Je bent aan het daten met een leuke man. Of jullie hebben zelfs al een relatie.
Alles gaat super en je voelt echt een connectie met hem.
Maar dan plotseling….. voel je dat het allemaal niet meer hetzelfde is. Er iets is veranderd en je hebt geen idee waarom.
Hij doet afstandelijk.
In dit artikel ga ik je vertellen hoe je in zijn hoofd kruipt, om iets aan deze situatie te kunnen doen.
Inhoud van dit artikel:- Mijn vriend doet afstandelijk
- Doet een man bewust afstandelijk?
- Man doet afstandelijk: hoe moet ik reageren?
- 1. Keur het niet af als hij zich even wil terugtrekken
- 2. Laat hem zijn eigen problemen oplossen
- 3. Overlaad hem niet met vragen waarom hij ruimte nodig heeft
- 4. Geef hem de eenmalige boodschap dat je er voor hem bent
- 5. Doe je eigen ding
- 6. Maak het moment dat hij weer contact zoekt fijn
- Zo werk je aan een diepe connectie met hem
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om eindelijk zijn afstandelijke gedrag bij te draaien en definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes tegen afstandelijk gedrag
Na het lezen van dit artikel weet jij precies waarom je vriend/date zo afstandelijk is én hoe je hiermee moet omgaan.
Mijn vriend doet afstandelijk
Als een man afstandelijk doet, dan kan dat meerdere dingen betekenen. Ja, het kan betekenen dat hij geen interesse meer in je heeft. Als je vriend afstandelijk is kan het echter ook gewoon zo zijn dat hij daar een andere reden voor heeft. Afstandelijk gedrag kan ook veroorzaakt worden door factoren die niks te maken hebben met zijn liefde voor jou. Het is daarom heel belangrijk om eerst te achterhalen waarom hij afstandelijk doet voordat je zelf actie onderneemt.
Doet een man bewust afstandelijk?
Het antwoord op deze vraag bepaalt alles.
Wanneer een man zich afstandelijk en ongeïnteresseerd gedraagt, is het soms moeilijk in te schatten of hij je bewust negeert omdat hij je beu is of om redenen die los van jou staan.
En even eerlijk: het kan allebei. Maar hoe kruip je in zijn hoofd en maak je het onderscheid?
Ik ga je helpen door twee situaties te schetsen:
Situatie 1: Jullie daten pas net. Je spreekt enkele keren af en het gaat goed.
Je date/vriend stond nog geen twee dagen geleden in vuur en vlam voor je en dan plots, die kille stilte, alsof hij van de aardbol verdwenen is. Je maakt jezelf waarschijnlijk al snel wijs dat ‘hij zijn gsm verloren is’, ‘hij zal wel overvallen zijn en is alles kwijt’ of ‘misschien heeft hij zijn smartphone laten vallen’.
Als een man in deze situatie niet meer op je reageert, dan is dat meestal omdat hij er gewoon geen zin in heeft.
Als hij echt interesse in je heeft, zal hij er alles aan doen om jou voor zich te winnen.
Het is belangrijk je te realiseren dat mannen zich veel langzamer hechten dan vrouwen. Vrijheid is super belangrijk voor hem en hij is doodsbang om die kwijt te raken of dat je hem gaat CLAIMEN.
Kijk eens of jij niet TEVEEL contact zoekt en neem dan juist afstand.
Situatie 2: Je zit al enige tijd in een relatie en opeens is hij afstandelijk…
In dit geval is de kans groot dat zijn gedrag eigenlijk helemaal niks met jou te maken heeft.
Mannen en vrouwen zitten anders in elkaar. Waar vrouwen zich juist willen binden, hebben mannen een enorme behoefte aan ruimte en vrijheid.
Sterker nog, doordat jullie zeer close zijn, kan een man het gevoel krijgen zijn identiteit te verliezen en hiermee de behoefte krijgen om zichzelf even terug te vinden.
Begrijp me goed, het betekent NIET dat hij niet van je houdt of dat hij je niet meer leuk vindt. Het is simpelweg de aard van het beestje. Hij heeft dat gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid soms écht even nodig, om zich daarna weer volledig aan jou te kunnen geven.
Om de man zijn afstandelijkheid beter te begrijpen, geef ik je hieronder 3 belangrijke principes mee om mannen beter te begrijpen.
Maar eerst wil ik je nog even wijzen op deze video, waarin ik je meer vertel over manieren waarop je een man kunt afschrikken (en hoe je dat dus kunt voorkomen!):
1. Hij heeft een focus-modus
Het is belangrijk om dit te begrijpen.
In de tijd dat we nog in grotten leefden trokken de mannen er altijd op uit… Ze gingen jagen en de omgeving ontdekken. Dit vertaalt zich naar een heel doelgericht karakter en minder sociale intelligentie.
Vrouwen daarentegen zijn juist opgegroeid om de sociale cohesie te behouden en te zorgen voor de kinderen. Vrouwen zijn dan ook socialer.
Natuurlijk (en gelukkig!) leven we niet meer in de oertijd en zijn de taakverdelingen allang niet meer zoals toen.
Maar die karaktereigenschappen van vroeger, zitten nog wel in ons.
Dit maakt dat mannen sneller in een soort focus-modus zitten. Een man neemt afstand om heel doelgericht met één ding bezig te zijn. Ze krijgen niks meer mee van hun omgeving. En dus ook niet van jou.
Het is misschien voor jou onbegrijpelijk, maar voor hem is dit een moment om zich even op zichzelf te richten. Hij kan zijn mannelijke energie opwekken en even alleen zijn.
Sterker nog: het is een moment waarbij een man soms bewust of onderbewust in reflectie gaat met zichzelf.
Hoe je deze evolutionaire karaktereigenschap ten voordele van je relatie kan gebruiken, vertel ik je verderop in het artikel.
2. Mannen zijn graag onafhankelijk
Ook dit oerinstinct is belangrijk.
In de oertijd moesten mannen zelfredzaam zijn en bescherming bieden. Bij conflicten wil een vrouw haar hart luchten, erover praten. Mannen niet, ze trekken zich terug.
Als de druk stijgt (werk/vrouw etc.), stijgt het mannelijk testosteronniveau waardoor hij minder empathisch wordt.
En dan trekt hij zich terug en wordt hij afstandelijk.
De natuurlijke neiging van een vrouw is dan snel om juist heel veel contact te willen maken om te achterhalen waarom je vriend zo afstandelijk doet.
Maar juist door achter hem aan te lopen, bereik je het tegenovergestelde.
Hij trekt zich terug om na te denken, om af te koelen of even tot zichzelf te komen.
Mannen zijn instinctief liever op zichzelf dan vrouwen. Wanneer een man met een last of probleempje zit, voelt hij de nood om het op eigen kracht en kennis op te lossen. Hiermee voeden ze hun zelfbeeld als man door aan te tonen dat ze echt goed bezig zijn.
Hulp roepen, is aantonen dat ze onkundig zijn en het zelf niet kunnen oplossen.
Dit is het laatste wat mannen over zichzelf willen voelen, dus is dit voor hun de allerlaatste optie.
3. Hij is bang om zijn onafhankelijkheid kwijt te raken
Dit is een grote reden dat hij zich terugtrekt.
Er zitten veel verschillen tussen mannen en vrouwen. En een van de grootste verschillen is dat mannen en vrouwen zich anders hechten.
Het hechtingspatroon van mannen is heel anders dan dat van vrouwen. Vrouwen zijn gemaakt om te beminnen en om een warm thuis te creëren voor anderen. Terwijl mannen enorm veel waarde hechten aan vrijheid en autonomie.
Wanneer hij jou leuk begint te vinden, maakt hij continu een overweging in zijn hoofd:
“Is zij het waard om mijn vrijheid voor op te geven?”
Ergens in hem zit een angst dat hij uit balans raakt en dat hij zijn vrijheid en onafhankelijkheid kwijtraakt als hij zich bindt.
Hoe ga je hiermee om?
Wanneer een man jou ontmoet en datet, gaat hij langzaamaan ongelofelijk veel om je geven. Jouw issues liggen hem nauw aan het hart. Het liefst zou hij willen dat alles in je leven vlotjes verloopt. Hij zal er alles aan doen zodat je zo weinig mogelijk lasten hebt.
Mannen zullen het je niet snel zeggen, maar eigenlijk willen ze niets anders dan de rol van charmante superheld spelen die zijn vriendin uit benarde situaties redt.
Hij wil de sterke man zijn op wie je kunt rekenen. Hij wil je rots in de branding zijn. Je beschermengel zijn. Hij wil voor je kunnen zorgen (en dat bedoel ik niet op een ouderwetse, maar juist op een liefdevolle manier). Dit zijn dingen die deel uitmaken van zijn missie als man.
Denk maar eens aan alle aandacht die hij je aan het begin van jullie ontmoeting/date/relatie gaf: hoe begaan hij met je was, je hielp met zware en minder leuke taken, oplossingen zocht voor de kleinste probleempjes.
Wanneer een man gevoelens voor je krijgt, meent hij het écht.
Hij is dan echt onderste boven van je, wil al z’n tijd met je doorbrengen en kan zich al een toekomst met je voorstellen.
Hier komt echter het probleem, hoe verliefder een man wordt, hoe groter zijn angst om zijn vrijheid en autonomie te verliezen.
Dus hij doet dan wat hij het beste acht en dat is zich tegen je afzetten. Hij stopt met je berichtjes te sturen en gaat veel minder in op je uitnodigingen. Opeens doet hij koud en afstandelijk.
De meeste mannen zijn bang om onvrijwillig hun eigen leventje te verliezen. Daardoor gaan ze zich afstandelijk gedragen en trekken zich tijdelijk terug.
Teveel intimiteit tast zijn behoefte aan autonomie aan.
Hij wordt afstandelijk, zodat hij kan nadenken. Hij heeft tijd nodig om te wennen aan het idee dat het mogelijk wel eens tot een relatie kan leiden, voordat hij écht wat serieuzer met je wil gaan.
Hoe graag hij het ook wil, het schrikt hem toch een beetje af. Wanneer een man een periode van sterke intimiteit heeft ervaren, wil hij aan zichzelf bewijzen dat hij nog zelfstandig zijn plan kan trekken.
Dat hij ook zonder jou zijn leven nog steeds in handen heeft. Dit wil echter niet zeggen dat hij niet bij je wil zijn. Hij heeft alleen de behoefte om je te missen, en om tijd voor zichzelf te nemen.
Zélfs als je al 20 jaar een relatie hebt.
Man doet afstandelijk: hoe moet ik reageren?
Je begrijpt nu misschien beter wáárom hij soms afstandelijk doet. Maar dat betekent niet dat je vervolgens weet wat je ermee moet.
Ik heb mijn beste tips voor je op een rij gezet!
1. Keur het niet af als hij zich even wil terugtrekken
Dit heeft hij echt nodig.
Natuurlijk houdt hij van je en wil hij er voor je zijn.
Maar soms moet hij even voor zichzelf zorgen. Hij doet afstandelijk omdat hij tijd nodig heeft om op te laden.
Zie dit niet als afwijzing. Het is iets wat hij echt nodig heeft. Juist als je dit gedrag gaat afwijzen, zal hij het gevoel krijgen dat hij niet goed genoeg voor je is. Het gevolg kan zijn dat hij zich nóg afstandelijker gaat gedragen.
2. Laat hem zijn eigen problemen oplossen
Hier zal hij je dankbaar voor zijn.
Ik zei het al eerder: mannen vragen niet snel om hulp, omdat dat hen het gevoel geeft dat hij zelf niet in staat is om een probleem op te lossen.
Door hem te helpen zonder dat hij erom vraagt, schaad je zijn trots.
Heb vertrouwen in hem. Wanneer hij je écht nodig heeft, zal hij naar je toekomen.
Door niet te proberen om hem te helpen, zal hij inzien dat je hem steunt. Je geeft hem het gevoel dat hij nog steeds écht weet hoe hij zijn eigen problemen moet op lossen.
3. Overlaad hem niet met vragen waarom hij ruimte nodig heeft
Als hij afstandelijk doet, maakt dit het alleen maar erger.
Natuurlijk wil je weten wat er aan de hand is. Je wil gewoon graag op de hoogte zijn van wat jouw vriend of date denkt.
En toch heeft het weinig zin om hem dit te vragen. Hij heeft gewoonweg ruimte nodig, het is een onbewuste drang naar ruimte en tijd. Hij zal zelf niet kunnen zeggen waarom, het is zo.
Het is zoals ik al eerder aangaf een instinctieve behoefte van de man. Het is een behoefte, zoals eten en drinken.
Accepteer dat hij die ruimte nodig heeft.
4. Geef hem de eenmalige boodschap dat je er voor hem bent
Dit voelt misschien onnatuurlijk.
En toch is het zo belangrijk om elkaar af en toe gewoon even met rust te laten. Als je vriend afstandelijk doet, heeft hij het blijkbaar nodig om gewoon even alleen te zijn.
Geef de ander mogelijkheid om zelf tijd door te brengen. Dit maakt jullie connectie juist dieper, omdat het daarna extra fijn is om weer bij elkaar te zijn.
Als hij afstandelijk doet, is het het beste om hem even ruimte te geven zodat hij weer kan opladen. Tegelijkertijd kan je wel eenmalig de boodschap afgeven dat je er voor hem bent als dat nodig is.
Zo weet hij dat je hem ziet staan en dat je hem niet negeert, maar ervaart hij ook dat hij de ruimte krijgt die hij nodig heeft.
Win-win!
5. Doe je eigen ding
Dit is heel gezond voor jullie allebei.
Misschien denk jij wel: “Ik wil meer aandacht van mijn vriend.”
Maar realiseer je ook dat jij meer bent dan alleen ‘de vriendin van…’.
Het is heel goed voor jullie relatie als jullie naast partners ook gewoon twee individuen zijn.
Als je alleen maar samen bent, kan dit je persoonlijke ontwikkeling en groei soms in de weg zitten. Volg daarom vooral zijn voorbeeld en doe ook lekker je eigen ding.
Gebruik zijn afstandelijkheid in je voordeel. Ga leuke dingen doen, richt je op je carrière, ga sporten of verdiep je in en nieuwe hobby.
Zo weet je vriend/date dat hij zich geen zorgen over jou hoeft te maken. Hij voelt dat je niet op hem leunt, maar dat jij je ook redt zonder hem. Dat maakt je extra aantrekkelijk, waardoor hij ook weer sneller de behoefte zal voelen om het contact met jou op te zoeken.
6. Maak het moment dat hij weer contact zoekt fijn
Dit is echt belangrijk.
Hij is afstandelijk geweest en hij gaf je weinig aandacht. Maar nu zoekt nu hij het contact weer op.
Dit wil je aanmoedigen, niet ontmoedigen. In plaats van hem verwijten maken (waardoor hij mogelijk weer in zijn bubbel kruipt), wil je hem juist laten merken hoe fijn het is als hij dat contact met jou weer opzoekt.
Natuurlijk mag je hem vragen hoe het zit met die afstandelijkheid. Heeft hij misschien behoefte aan meer me-time? Krijgt hij genoeg ruimte? Het is belangrijk voor de communicatie in jullie relatie om het hierover te hebben.
Maar zorg eerst dat je vriend ervaart dat jij zijn ruimte respecteert. Val hem niet direct aan. Dit zal alleen maar een tegenovergesteld effect hebben.
Hoe meer je zijn ruimte respecteert, hoe minder tijd hij hiervoor nodig zal hebben.
Zo werk je aan een diepe connectie met hem
Als je weet waarom je vriend afstandelijk is, weet je ook wat hij nodig heeft om zich gelukkig en goed te voelen.
En als hij zich goed en gelukkig voelt bij jou, zal hij 100% voor je willen gaan.
En om daarvoor te zorgen, wil ik je het echte antwoord geven op de vraag: “Hoe kruip je in zijn hoofd?”
Wil jij nog beter begrijpen wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat hij helemaal stapelgek op je wordt?
Dan heb ik iets voor je! Met de 3 schakels in het mannenbrein weet jij precies hoe je hem kunt doen realiseren dat jij zijn droomvrouw bent. En het mooie is: jij blijft 100% jezelf.
Het gaat erom dat je hem stimuleert om in te zien hoe leuk je bent. Niet dat je verandert.
Benieuwd? Download het e-book dan nu gratis!
› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!
Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie