Je bent aan het daten met een man of zit in een relatie…
Hoewel hij zeker goede eigenschappen heeft, loop je tegen een aantal serieuze problemen aan waardoor je denkt dat hij misschien geen relatiemateriaal is.
Je denkt te maken hebben met een emotioneel afstandelijke man. Hoe herken je zo iemand en hoe ga je ermee om?
Dit artikel geeft je de antwoorden.
Inhoud van dit artikel:- Wat is een emotioneel afstandelijke man?
- 11 Signalen om een emotioneel afstandelijke man te herkennen
- Omgaan met emotioneel afstandelijke mannen: 5 Beste tips
- Trakteer jezelf op een fantastisch liefdesleven…
Wat is een emotioneel afstandelijke man?
Een emotioneel afstandelijke man is iemand die niet geleerd heeft om op een volwassen manier met zijn emoties om te gaan. Vaak komt dit voort uit onverwerkte ervaringen uit zijn kindertijd, waarbij hij bepaalde behoeften of verlangens niet achter zich heeft kunnen laten.
Deze mannen kunnen zichzelf nog steeds centraal stellen, alsof de wereld om hen draait, en ze hebben daardoor moeite om de emoties en verlangens van anderen te begrijpen of erop in te spelen. Ze tonen weinig empathie en vinden het lastig om echt emotioneel betrokken te raken, wat vaak zorgt voor een afstandelijke houding in relaties.
11 Signalen om een emotioneel afstandelijke man te herkennen
Voordat je verder leest, begrijp dat emoties voor iedereen complex zijn. Zelfs de meest volwassen personen stoeien soms met hun emoties, verlangens en behoeftes en dit maakt ze niet automatisch een onvolwassen of emotioneel afstandelijk iemand.
Je herkent pas een emotioneel afstandelijk persoon als ze consistent meerdere van de volgende signalen vertonen.
Signaal 1: Hij uit zichzelf zelden emotioneel
Hij lijkt moeite te hebben om zijn gevoelens te uiten, ongeacht of hij blij, boos, verdrietig of gestrest is. In plaats van open te zijn over wat er in hem omgaat, houdt hij zijn emoties vaak binnen. Dit kan ervoor zorgen dat hij onverschillig of koud overkomt, zelfs wanneer hij wel gevoelens heeft. Hij lijkt liever niet in te gaan op vragen over hoe hij zich voelt.
Signaal 2: Hij heeft een gebrek aan empathie
Hij toont weinig of geen begrip voor de emoties van anderen en kan ongevoelig overkomen als jij of iemand anders verdriet of frustratie deelt. Het lijkt alsof hij geen interesse heeft in de gevoelens van anderen of niet goed weet hoe hij moet reageren. Dit gebrek aan empathie kan relaties moeilijk maken, omdat het voelt alsof hij niet emotioneel betrokken is bij wat je doormaakt.
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes
Signaal 3: Hij vermijdt diepgaande gesprekken
Wanneer je probeert een serieus gesprek te voeren over gevoelens, de relatie of persoonlijke onderwerpen, houdt hij het liever oppervlakkig. Hij stuurt het gesprek snel naar alledaagse dingen of ontwijkt het onderwerp volledig. Dit kan frustrerend zijn, omdat je het gevoel kunt krijgen dat hij niet bereid is om zich emotioneel open te stellen of de relatie naar een dieper niveau te brengen.
Signaal 4: Hij is defensief
Een emotioneel afstandelijke man lijkt op een egel: zodra er emoties of problemen opduiken, zet hij zijn ‘stekels’ op om zichzelf te beschermen. Dit komt doordat hij nooit geleerd heeft om op een gezonde manier met emoties om te gaan. Als jij geëmotioneerd bent of er is een probleem, reageert hij vaak als volgt:
- Hij klapt dicht.
- Hij wordt snel geïrriteerd of boos.
- Hij vermijdt het probleem.
- Hij doet alsof er iets mis is met jou.
- Hij schuift de schuld of verantwoordelijkheid op jou.
