Geen liefde krijgen van je partner? 7 Tips die je NU helpen

“Ik voel geen liefde.”

Als je dat niet voelt, is dat ontzettend heftig. Geen liefde krijgen van een partner is pijnlijk en kan je behoorlijk doen twijfelen aan jezelf.

Misschien geeft hij je zelden een compliment, voelt hij inmiddels meer als een huisgenoot dan een liefdespartner of voel je jezelf simpelweg voor lief genomen.

Ik ga je helpen. In dit artikel leg ik je uit waar het gedrag van je partner vandaan komt, en geef ik je concrete tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt om je gelukkiger te voelen.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je De 3 schakels van succesvolle relaties geef? Daarmee ontdek je exact hoe je jouw relatieproblemen oplost en eindelijk samen gelukkig wordt in 3 simpele stappen. Download de 3 relatieschakels nu

11 signalen dat je geen liefde krijgt van je partner

Geen relatie is hetzelfde. De signalen van een gebrek aan liefde van een partner kunnen dus flink verschillen per relatie. Toch kan je in het algemeen stellen dat het neerkomt op een tekort aan emotionele verbinding, aandacht en wederkerigheid.

Hieronder som ik enkele signalen op. Hoe meer signalen je herkent, hoe meer je kunt stellen dat je niet genoeg liefde van je partner krijgt:

  • Hij toont weinig interesse. Het gaat vooral over zijn dag, gevoelens of gedachten.
  • Jullie gesprekken hebben geen diepgang. De communicatie tussen jullie is vooral functioneel en oppervlakkig.
  • Je voelt een afstand. Zelfs als jullie samen zijn.
  • Jullie hebben minder fysieke intimiteit. Knuffelen, zoenen, handen vasthouden of seks: er is weinig sprake meer van.
  • Het voelt alsof je voor lief genomen De laatste keer dat je een complimentje of woorden van waardering of aanmoediging kreeg, kun je je bijna niet meer herinneren.
  • Jullie gaan weinig op date. En daardoor is er weinig quality time samen. Ook maak je minder plannen voor de toekomst.
  • Je partner deelt minder. Hij lijkt niet de behoefte te voelen om persoonlijke gedachten of gevoelens te uiten. Als je ernaar vraagt, krijg je een ontwijkend antwoord.
  • Je voelt spanning. Kleine conflicten escaleren snel en je partner lijkt vaak geïrriteerd of ongeduldig.
  • Jij neemt altijd het initiatief. Zoals het regelen van een date, een dagje weg of het maken van toekomstplannen. Hij doet daarentegen weinig moeite om jullie relatie te verbeteren.
  • Je krijgt weinig emotionele steun. Je partner toont weinig begrip of medeleven voor jouw problemen of uitdagingen, zelfs als je het ter sprake brengt.
  • Je voelt je alleen in de relatie. Ook al zijn jullie samen, je voelt je eenzaam. Het voelt bijna alsof je een huisgenootje bent in plaats van een geliefde.

Ervaar jij geen intimiteit meer in jullie relatie? Dan is deze video speciaal voor jou:

De redenen waarom je partner geen liefde toont

Weet dat het gedrag van je partner niet altijd te maken heeft met jou persoonlijk of de status van jullie relatie. Hieronder geef ik je de meest voorkomende oorzaken dat een partner geen of weinig liefde geeft:

  • Persoonlijke problemen of stress. Je partner kan stress ervaren door werk, geldzorgen of andere persoonlijke problemen. Hierdoor heeft je partner simpelweg minder energie om liefde te geven.
  • Moeite met gevoelens uiten. Is het gebrek aan affectie van je partner niet iets tijdelijks, maar iets dat structureel speelt? Onthoud dat sommige mensen het gewoon moeilijk vinden om liefde te uiten. Misschien hebben ze dat nooit geleerd of voelen ze zich ongemakkelijk bij het tonen van hun emoties.
  • Een laag zelfbeeld. Misschien voelt je partner zich niet goed genoeg of twijfelt hij aan zichzelf. Die onzekerheid kan ervoor zorgen dat hij zich terugtrekt.
  • Moeilijke ervaringen uit het verleden. Misschien heeft je partner zelf nooit het goede voorbeeld gehad van een liefdevolle relatie. Of speelt er iets anders uit het verleden dat hem dwars zit.

Geen liefde krijgen van een partner heeft soms ook wél te maken met jullie relatie en zijn gevoelens daarover:

  • Als er momenteel spanningen of conflicten zijn in jullie relatie, kan dat ervoor zorgen dat je partner afstandelijk wordt. Hij vermijdt het geven van liefde om confrontaties te ontwijken, of omdat het in strijd is met zijn gevoel.
  • Routine en relatievermoeidheid. Na een tijd kan een relatie in een sleur raken. Jullie zijn zo gericht op de waan van alledag dat je partner vergeet dat het belangrijk is om liefde te blijven tonen.
  • Verschillende relatieverwachtingen. Misschien hebben jullie andere verwachtingen van een relatie. Iedereen groeit immers op met andere ideeën over liefde en relaties. Wat normaal lijkt voor de één, kan vreemd zijn voor de ander. Wellicht wil jij graag knuffelen en complimentjes krijgen, terwijl je partner liefde toont door praktische dingen te doen. Of jij wil graag veel tijd samen doorbrengen, terwijl je partner meer gesteld is op genoeg tijd alleen of met vrienden.
  • Verlies van gevoelens. In sommige gevallen, en dat is niet leuk om te lezen, kan het zo zijn dat je partner minder gevoelens heeft of zich emotioneel losgekoppeld voelt.

Praktische stappen om weer liefde van je partner te krijgen

Wat de reden ook is dat je geen liefde krijgt van je partner, het is belangrijk om je eigen gevoel niet uit het oog te verliezen. Dit zijn de meest belangrijke en praktische stappen om weer liefde van je partner te ontvangen, vooral als jullie relatieverwachtingen verschillen:

1. Maak ruimte voor je gevoelens

Het is pijnlijk als je je niet geliefd voelt. Dus geef jezelf de tijd om die emoties toe te laten.

Dat is niet zwak of fout, het is menselijk. En alleen op die manier kun je ontdekken hoe je zelf over jullie relatie denkt. Emoties toelaten zorgt er ook voor dat je kunt reflecteren.

Zeg tegen jezelf: “Mijn gevoelens zijn belangrijk, en ik mag ze serieus nemen.” Als je voelt dat je partner niet genoeg aandacht heeft voor jouw gevoelens, is dat een duidelijk signaal om het bespreekbaar te maken.

2. Praat over je behoeften

Soms is het gebrek aan support en aandacht van een partner te wijten aan slechte communicatie. Je partner kan immers niet raden wat jij nodig hebt om je geliefd te voelen.

Maak je gevoelens bespreekbaar en benoem specifiek wat je mist. Doe dat zonder verwijten. Gebruik bij voorkeur “ik”-uitspraken om te voorkomen dat je partner zich aangevallen voelt. Zeg bijvoorbeeld:

“Ik voel me altijd verbonden met je als we met z’n tweetjes zijn. En als dat lang niet gebeurt, dan begin ik me onzeker te voelen omdat ik denk dat je dan niet meer van me houdt. En ik wil me niet meer zo voelen. Wil je me hierbij helpen?”

Geen verwijt, maar een simpel voorbeeld van jezelf kwetsbaar durven opstellen. En als je partner van je houdt, zal hij met alle liefde naar je gevoelens luisteren en ernaar handelen.

3. Ontdek hoe je partner in de relatie staat

Soms voelt het alsof je alles probeert, maar niets werkt. Dat kan frustrerend zijn en je verdrietig maken. Maar onthoud: liefde in een relatie hoort van twee kanten te komen. Je partner moet ook bereid zijn om moeite te doen voor jou en de relatie.

Als je wilt weten hoe hij erin staat, vraag dan op een rustige manier: “Hoe zie jij onze relatie? Denk je dat we samen aan een betere verbinding kunnen werken?”

Let vervolgens op zijn reactie. Als hij ontwijkend of onverschillig reageert, kan dat een belangrijk signaal zijn.

4. Ontdek elkaars liefdestaal

Iedereen toont en ontvangt liefde op een andere manier (zoals fysieke aanraking, woorden van waardering uitspreken, of samen tijd doorbrengen).

Het kan zo zijn dat je partner heel andere verwachtingen van liefde heeft dan jij. Vraag je partner daarom hoe hij liefde ervaart en leg uit wat het beste bij jou past. Zo kunnen jullie samen naar elkaar toe groeien.

Een goed hulpmiddel is door samen over de 5 liefdestalen te lezen om elkaar beter te begrijpen.

5. Zorg goed voor jezelf

Het gevoel dat je geen liefde ontvangt van een partner, kan je behoorlijk in beslag nemen. En als je veel energie stopt in het ontvangen van liefde van je partner, kun je jezelf uit het oog verliezen.

Maar terwijl je werkt aan je relatie, focus je ook op wat jou gelukkig maakt buiten je partner om. Doe dingen die je zelfvertrouwen vergroten en die je vreugde brengen. Neem tijd voor dingen die jou blij maken. Misschien is dat een hobby, afspreken met vrienden, of simpelweg even helemaal niets doen.

Zie zijn gebrek aan liefde niet als een reflectie van jouw waarde. Jij verdient liefde zoals je bent. Goed zorgen voor jezelf is niet egoïstisch, maar een noodzakelijk onderdeel van een gezonde relatie. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe sterker je je zult voelen, ongeacht je situatie.

6. Accepteer dat niet alles op te lossen is

Een relatie bestaat uit twee personen (althans, in de meeste gevallen ;)). Jullie zijn dus beiden verantwoordelijk voor de relatie. Toch kan je partner verandering in de weg zitten als hij niet klaar is om je daarbij te helpen. Misschien is hij emotioneel niet beschikbaar of heeft hij persoonlijke blokkades. Je kunt er voor hem zijn, maar je kunt hem niet veranderen.

Daarom is het goed dat je jezelf het volgende realiseert: het is gemakkelijk om vast te houden aan hoop. Maar soms is eerlijkheid de eerste stap naar verandering.

Sta jezelf toe om dit te erkennen en te beslissen wat je wilt doen: blijven proberen, professionele hulp zoeken of verdergaan. Vraag jezelf af: “Kan ik in deze situatie nog gelukkig zijn als er niets verandert?”

Als het antwoord ‘nee’ is, overweeg dan welke stappen nodig zijn om je eigen geluk voorop te stellen. Onthoud dat je niet in een relatie hoeft te blijven waarin je structureel ongelukkig bent.

7. Weet dat je het verdient om liefde te ontvangen

Onthoud ALTIJD dat jij liefde waard bent, precies zoals je bent.

Als je partner dat niet kan of wil geven, is dat een probleem dat jullie samen moeten oplossen. Maar wat er ook gebeurt: jouw behoeften zijn belangrijk, en je verdient het om gelukkig te zijn, met of zonder de liefde van je partner.

Veelgestelde vragen

Is het normaal om periodes te hebben waarin je minder liefde voelt in een relatie?

Ja, het is heel normaal om periodes te ervaren waarin je minder liefde voelt in een relatie. Geen enkele relatie is elke dag even intens of romantisch. Je kunt niet altijd pieken. Dat is gewoon hoe het leven werkt.

Hoe kan ik zeker weten dat mijn partner nog gevoelens voor me heeft?

Het is lastig om helemaal zeker te weten wat iemand voelt, maar je kunt kijken naar hoe je partner zich gedraagt en communiceert. Kleine signalen zeggen vaak veel: toont je partner interesse in je leven? Probeert hij tijd met je door te brengen? Of laat hij op een of andere manier zien dat je belangrijk bent?

Krijg je geen duidelijke signalen, vraag het hem dan. Maar wel op een rustige en open manier. Bijvoorbeeld: “Ik heb soms het gevoel dat we minder verbonden zijn. Hoe voel jij je over ons?” Dat kan de opening zijn voor een eerlijk gesprek.

Ik wil mezelf minder afhankelijk voelen van de liefde van een partner. Wat kan ik doen?

Het is heel krachtig dat je je geluk niet laat afhangen van een ander. Dat is immers een last die niemand zou moeten dragen. Vraag jezelf daarom af: “Wat maakt mij blij, los van mijn relatie?” Investeer vervolgens tijd in dingen die je energie geven, zoals een hobby, tijd met vrienden, of persoonlijke groei.

Probeer je eigenwaarde los te koppelen van hoe je partner zich gedraagt. Jij bent waardevol, ongeacht wat je partner zegt of doet. Liefde van je partner is fijn en het gebrek eraan kan pijnlijk zijn. Maar het is niet de enige bron van geluk.

En boven alles: wees geduldig met jezelf. Het is oké om liefde te willen. Maar door sterker te staan in wie je zelf bent, voel je jezelf minder afhankelijk van de goedkeuring van een partner.

Denk je nu bij jezelf: “Makkelijker gezegd dan gedaan Mathijs” …dan heb ik iets voor je!

Ik heb namelijk een e-book geschreven waarin ik je stap voor stap leer hoe je kunt werken aan de beste versie van jezelf. Zo zit je niet alleen beter in je vel, maar ben je krachtiger in staat om relatieproblemen op te lossen en bespreekbaar te maken. Ook zul je mensen aantrekken die op dezelfde golflengte zitten als jij.

Ben jij klaar om de sterke, krachtige vrouw te worden die je wilt zijn? Laat hieronder je e-mailadres achter en ik stuur het e-book direct gratis naar je inbox.

ebook
Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Tijd om je relatie te transformeren in een droomrelatie?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij zijn volledige aandacht aan je geeft,

Jullie connectie sterker wordt dan ooit tevoren,

En je relatie opnieuw tot bloei komt.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)