Is een relatie mogelijk met een man met bindingsangst?

Je date een man, maar hij heeft bindingsangst… (of misschien heb je zelf wel bindingsangst).

Het is duidelijk dat jullie elkaar leuk vinden.

Maar dichter bij elkaar komen is een hele uitdaging.

Om nog maar niet te spreken over de volgende stap in jullie prille relatie.

In dit overzicht-artikel ontdek je hoe bindingsangst in elkaar zit en wat je eraan kan doen.

Eerst wil ik je wijzen op de volgende artikelen: deze zijn nieuwer en uitgebreider dan dit artikel. En ik raad je van harte aan ze allemaal door te nemen.

15 Bindingsangst Symptomen bij mannen: Test het simpel en snel

Verlatingsangst oplossen bij partner: Zó doe je dat (10 Tips)

19 Belangrijke Tips om Bindingsangst te Overwinnen

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je De 3 schakels om bindingsangst en verlatingsangst op te lossen geef? Daarmee ontdek je exact hoe je in 3 stappen bindingsangst en verlatingsangst oplost zodat je eindelijk vooruit kunt. Download de 3 schakels nu

Man met bindingsangst

Stel, je komt een man tegen bij het uitgaan. Hij is open, vult de ruimte met zijn persoonlijkheid en is duidelijk goed in flirten met vrouwen.

Je komt in zijn buurt en hij spreekt je aan. Hij is een geboren womanizer en jullie gaan beiden volledig op in de passie van het moment.

Op dit punt merk je nog niets raars aan hem… Sterker nog, hij lijkt perfect.

Je blijft de hele avond tussen hem en jouw vriendinnen switchen en belandt bij hem thuis. De seks is goed, hij is goed, alles lijkt goed te verlopen.

De komende weken spreek je met hem af voor gezelligheid en seks, soms bij jou, soms bij hem. Maar hij blijft nooit lang…

Na een tijd merk je dat je gehecht aan hem begint te raken. Je gevoelens zeggen dat je meer wilt in de relatie, dat je de connectie dieper wilt maken. Je wilt hem laten zien dat je écht wat voor hem voelt.

Je spreekt met hem af en jullie hebben passievolle seks vanaf het moment dat hij de deur binnenkomt. Jullie liggen in bed, een mooi moment om jouw gevoelens aan hem te vertellen.

Terwijl je dit doet slaat zijn gedrag totaal om. Hij zegt opeens nog veel te doen te hebben en is in 3 minuten jouw huis uit.

Deze verdwijntruc is één van de grootste tekenen van een man met bindingsangst. Mensen met bindingsangst ervaren het gevoel dat een deel hun vrijheid verdwijnt zodra ze in een diepe relatie komen te zitten.

Ik kan je de volledige psychologie achter bindingsangst uitleggen, maar dan wordt het gauw moeilijk te onthouden. Om duidelijkheid te geven leg ik je de belangrijke stukken wel uit.

First things first:

Zijn er signalen om te herkennen of een man bindingsangst heeft?

Jup, alhoewel bindingsangst in verschillende vormen en maten voorkomt, zijn er overlappende kenmerken. Vroeg of laat in de relatie kan je de volgende dingen opmerken:

  • Hij sluit zich af of vertrekt (bijna) direct na de seks. Als je alleen voor seks met hem afspreekt is dat normaal. Maar als je met elkaar omgaat alsof je een relatie gaat hebben (of zit), is er iets aan de hand.
  • Hij verandert het onderwerp als je hem persoonlijke vragen stelt. Hier zijn mensen met bindingsangst heel goed in. Ze doen het dan ook al een erg lange tijd.
  • Hij laat zijn ware gevoelens niet zien. Hij legt een duidelijke grens tussen wat hij wel en niet met jou deelt, terwijl jij meer open wil zijn.
  • Hij legt altijd de schuld bij jou. In elk conflict dat jullie hebben schuift hij de schuld op jou. De meeste mannen met bindingsangst doen dit om afstand te creëren.
  • Hij heeft verdacht veel exen. Dat mensen exen hebben is compleet normaal, maar (laten we zeggen) 10 exen in anderhalf jaar is wel erg veel. Let op: als hij vervolgens verkondigt dat het de schuld was van de exen zelf, maakt het de kans op bindingsangst een stuk groter.

Vertoont hij een of meerdere van deze tekens, dan is de kans groot dat hij bindingsangst heeft (tot in zekere mate).

Een veel uitgebreidere lijst vind je trouwens hier: Bindingsangst symptomen

Maar..

Hoe krijg je nou bindingsangst?

Knoop deze alvast goed in je oren: bindingsangst is voor het allergrootste deel iets wat je ontwikkelt (in sommige gevallen genetisch bepaald).

Om een beter beeld te scheppen over deze ontwikkeling neem ik je mee in het volgende scenario:

Stel, je bent 7 en woont met jouw ouders, twee zusjes en een broertje in een klein appartementje. Het gaat al een tijdje niet lekker tussen jouw ouders en de sfeer thuis begint daaronder te lijden.

Jouw ouders beginnen afwisselende periodes van positieve en negatieve reacties op elkaar te krijgen. Het ene moment schreeuwende ruzie, het andere moment eten jullie gezellig patat voor de televisie.

De ruzies worden heviger en intenser.

Jouw vader houdt het niet meer uit. Het probleem is te groot voor hem. Hij verdwijnt met de noorderzon en komt niet meer terug.

Het huis staat op zijn kop. Jouw moeder is totaal reddeloos en ziet maar één oplossing: ze zal een full-time baan (of misschien wel twee) moeten nemen om voor jou, je zusjes en jouw broertje eten te kopen.

De taak van verzorger in het huis wordt opgeschoven naar de oudste: jij. Je kan niet meer spelen met vriendjes en vriendinnetjes, omdat je na school op jouw zusjes moet passen.

Natuurlijk vind je dit niet leuk, maar je kan ook niet anders.

In dit geval heeft de vader het huis verlaten en daarmee indirect jouw vrijheid weggenomen. Jouw emotionele vrijheid door negatieve ervaringen en ook nog eens jouw fysieke vrijheid doordat je taken van jouw moeder over moeten nemen.

Je kan dat soort dingen niet goed verwerken als kind. En doordat je sterk moet blijven voor bijvoorbeeld jouw moeder en jouw zusjes, krop je al die emoties op.

De ontwikkeling van bindingsangst is voor elk persoon uniek, maar het volgt wel dezelfde stappen.

Twee veelvoorkomende scenario’s waardoor bindingsangst zich ontwikkelt zijn:

  • Mensen die intiem/close met elkaar zijn in jouw directe omgeving richten elkaar emotionele schade aan. Jij vangt (direct of indirect) emotionele schade in dit proces (wat niet wordt verholpen) en ontwikkelt een groeiend intern conflict. Vooral dus over hoe het is om als partner, of zelf als mensen, te binden.
  • Je ontwikkelt een verkeerd beeld over liefde en intimiteit.  Een man heeft bijvoorbeeld van iemand geleerd koud te worden, zich af te sluiten en geen diepe gevoelens tegenover vrouwen te tonen. Als jij dit vervolgens wel doet, gaan dingen niet volgens het hem vertrouwde scenario en neemt hij afstand.

Als je bindingsangst hebt, wil je je (vaak onbewust) beschermen tegen het interne conflict dat binding met zich meebrengt.

Stiekem is het ook geen angst voor binding, maar angst voor hun eigen emoties en verleden. Het is de diepe binding die deze emoties en herinneringen omhoog halen, dus dat wil een man met bindingsangst ontwijken.

Verlatingsangst en bindingsangst: Uitgebreide uitleg + 16 symptomen

Hoe je jouw bindingsangst-man kan begrijpen.

Van jongs af aan leer je door de mensen uit jouw directe omgeving: je leert praten, lief zijn tegen anderen kinderen, douchen voor het slapen gaan. Van jouw directe omgeving leer je hoe je functioneert en interacteert in en met de wereld.

Je leert de wereld op een bepaalde manier waar te nemen, te begrijpen en te interpreteren. Met andere woorden leer je op een bepaalde manier jezelf door de wereld te navigeren.

Er ontstaat als het ware een mentale map waarmee jij door de fysieke wereld beweegt. Door jouw hele leven worden deze mentale mappen herzien, aangepast, nieuwe worden aangemaakt etcetera.

In het geval van de 7-jarige in het bovenstaande verhaal is er door de situatie van jouw ouders een verandering in jouw mentale map voor liefde en intimiteit ontstaan. Als dit niet wordt verholpen kan je deze map jouw hele leven blijven gebruiken (zonder het door te hebben).

In het geval van jij met een man die bindingsangst heeft, ligt het ongeveer zo:

jouw mentale kaart (het opzoeken van diepere emotionele connectie) en zijn mentale kaart (weg gaan van diepere emotionele connectie) voor liefde en intimitiet zijn simpelweg anders..

Anders gezegd proberen jullie beiden de weg naar een onbekend barretje in Amsterdam te vinden. Jij hebt (als het goed is) een toeristische kaart van Amsterdam bij je.

Maar hij heeft een kaart van Utrecht in zijn handen en weet niet beter dan dat het ook een kaart van Amsterdam is.

Wat gaat er door hem heen?

Een man met bindingsangst is constant bezig om controle over jullie relatie te houden. Want als hij controle over de situatie heeft, kan hij ervoor zorgen dat het voor hem niet tot een intern conflict leidt.

Zodra hij de controle verliest omdat jij de relatie wilt beïnvloeden komen ‘zijn demonen naar boven’, aka hij ervaart het interne conflict. Met duidelijkere woorden: hij ‘ziet’ de toekomst op zijn mentale kaart.

Misschien ‘ziet’ hij dat je hem zal verlaten, dat jij hem emotionele schade aan zal doen of misschien dat zijn vrijheid weggenomen zal worden. In een flits ziet hij het allemaal voor zich.

Met deze situaties wil hij geen tweede keer geconfronteerd worden. Omdat hij zichzelf wil beschermen begint hij te manipuleren of sluit hij zich af (mentaal of fysiek) om zichzelf te beschermen.

Je kunt er niets aan doen dat hij dit ervaart. Het zit allemaal tussen zijn oren, want op het moment zelf (/op het moment van het interne conflict) is er waarschijnlijk niet zoveel aan de hand.

Maar wat als ik er wel wat aan wil doen?

Dan zeg ik je: bedenk eerst heel goed of je die emotionele investering wilt maken. Het is soms maar beter om jouw hart te beschermen en een punt achter de relatie te zetten.

Het tweede wat je je kan afvragen is in hoeverre hij bereid is om het voor zichzelf op te lossen. Als jij voor hem wil vechten terwijl hij de noodzaak nog niet inziet om tot actie te komen, is het beter om hem los te laten.

De derde stap is achterhalen hoe zwaar zijn bindingsangst is en waaruit dit is ontstaan. Als de bindingangst licht is kan je dit zelf doen door open gesprekken met hem te hebben. Zorg dat hij zich veilig voelt en dat hij weet dat jij hem nergens over zal oordelen.

Lees ook eens mijn artikel: Hij wil geen relatie.

Als jij er samen met hem niet uitkomt, maar jullie er beiden uit willen komen raad ik aan een psycholoog aan hem voor te stellen. Punt hierin is dat je hem niet forceert, maar aan hem voorstelt dat er mensen zijn die hem kunnen helpen.

Of hij het wil of niet bepaalt hij zelf. Zijn reactie op jouw voorstel kan je helpen een beslissing voor jezelf te maken.

Niemand kan zijn problemen voor hem lossen dan hijzelf.

Is hij zover dat hij aan zijn bindingangst wil werken met een psycholoog, geweldig! Geef hem wel de ruimte om het traject bij de psycholoog alleen te doorlopen.

Het verhelpen van zijn angsten zal intensief en persoonlijk zijn voor hem. Gun hem de vrijheid om zijn mentale gezondheid op orde te krijgen en steun hem waar je kunt. Op gepaste afstand…

Wat hij niet nodig heeft is dat jij zijn therapeut bent, maar dat je wijs bent.

Wordt wijzer over bindingsangst en hoe je het niet bij hem triggert met de volgende artikelen:

15 Bindingsangst Symptomen bij mannen: Test het simpel en snel

Verlatingsangst oplossen bij partner: Zó doe je dat (10 Tips)

19 Belangrijke Tips om Bindingsangst te Overwinnen

Ik hoop dat ik wat voor je kon betekenen. Laat me je ervaringen horen in de comments!

Gr, Bas

ebook
Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

  • Anoniem schreef:

    Ik heb een lieve intelligente vriend die heel erg veel van mij houd.
    Ruim twee jaar geleden heb ik een korte relatie met hem gehad. Door allerlei onredelijke beschuldigingen heeft hij me weggeduwd. Ik vond dat heel erg maar heb het een plaats kunnen geven.

    Ruim twee jaar later hebben we opnieuw contact, hij zei dat hij veranderd was. Ik geloofde hem maar niets is minder waar. Hij houd heel erg veel van me en heeft me ook twee jaar gevolgd zonder dat ik dat wist.

    Hij was heel erg blij dat hij bij mij een tweede kans kreeg. Ik houd ook van hem.
    Maar nu is hij al drie keer uit het niets in paniek bij me weg gegaan.
    We hebben nu al bijna twee weken contact via mail.

    Ik heb me ondertussen verdiept in bindingsangst en weet nu dat hij hier erg last van heeft.
    Hij is inmiddels zover dat alle emoties boven komen en inziet zegt dat hij dit niet alleen kan handelen. Hij wil niet naar een deskundige. Dat heeft hij al een keer geprobeerd en ziet hij niet zitten. Hij schrijft mij dingen die gebeurd zijn in zijn leven die hij nog nooit aan iemand verteld heeft.

    Ook vraagt hij of ik hem aub wil helpen. Hij begint me denk ik te vertrouwen en laat zijn emoties toe. Ziet ook in dat hij dit niet alleen aan kan.

    Hij heeft me gevraagd naar hem toe te komen zodat we heel veel kunnen praten in zijn eigen omgeving. Ik wil dat ook wel doen en hem vooral niet pushen.

    Maar ik vraag me af of hier een kans van slagen is. Wat is uw mening? We hebben nu weer 6 weken contact en de eerste 14 dagen was het net een sprookje. Ook ik houd van deze man.

  • Angelique schreef:

    Hoi Mathijs,
    Ik heb een hele leuke mannelijke collega op mijn werk, hij werkt in de nacht en ik heb al menig uurtje met hem doorgebracht. Dan hielp ik hem met zijn werkzaamheden en we dronken koffie en hadden fijne gesprekken. We hebben ook contact via whats app. Hij heeft 10 jaar geleden een relatie gehad die fout is gelopen. Hij heeft het vaak over vrijheid. Ik heb hem een keer uitgenodigd om een terrasje te gaan pakken, en toen reageerde hij met ik heb het druk.
    Omdat hij er zelf nooit op terug gekomen is begon ik te twijfelen aan mijn eigen gevoel, dat er wel degelijk iets gaande is tussen ons en begon aan hem te trekken. Heb me dat gerealiseerd en ben minder van me gaan laten horen. Heb aangegeven dat hij ook kan vragen of ik koffie kom drinken en dat heeft hij ook gedaan. Deze man heeft mij veel inzicht in mijzelf gegeven en dat maakt hem dan ook zeer speciaal voor mij. Ook voel ik me veilig bij hem en dat is me nog nooit gebeurd. Dit alles heeft me ten eerste heel onzeker gemaakt, en ten 2e ben ik een soort van bang geworden om de signalen goed te interpreteren. Ook denk ik dat hij bindingsangt heeft, ik voel vaak spanning van hem afkomen als we samen koffie drinken en heb deze spanning persoonlijk opgevat. En daar ook naar gereageerd 🙁 helaas niks meer aan te doen heb het gedaan en ben me ervan bewust. Hij gedraagt zich vaak afstandelijk, maar gaat toch koffie met me drinken, verteld me wat hem dwarszit, en ook wat hem stoort in mijn gedrag. Wat ik als advies heb opgevat, en ook mee aan de slag ben gegaan. Hem dit ook verteld. Als er andere collega’s bij zijn verteld hij inderdaad stoere verhalen, en onze ogen ontmoeten elkaar dan regelmatig. Hij luistert naar me als ik iets vertel, en vraagt regelmatig of er een man in mijn leven is. Toen ik op vakantie was geweest, vroeg hij of ik nog leuke mannen gescoord had.
    Van de week belde hij me om 1 uur op dronken, of hij bij mij op de bank mocht slapen. Heeft dit niet gedaan hoor. Maar weer een dag later vroeg hij of hij me mocht bellen. Hij wilde ergens advies over. Aan de ene kant voelt dit als veel vertrouwen in mij hebben, maar ik weet echt niet meer hoe ik deze situatie in kan schatten. Vind hij me nu wel of niet leuk? Heeft hij wel of geen bindingsangst. Hoe kan ik hier op een positieve manier mee omgaan?
    Alvast bedankt voor je tips.
    Groetjes Angelique

  • Gem schreef:

    Hoi Mathijs,

    Als een man zich hiervan niet bewust en hij nu vol in het push/pull effect zit, hoe communiceer je dit?

    • Mathijs schreef:

      Hoi Gem,

      Er zijn altijd 2 situaties mogelijk waar je rekening mee kan houden:
      – Hij wil stiekem helemaal geen relatie maar durft dat niet te zeggen, en draait er dus omheen.
      – Hij heeft oprecht bindingsangst.

      In de tweede situatie: Geef hem alle ruimte. De bindingsangst ontstaat als hij te snel het idee heeft dat het serieus wordt terwijl hij daar emotioneel dus nog niet aan toe is. Geef hem alles wat hij nodig heeft waardoor jij echt die droomvrouw voor hem bent (zoals je in andere artikelen op de site leest) zodat hij langzaam aan echt gaat inzien dat hij je niet kwijt wil. Maar gun hem zijn mannelijke space.

      Als het alsnog nergens heen gaat, maak bespreekbaar waarom hij niet vooruit wil. Zonder verwijtend te zijn.

      Liefs, Mathijs

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)