Dit gedrag is zijn manier om zich af te schermen van emotionele confrontaties.
Signaal 5: Hij ziet kwetsbaarheid als een zwakte
Hij vindt het lastig om zijn zwakheden of angsten te tonen, en het idee van kwetsbaarheid schrikt hem af. In plaats van open te zijn over zijn onzekerheden of pijnpunten, sluit hij zich af en probeert hij sterk en onaangedaan over te komen. Dit kan allerlei oorzaken hebben:
- Overtuigingen die hij mee heeft gekregen in zijn opvoeding.
- Een vertekend beeld van ‘mannelijkheid’.
- Een grote onzekerheid die hij wil verbergen.
Wat er vervolgens gebeurt, is dat hij een muur opgooit door zich voor te doen als een soort Macho Man.
Hij doet zich voor als een stoere, ongeëmotioneerde Action Man maar eigenlijk schuilt er een bang, kwetsbaar kind in hem.
Signaal 6: Hij is weinig betrokken
Hij toont weinig initiatief om actief emotioneel betrokken te zijn in de relatie. Dit kan zich uiten in het vermijden van activiteiten die je dichterbij zouden brengen, zoals samen tijd doorbrengen of samen praten over belangrijke zaken. Hij lijkt tevreden met een zekere afstand en voelt niet de behoefte om intensief emotioneel contact te onderhouden, wat kan leiden tot een gevoel van leegte in de relatie.
Signaal 7: Hij is heel egocentrisch
Hij lijkt vooral bezig met zijn eigen wensen en behoeften en toont weinig aandacht voor wat anderen nodig hebben. Dit egocentrische gedrag kan ervoor zorgen dat hij overkomt alsof hij zich niet bewust is van de gevoelens van anderen, of ze simpelweg niet belangrijk genoeg vindt.
Hij verwacht dat de relatie voornamelijk draait om zijn geluk en kan moeilijk rekening houden met de emoties en verlangens van anderen.
In andere woorden: hij is net een jong kind dat denkt dat de wereld om hem draait. Inleven in een ander kan of wil hij niet.
Dit egocentrisme is een groot kenmerk van narcistische mannen. Wil je hier meer over weten?
Signaal 8: Hij heeft afstandelijke lichaamstaal
Zijn lichaamstaal verraadt vaak een emotionele afstand. Hij kan zijn armen gesloten houden, vaak wegkijken of oogcontact vermijden tijdens gesprekken, vooral als het over gevoelens gaat. Dit kan onbewust de boodschap sturen dat hij niet openstaat voor verbinding, wat het moeilijker maakt om emotioneel contact te maken.
De fysieke barrière weerspiegelt vaak de emotionele barrière die hij voelt.
Signaal 9: Hij doet niet aan genegenheid
Hij toont zelden affectie, zowel fysiek als emotioneel. Knuffels, kusjes of zelfs simpele woorden van waardering of liefde komen zelden van hem. Dit gebrek aan genegenheid kan ervoor zorgen dat je je ongewenst of onbemind voelt. Zijn onvermogen om intimiteit te tonen, kan voortkomen uit een diepere angst voor emotionele nabijheid of een gewoonte om emoties op afstand te houden.
Signaal 10: Hij biedt geen emotionele steun
Wanneer je emotionele steun nodig hebt, is hij vaak afwezig of lijkt hij ongeïnteresseerd. In tijden van stress of verdriet biedt hij weinig troost of hulp, wat kan voelen alsof je er alleen voor staat. Hij kan niet de emotionele rots zijn die je zoekt in moeilijke tijden, omdat hij simpelweg niet goed weet hoe hij die steun moet geven, of hij weigert het te doen vanwege zijn eigen emotionele afstand.
“Je bent het gemiddelde van de 5 personen waar je het meest mee omgaat”
-Jim Rohn.
Ik heb een goede vriend die eerst met een hele groep andere jongens omging. Om de een of andere redenen ziet hij ze nu nooit meer.
Op een dag vroeg ik hem waarom dat was. Dit was zijn antwoord:
“Het klinkt misschien een beetje hard, maar ik kwam erachter dat die gasten niet meer veel toevoegden in mijn leven. Het zijn goede jongens hoor, maar ze zitten vast in de middelbare school mentaliteit. Ze zijn alleen maar bezig met feesten en ze nemen geen verantwoordelijkheid voor hun leven. Dat paste niet meer bij mij.”
Dit, lieve lezeres, is een tekenend signaal van een volwassen man die moeilijke, maar noodzakelijke beslissingen maakt.
Kijk, het is echt niet zo dat we mensen uit ons leven moeten verbannen. Maar naarmate we ouder worden wil je wel kritischer kijken naar de mensen waar je mee omgaat.
Waar je mee omgaat, daar word je mee besmet
Dat is precies de reden waarom de emotioneel onbereikbare man nog steeds een vriendengroep heeft die uit jongetjes bestaat, geen mannen.
Dit kan verschillende redenen hebben:
- Zijn vrienden zijn volwassener geworden maar hij blijft nog steeds een kind. Daarom zoekt hij nieuwe vrienden die ook graag in de kinderfase blijven hangen.
- Hij heeft vrienden van vroeger nooit los willen laten/hij blijft in zijn jeugd hangen.
Wat het ook is: zijn vriendengroep zegt veel over hem.
Signaal 11: Hij houdt er verborgen contracten op na
Een emotioneel afstandelijke man gebruikt vaak ‘verborgen contracten’. Dat is een onuitgesproken verwachting die hij van je heeft, zonder er ooit duidelijk over te zijn geweest.
Dit kan hij vaak ook niet, omdat hij er zich in het merendeel van de gevallen niet eens bewust van is. Hij heeft simpelweg een verwachting en als jij die niet waarmaakt, dan wordt hij kwaad op je.
Enkele verborgen contracten die jou waarschijnlijk wel bekend voorkomen:
- Een man die poeslief doet, puur om seks te krijgen.
- Hij zegt niet wat hij van je wil, maar verwacht dat je het aanvoelt en reageert geïrriteerd als dat niet gebeurt.
- Hij werkt lange uren of verdient veel geld en verwacht dat je daardoor geen kritiek op hem hebt, bijvoorbeeld als hij weinig aandacht aan de relatie besteedt.
Meestal uit het breken van zo’n contract in ruzie. In het ergste geval verbreekt hij de relatie.
De partner met afstandelijk gedrag heeft nooit geleerd op een gezonde manier te communiceren over zijn behoeftes en gevoelens. Hij denkt dat mensen dit ‘gewoon allemaal moeten begrijpen’.
Omgaan met emotioneel afstandelijke mannen: 5 Beste tips
Omgaan met een afstandelijke houding gedrag is geen makkelijke taak. Daarom helpen we je graag een handje met deze drie tips:
1. Vraag jezelf af waarom je dit soort mannen aantrekt
“Ik lijk wel vervloekt in de liefde. Ik kom nooit het goede soort man tegen. Ik blijf emotioneel onbereikbare mannen daten. Het lijkt even leuk, maar uiteindelijk word ik keer op keer teleurgesteld.”
Deze opmerking kwam van een vrouw uit de besloten MannenBrein Facebookgroep.
Zij is niet de enige die tegen dit probleem aanloopt.
Veel vrouwen stellen zichzelf continu teleur in de liefde. Vaak omdat ze, onbewust, partners uitkiezen die niet goed voor hen zijn. Zoals bijvoorbeeld emotioneel onvolwassen mannen.
Voordat je ZIJN gedrag probeert te veranderen, wil ik je dus verzoeken even stil te staan bij de volgende vragen:
- Wat is de reden waarom je op deze man valt?
- Weet je wel op wat voor mannen je écht valt/wat je graag in de liefde zou willen?
- Is er een bepaald patroon te bemerken in je liefdesleven? Hoe komt dat?
Durf jezelf deze vragen te stellen. Je begrijpt je eigen keuzes beter én je komt erachter of dit wel écht het soort man is waar je in wilt investeren.
Gun jezelf het beste.
2. Ga met hem in gesprek
Ga met hem in gesprek, maar niet door meteen te zeggen wat er allemaal mis is.
- Begin positief. Vertel hem waarom hij en de relatie belangrijk voor je zijn.
- Vertel wat het met je doet. Leg uit hoe hij je laat voelen, zonder met verwijten te gooien.
- Bespreek wat je graag zou willen zien. Bijvoorbeeld dat je wat vaker wil dat hij zijn gedachten en gevoelens deelt, of dat hij wat vaker het initiatief neemt om je te zien.
Het doel is om samen naar oplossingen te zoeken. Verwacht niet dat het in één gesprek opgelost is; vaak zijn meerdere gesprekken nodig om echt verandering te zien.
3. Vraag je af of je kan wachten
Als hij oprecht een emotioneel afstandelijke man is, dan zit dat diep. Daar kan hij niet makkelijk en snel verandering in brengen.
In sommige gevallen echter, is sprake van emotioneel onbereikbaar gedrag.
Het is dus geen symptoom van zijn verleden en wie hij nu is, maar van wat er op dit moment in zijn leven speelt. Je zou dus kunnen zeggen dat hij in de beginfase zit van zijn emotioneel onvolwassen ontwikkeling.
Als je er zo vroeg bij bent, dan kan het nog relatief eenvoudig veranderd worden.
Maar let op: een man zal alleen veranderen als hij dat zelf wil. Bovendien zal zijn transformatie zelden zaligmakend zijn.
Wees realistisch over wat je van hem verwacht en of je daar het geduld voor hebt.
4. Geen woorden maar daden
Woorden zijn makkelijk. Acties niet.
Onthoud dat goed wanneer je een gesprek met deze man hebt gehad.
De intentie hebben om te veranderen is mooi, maar zonder uitvoering is het betekenisloos.
Dit betekent niet dat je als een strenge juf telkens over zijn schouder meekijkt. Sterker nog, geef hem de ruimte en vier de kleine overwinningen.
Maar ga niet over je eigen grenzen heen om de relatie intact te houden als hij niet genoeg verandert.
Alleen als hij duidelijk aan zichzelf werkt en de relatie, wil je hem liefdevol blijven begeleiden.
Als hij NIET laat zien dat hij zijn best wil doen om te veranderen… dan is het tijd om de knoop door te hakken.
Wees zacht in je toon, maar hard in je acties.
Als hij niet volledig voor je wil gaan, laat hem dan los. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar dit is wel het beste voor je.
5. Vat zijn gedrag niet persoonlijk op
Zijn emotionele afstandelijkheid heeft vaak meer te maken met zijn eigen innerlijke worstelingen, emoties of ervaringen uit het verleden dan met iets dat jij doet of bent. Hoewel het soms voelt alsof hij jou afwijst, is zijn afstandelijke houding meestal een manier om zichzelf te beschermen tegen kwetsbaarheid of emoties waarmee hij niet goed kan omgaan.
Probeer te begrijpen dat het niet per se over jou gaat, en zie het niet als een persoonlijke afwijzing. Door zijn gedrag niet persoonlijk te maken, kun je meer geduld en begrip opbrengen, wat de relatie ten goede kan komen.
Trakteer jezelf op een fantastisch liefdesleven…
Niet alleen wil je jezelf het allerbeste gunnen… wij gunnen jou dat ook. 😉
Daarom krijg je van ons een gratis mini-cursus over het mannenbrein.
Zo leer je mannen beter te begrijpen en ontdek je hoe je lekkerder in je vel kan zitten zodat je geen interesse in emotioneel afstandelijke mannen hebt.
En krijg jij de relatie die je dubbel en dwars verdient.
Benieuwd?
Klik dan op de link onderaan dit artikel. We sturen de cursus gratis naar je op.
› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!
Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie