Mannen kijken alleen maar naar uiterlijk en vrouwen willen alleen maar geld. Maakt dit stereotype nu nog steeds deel uit van onze samenleving?
Je kan zelfs verwachten dat dit voor altijd zo zal blijven, want recent wetenschappelijk onderzoek bevestigt deze clichés juist.
Partnerkeuze en financiën
Als er iets interessant is bij de psychologische wetenschap, dan is het het onderzoek naar universele verschillen tussen mannen en vrouwen en hun partnerkeuze.
Resultaten die uit eerdere onderzoeken al tientallen jaren worden aangetoond, zijn nu opnieuw bevestigd.
Bijvoorbeeld dus dat vrouwen financiële welvarendheid belangrijker vinden dan mannen. Opnieuw is dit in lijn met eerdere onderzoeken, en lijkt het nu ook buiten invloed van culturele en maatschappelijke verschillend te liggen.
Hoewel de meeste onderzoeken in één lijn liggen, zijn er ook onderzoeken die afwijken. Zo is het klassieke beld dat mannen vooral naar het uiterlijk van vrouwen kijken bij partnerkeuze in delen van de samenleving waar. Tegelijkertijd zijn er ook delen in de samenleving vrouwen meer naar het uiterlijk kijken van de man.
Leeftijdsvershil bij partnerkeuze
Het opvallendste resultaat bij het onderzoek ligt bij leeftijdsverschil. In alle samenlevingen geldt namelijk dat jongere vrouwen tot oudere mannen aangetrokken zijn, en andersom.
Daarnaast blijkt onder de onderzochte samenleveningen en culteren dat wanneer mensen ouder worden het leeftijdsverschil tussen de partnerkeuze toeneemt.
Wereldwijde conclusies
Omdat het onderzoek op grote schaal werd uitgevoerd, kan er met het onderzoek iets gezegd worden over mannen en vrouwn in het algemeen.
Gezien het onderzoek is uitgevoerd in 45 landen met totaal 14.399 deelnemers en 85 onderzoekers kan gesteld worden dat het onderzoek maatschappelijk overstijgend is.
Door het brede onderzoek worden de uitkomsten geloofwaardiger, en kunnen en grotere uitspraken gedaan worden die een hoge kans van waarheid bevatten.
Voor de onderzoekers was het op deze manier ook mogelijk om daadwerkelijke sekseverschillen te benoemen.
Hiermee zijn de resultaten dus universeel en gelden waarschijnlijk voor alle samenlevingen. Het is daarmee dus uit te sluiten dat cultuurverschillen invloed hebben.
Gezondheid is belangrijke factoor
Waar infecties en parasitaire ziektes meer voorkomen blijkt partnerkeuze afhankelijk van fysieke aantrekkelijkheid groter te zijn.
Een eenvoudige verklaring kan zijn dat fysieke aantrekkelijkheid iets verteld over de goede gezondheid. Goede genen zijn immers beter bestand tegen ziektes en infecties.
In andere woorden, dit maakt dat het nageslacht overleefd gemakkelijker.
Echter, hier werd in het nieuwe onderzoek geen noemenswaardig bewijs gevonden. Waarschijnlijk omdat ten opzichte van de oudere onderzoeken gemiddelde gezondheid van de hele wereld een stuk verhoogd is sindsdien.
Over ter wereld is gezondheidzorg nu verbeterd en beter beschikbaar.
Sociale invloeden zijn er wel dergelijk
Gezien het onderzoek maatschappelijk overstijgend is uitgevoerd kan er gesproken worden op universele verschillen.
Dit kan echter pas bevestigd worden als er meer onderzoeken dezelfde resultaten laten zijn.
Toch blijven er sociale factoren meespelen in de partnerkeuze. Bijvoorbeeld het eerder genoemde leeftijdsverschil is groter in landen met grotere sociale ongelijkheid.
Daarentegen in landen met een lager geboortecijfer en een betere gezondheidzorg en waar vrouwen over het algemeen minder snel achteruitgaan in hun fysieke aantrekkelijkheid is het leeftijdverschil kleiner.
Ook heeft opleidingsniveau en mate van zelfstandigheid hiermee te maken.
De clichés blijven nog waar
Ongeacht de kleine verschillen, verschillen mannen en vrouwen dus universeel in wat ze aantrekkelijk vinden aan de ander. En waarop ze hun partnerkeuze dus baseren.
Hiermee blijven de klassieke stereotypen dus nog in het leven aanwezig.
› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!
Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie