dan zijn hier wat ideetjes:

  • Power of Now van Eckhart Tolle
  • De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt van Haemin Sunim
  • Devotions van poeet Mary Oliver
  • Son of Solomon van Toni Morrison
  • Leven met wind mee van Jelle Hermus

#10: Kijk alle Netflix en Amazon series waar je geen tijd voor had

Alleen met kerstavond? Dat hoeft helemaal niet ongezellig te zijn!

Grijp deze kans om eindelijk alle afleveringen van je favoriete series in te halen. Dekentje, heerlijke beker glühwein of warme chocolademelk erbij (vergeet de lading kerstkoekjes niet) en je avond kan niet meer stuk.

#11: Eindig sportief het jaar

Ken jij dé manier voor een instant feel good gevoel?

Precies: sporten! Start een nieuwe gymroutine, begin met hardlopen, of volg via YouTube of een fitnessapp diverse workout- of yogavideo’s als het te koud is buiten.

Sport stimuleert de aanmaak van endorfine, het feel good hormoon. Dus dat is een sterk begin van je dag!

#12: Verwen jezelf

Wees ook gewoon lief voor jezelf en maak tijd voor wat welverdiende verwennerij. Ga naar een spa, neem een lekker lang bad, boek een massage, … #treatyourself!

#13: Luister naar een vrolijke playlist zonder kerstmuziek

Het is wetenschappelijk bewezen dat vrolijke muziek je gemoedstoestand kan verbeteren dankzij de hormonen dopamine en serotonine.

Dus stel je eigen playlist samen of zoek een feel good of happy op Spotify/YouTube.

#14: Maak iets lekkers voor jezelf

Ben jij normaal gezien (één van) de keukenprinsessen met kerst, maar gaat het feestje dit jaar niet door omwille van covid?

Laat dan al dat kooktalent niet verloren gaan en gebruik dezelfde energie en liefde om een heerlijk kerstdiner of ander lekkers voor jezelf te maken.

#15: Doe een meditatieve activiteit

Brei een dekentje, werk aan een uitdagende sudoku, ontdek diamond painting of kleur een kleurplaat voor volwassenen in. In 2014 al verscheen op de NOS een reportage over de stress-verminderende kracht van kleuren.

Ook vrij tekenen of muziek maken zijn echte stresskillers.

#16: Plan je volgende kerst zodat je niet alleen hoeft te zijn

Er zijn wel 101 redenen waarom je alleen met kerst bent. De pandemie, een onverwacht einde van je relatie of misschien zelfs een overlijden zijn natuurlijk allemaal redenen waar je zelf geen vat op hebt.

Maar door een beetje vooruit te plannen en zo mooie vooruitzichten te creëren voor de volgende kerst, voel je je meteen een stuk beter.

Denk dus na over waarom jij nu deze kerst alleen doorbrengt, en vraag je af wat je de volgende keer anders kunt doen. Enkele tips:

  • Plan in oktober of november al een leuk kerstfeestje met vrienden/familie
  • Sluit een pact met andere single vrienden en vriendinnen: nog alleen met kerst 2022? Dan vieren jullie samen!
  • Is je datingleven wat stilgevallen? Breng het dan weer tot leven met onze tien tips voor het vinden van een serieuze relatie.

Nooit meer alleen met kerst? Zo vind en houd je een liefdevolle relatie

Wil je volgend jaar een fijne partner aan je zijde waarmee de feestperiode extra gezellig wordt? Dan geef ik je vandaag mijn gratis e-book waarmee je jouw ideale partner aantrekt en een liefdevolle relatie vindt.

In dit e-book ontdek je de drie schakels in het mannenbrein die essentieel zijn in het proces naar een gezonde en langdurige relatie.

Download het gratis e-book hier en koop alvast wat maretak, want als je de gouden adviezen opvolgt, dan sta je daar volgend jaar ongetwijfeld niet meer alleen onder .;-)

ebook
Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)