Hoeveel contact met ex is normaal? Dit zeggen experts erover

Soms mis je je ex vreselijk.

Logisch, want jullie hebben veel moois gedeeld samen. Mis je hem zó erg dat je overweegt opnieuw contact te zoeken?

Of heb je al een tijdje contact met je ex, en vraag je jezelf af: hoeveel contact met een ex is normaal?

In dit artikel geef ik je handvaten om te ontdekken of contact met je ex gezond voor je is. Zo kun je de twijfels loslaten en doen wat goed voelt voor jou.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Is het normaal om contact te hebben met een ex?

Als het om relaties gaat, bestaat er eigenlijk niet zoiets als ‘normaal’ of ‘abnormaal’. Waar het om gaat is of jullie contact goed voelt. Niet elk stel dat uit elkaar gaat, wist de ander voorgoed uit zijn of haar leven. Sommige ex-partners besluiten als vrienden verder te gaan. Meestal nadat ze enige tijd afstand hebben genomen en hun gevoelens hebben verwerkt.

Is het verstandig om contact te zoeken met een ex?

Uit elkaar gaan is altijd moeilijk, zelfs wanneer het besluit wederzijds was. Het is simpelweg een pijnlijk proces om iemand te verliezen. Een relatie die eindigt, kun je zelfs vergelijken met een rouwproces. Dit is dan ook vaak de reden om weer contact op te nemen met een ex: we voelen ons verdrietig en eenzaam.

Worstel jij met de vraag: kan ik nog contact hebben met m’n ex? Dan wil je goed nadenken over het volgende: staat het je genezingsproces in de weg?

Als je nog sterke gevoelens hebt voor je ex, kan communicatie dat gevoel versterken of weer oprakelen. Verder kan het contact met je ex het lastig maken om jezelf open te stellen voor nieuwe romantische contacten of spanningen veroorzaken in je nieuwe relatie. Uit onderzoek blijkt zelfs dat vrienden blijven met een ex wegens onopgeloste romantische verlangens zelden een goed idee is.

Er zijn grofweg twee situaties waarin communicatie met je ex NIET verstandig is:

  • Jullie zitten met onverwerkte gevoelens.
  • Jullie zijn op een negatieve manier uit elkaar gegaan. Wanneer het vertrouwen dermate is geschaad, bijvoorbeeld door toxisch gedrag, misbruik of andere narigheid, dan is het vaak beter om geen contact te zoeken.

Bekijk ook deze video waarin ik je vertel wat je direct moet doen als je ex plots contact opneemt:

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om hem terug te krijgen? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes om opnieuw zijn interesse te krijgen

Weer contact met ex? Stel jezelf deze vragen!

Overweeg je contact op te nemen met je ex? Dan wil je eerst ontdekken of die beslissing gezond voor je is. Om je daarbij te helpen, heb ik een lijstje met vragen voor je opgesteld die je jezelf kunt stellen:

  • Hoe is de relatie geëindigd?
  • Hoeveel tijd is verstreken sinds jullie breuk?
  • Waarom wil je contact zoeken?
  • Naar welke uitkomst ben je op zoek?
  • Voel je je emotioneel sterk?
  • Hoe zal je je voelen als je niet de reactie krijgt die je wil?
  • Wil je contact met je ex omdat je je eenzaam voelt?
  • Kan je op een andere manier dezelfde prikkels krijgen als praten met je ex?
  • Hoe zal praten met je ex je eigen situatie verbeteren?

Wanneer contact met een ex uitdagende gevoelens oproept, dan is dat een signaal dat jullie niet (of minder) met elkaar moeten communiceren.

Wat experts zeggen over contact hebben met een ex

1. Je ex missen is niet genoeg

Als je een avondje alleen thuis zit, is het verleidelijk om te appen of te bellen met je ex.

Je mist hem en je wilt jezelf het liefst opkrullen in zijn armen.

Maar… Alleen het feit dat je je ex mist, wil niet zeggen dat contact hebben een goed idee is. Hoe verleidelijk het idee ook is, vaak vertraagt het je genezingsproces.

Als jullie dan tóch een vriendschap willen opbouwen, doe dat dan wanneer jullie niet meer zo sterk aan elkaar gehecht zijn.

Hoe herken je dit? Het antwoord is simpel. Als je niet langer hoopt om samen als koppel te eindigen of als je het niet erg zou vinden om hem met een andere vrouw te zien.

Kwam jullie relatie heftig ten einde? Bijvoorbeeld na een toxic relatie of misbruik? Dan is het nooit een goed idee om vrienden te worden met je ex.

2. Onderzoek je motivatie voor het contact

Wanneer heb ik te veel contact met m’n ex?

Een lastige vraag, maar het antwoord is vooral afhankelijk van je motivatie áchter het contact.

In verreweg de meeste gevallen blijven exen contact houden omdat een van de twee nog gevoelens heeft voor de ander. In dit geval is je ex een soort romantisch vangnet. Als de ander deze gevoelens niet beantwoordt, blijf je jezelf eindeloos kwellen.

Dit is uiteraard niet altijd het geval.

Je kunt ook contact hebben met je ex wegens praktische redenen. Omdat jullie samen kinderen of een huisdier hebben, een gezamenlijke vriendengroep of omdat jullie collega’s zijn.

In dat geval is het logisch om contact te hebben met je ex. Het is echter wel belangrijk dat je jezelf beschermt tegen verdriet. Zelfs op de werkvloer zijn er mogelijkheden om elkaar zoveel mogelijk te ontlopen als je nog niet over jullie relatie heen bent.

3. Bespreek jullie verwachtingen

Zo voorkom je dat je in een vicieuze cirkel belandt.

Kijk, jullie zijn niet langer een stel. Dus als jullie contact met elkaar willen, moeten jullie de intenties achter dit contact uitspreken naar elkaar. Zo voorkom je miscommunicatie en kun je elkaars grenzen beter respecteren. Dit klinkt voor de hand liggend, maar dat is het niet altijd.

Praten met je ex na een relatiebreuk is ontzettend belangrijk. Zo wil je bijvoorbeeld afspreken wat je wel en niet met elkaar deelt (zoals daten en toekomstige relaties). Verder wil je voorkomen dat er gemengde signalen ontstaan over romantische intenties.

Gezonde verwachtingen en intenties zijn bijvoorbeeld:

  • Elkaar helpen met het ontkoppelen en genezen van liefdesverdriet.
  • Jullie gedeelde geschiedenis in leven houden (dit vereist niet zozeer een hechte vriendschap).
  • Jullie sociale cirkel in stand houden.

Diepe vriendschap zit er vrijwel nooit in, omdat dat te dicht in de buurt komt van een romantische relatie.

4. Beperk het contact

Hoeveel contact met je ex is normaal?

Zelfs als je kiest om contact te houden met je ex, dan is het niet verstandig om regelmatig contact te hebben.

Een hechte vriendschap met een ex is namelijk maar zelden mogelijk. Vanwege jullie gedeelde geschiedenis is het te makkelijk om in oude patronen te vervallen. Verder blijft het ingewikkeld en pijnlijk om te horen over het liefdesleven van je ex. En zo zijn er wel meer dingen die tot frictie kunnen leiden in contact met een ex.

Alleen wanneer jullie samen kinderen, huisdieren of een vriendengroep hebben (of andere belangen) is regelmatig contact noodzakelijk. Het is dan wel aan te raden om het contact ‘zakelijk’ te houden.

Zijn jullie op goede termen uit elkaar gegaan? Dan kun je gerust af en toe contact hebben met je ex. Maar beperk het ook tot eens in de 2 – 4 weken.

5. Zoek nieuwe vrienden

Dit wil je goed in je oren knopen.

Vriendschap met een ex is áltijd ondergeschikt aan vriendschap met iemand met wie je geen romantische geschiedenis deelt.

Hoewel vrienden blijven met je ex nu misschien klinkt als muziek in je oren, zal het altijd een rauw randje hebben. In plaats van de meest bijzondere persoon in zijn leven met wie hij de meest intieme dingen deelde, ben je nu een kameraad die hij eens in de zoveel weken ziet voor een kopje koffie.

Het contrast is groot en voelt vaak teleurstellend. Daarnaast zijn er een heleboel onderwerpen waar je niet vrijuit over kan praten met je ex, zonder te riskeren dat je de ander kwetst. En er zijn veel activiteiten die je niet langer kan doen zonder dat het te romantisch voelt.

Daarom, lieve lezeres, besteed in de eerste plaats aandacht aan je andere vrienden. Of zoek nieuwe contacten die jou kunnen geven wat je ex niet meer kan.

Hoeveel contact met ex is normaal – Conclusie

Of opnieuw contact zoeken met je ex een slim idee is, is vooral afhankelijk van jullie intenties.

Koestert een van jullie nog diepe gevoelens? Of was jullie relatie (of de breuk) toxic? Dan wil je eigenlijk geen contact zoeken met je ex.

Hebben jullie praktische dingen te regelen samen (zoals kinderen, een huisdier – of zijn jullie collega’s)? Dan kun je prima af en toe contact hebben. Mits je het contact zakelijk van aard houdt.

Vriendschap onderhouden met een ex is vaak lastig. De scheidingslijn tussen vriendschap en vervallen in oude patronen is flinterdun. Contact hebben met je ex wil je dus alleen doen als je over jullie relatie heen bent. Met andere woorden: als je geen ingewikkelde emoties voelt als je hem met een andere vrouw ziet.

Het feit dat je dit artikel leest, betekent waarschijnlijk dat je twijfels hebt over contact zoeken (of onderhouden) met je ex. En het feit dat je twijfels hebt, is al een signaal op zich.

Hoe fijn jullie relatie ook was, het is goed om aan jezelf en je eigen leven te werken. Verzamel mensen om je heen die je energie geven, ga sporten, pak een nieuwe hobby op of leer een nieuwe taal.

Soms is afstand nemen goed. Werken aan jezelf en je zelfvertrouwen brengt je ontzettend veel. En wanneer je er weer klaar voor bent, zal je met deze instelling ook gelijkgestemde mannen aantrekken.

Waar je namelijk naar wilt streven is een leven waarin een partner een aanvulling is op… en geen invulling van.

Ik wil je daarbij helpen.

In mijn gratis e-book vertel ik je hoe je vandaag nog kunt beginnen aan de beste versie van jezelf.

Vergeet ‘m hieronder niet te downloaden. Je bent het waard!

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)