Voel je geen liefde voor je partner? 5 Oorzaken + 15 Tips

Heb je een vriend of man, maar hou je niet meer van hem? Voel je geen liefde meer voor je partner?

Of twijfel je en weet je niet zeker of en hoe je met hem verder moet?

Wellicht krijg je zelf ook geen liefde van je partner. Of niet de liefde waar je naar verlangt.

In dit artikel leer ik je wat de oorzaak is van het verdwijnen van de liefde voor je partner. En krijg je concrete tips om ervoor te zorgen dat de liefde terugkeert.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je De 3 schakels van succesvolle relaties geef? Daarmee ontdek je exact hoe je jouw relatieproblemen oplost en eindelijk samen gelukkig wordt in 3 simpele stappen. Download de 3 relatieschakels nu

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je de liefde voor je partner terugvindt. En je ontdekt hoe je zorgt voor een mooie en liefdevolle toekomst samen.

Waarom voel ik geen liefde meer voor mijn man?

Je bent gehecht aan je partner. Hij is je maatje. Maar de verliefdheid… die is ver te zoeken. Je voelt geen échte liefde meer voor je partner.

Laat me je gerust stellen: dit komt vaak voor. Je bent niet alleen.

Soms verdwijnt de liefde zonder aanwijsbare oorzaak, maar vaak is er een achterliggend probleem. Als je dat probleem oplost, keert de liefde vaak terug. Vroeg of laat moet je dus onder ogen zien wat je liefdesleven in de weg staat. Er zijn grofweg twee opties:

  1. Jullie zijn uit elkaar gegroeid.

Soms pas je écht niet meer bij elkaar. Dat komt voor. In zo’n geval is het beter om het uit te maken. Maar voordat je dat doet, wil je er zeker van zijn dat er geen achterliggend probleem is. Want anders loop je mogelijk ook in nieuwe relaties tegen deze problemen aan. Zo hop je van man naar man, zonder te leren van je fouten.

Daarnaast veranderen relaties continu. Je komt namelijk steeds in nieuwe levensfases terecht. Maar onthoud: alle relaties veranderen, maar slechts sommige relaties groeien. Voor groei is namelijk aandacht nodig. Met oprechte aandacht kan je negatieve patronen ontdekken en daaraan werken. Wat me brengt bij de tweede optie:

  1. Er is een achterliggend probleem.

Als je ontdekt waarom je geen liefde meer voelt voor je partner, kun je daaraan werken. In dit artikel geef ik je daar concrete tips voor. Vaak is er namelijk een achterliggende oorzaak. Door het probleem bij de kern aan te pakken, hoef je het niet uit te maken en opnieuw te beginnen. In plaats daarvan ‘repareer’ je de relatie. Je bouwt verder aan iets waar al veel waarde in zit.

De vijf oorzaken van geen liefde in een relatie

Zoals gezegd kan liefde plotsklaps verdwijnen. Maar dat is relatief zeldzaam. Vaker is het zo dat je behoeften niet meer bevredigd worden. Of dat er een belangenconflict is, iets dat moeilijk op te lossen is.

Ook vind ik het belangrijk om je erop te wijzen dat negatieve patronen uit je jeugd, nog steeds invloed kunnen hebben op je relaties in het heden. Dan heb ik het over zaken zoals bindingsangst en verlatingsangst. Of je neiging om in destructieve relaties te belanden met bijvoorbeeld narcisten.

Ik wil je op het hart drukken dat het cruciaal is om die negatieve patronen bij jezelf te onderzoeken. Maar dat is niet het hele verhaal. Soms zijn er ook andere krachten die de liefde in een relatie doen afnemen. Hieronder presenteer ik de vijf meest voorkomende oorzaken van het verdwijnen van de liefde voor je partner.

Oorzaak #1: Hij gedraagt zich afstandelijk

Soms komt het voor dat je partner zich emotioneel terugtrekt. Je zult merken dat je nauwelijks meer écht contact hebt, alleen over praktische, alledaagse dingen.

Je wilt wel met hem praten, maar hij lijkt daar niet voor open te staan of de spanning tussen jullie is zelfs voelbaar. Jouw liefde voor je partner brokkelt langzaam af.

Als relatiecoach heb ik regelmatig gezien dat in zo’n geval de liefde weer terugkeert. Dit gebeurt echter alleen als de man zich weer openstelt voor de vrouw. Om een man zover te krijgen dat hij zich opent, kun je beginnen met lezen over de oorzaken van afstandelijkheid. En over hoe je daar het beste mee omgaat.

Oorzaak #2: Jullie zitten in de problemen (of jullie aandacht wordt opgeslokt)

Toen jullie bij elkaar kwamen, waren jullie als twee handen op één buik. Jullie kunnen het goed met elkaar vinden. Nog steeds, eigenlijk.

Maar door uitdagingen die het leven jullie kant op heeft geslingerd zijn jullie drukker met samenwerken dan romantisch samenzijn.

In het begin van een relatie zijn jullie vooral romantische partners. Ontstaan er problemen? Dan kunnen jullie ‘vergeten’ om elkaar te verleiden. De relatie wordt dan erg ‘functioneel’. En na een jaar van samenwerken en weinig romantiek kan je ineens denken: “Ik voel helemaal geen liefde meer voor hem. Hoe kan dat nou?

Dit gebeurt vaak bij koppels die geconfronteerd worden met intense gebeurtenissen, zoals:

  • Sterfgeval in de familie
  • Iemand die ziek is (zeker als het een kind of één van de partners betreft)
  • Geldproblemen
  • Opvoeden van kinderen
  • Drukte op het werk.

Deze situaties vragen erom dat je alle zeilen bijzet. Je besteedt al je aandacht aan het probleem, maar vergeet de romantiek in de relatie. Dat gebrek aan romantiek kan jullie uit elkaar drijven. Zeker als meningsverschillen over het probleem uitmonden in ruzie. Wil je weten hoe je beter ruzie kunt maken? Lees dan:

Oorzaak #3: Jullie relatie is voorspelbaar

Als je een tijdje een relatie hebt, weet je precies wat je aan je partner hebt. En hij aan jou. Het resultaat? De spanning is verdwenen.

Om een relatie spannend te houden, is het nodig dat beide partners zich blijven ontwikkelen. Op die manier blijf je interessant, inspirerend en uitdagend voor elkaar. Ja, jij dus ook! Niet alleen je man treft blaam. Ook al doet hij niets anders dan ’s avonds op de bank hangen. Kijk ook naar hoe jijzelf je tijd doorbrengt.

Onderneem je nieuwe dingen? In je eigen leven, en binnen je relatie? Of ben je net zoals je bank hangende echtgenoot een beetje saai geworden? En zit jullie relatie in een sleur?

In deze video geef ik je graag wat tips over hoe je een uitdaging blijft in de relatie:

Oorzaak #4: Er is geen passie in de slaapkamer

Seks is een essentieel onderdeel van relaties. Het is makkelijk om dit af te schilderen als ‘oppervlakkig‘ of ‘puberaal‘. Maar dat is niet terecht.

Los van dat seks heerlijk voelt, komen er ook vele stofjes vrij die zorgen voor liefde tussen jullie. Fysieke nabijheid is nodig om je intiem te voelen met elkaar. Voor veel mannen is seks bovendien een belangrijke manier om intiem met jou te zijn. Al helemaal als hij verbaal wat minder sterk is, kan fysiek contact een manier zijn om zijn liefde te uiten.

Het gaat niet per se om wat voor seksuele activiteiten jullie van stal halen. Het gaat erom dat jullie emotionele intimiteit ook fysiek wordt gevierd. Doen jullie dat niet? Dan ligt een broer-zus relatie op de loer… Een relatie waarin je enorm gehecht bent aan elkaar, maar waarin geen intimiteit en geen passie te bespeuren is. Waardoor je naar andere mannen begint te kijken en hij naar andere vrouwen.

Het leven is te kort om jezelf af te snijden van fysieke intimiteit. En het is logisch dat je minder liefde voelt voor iemand bij wie je geen passie ervaart.

Oorzaak #5: Je relatie past niet bij je toekomstvisie (of dat van je partner)

Van elkaar houden is soms niet genoeg. Een partner moet ook passen bij je wensen en toekomstdromen. Lijkt de toekomst met je partner niet aanlokkelijk? Dan neemt de liefde af.

Misschien wil hij ineens een andere kant op met zijn leven. Of zijn er dingen die jij wilt proberen, maar waar hij fel op tegen is.

Stel dat jij nog eens wilt emigreren. Maar dan krijg je plots een relatie in Nederland. In het begin is die relatie genoeg om je in Nederland te houden. Dat doet verliefdheid met je. Maar als je ervan droomt om te emigreren, komt die droom terug naarmate de acute verliefdheid over is. Soms kan een droom over de toekomst ervoor zorgen dat het verlangen naar je partner afneemt.

Dit kan je partner ook overkomen. Wat als hij bijvoorbeeld een heftige militaire opleiding wil doen? Om daarna uitgezonden te worden naar een oorlogsgebied? Terwijl jij een pacifist bent. En je er niet aan moet denken om thuis alleen op hem te wachten terwijl je vreest voor z’n leven. Op zo’n moment voelt het voor hem alsof hij een keuze moet maken. De relatie of zijn droom.

Blijf lezen als je wilt weten wat je in dit geval moet doen.

Geen liefde voelen voor je partner: 15 tips wat je eraan kan doen

Tip 1: Wat mis je in de relatie?

Je voelt geen liefde meer voor je partner. En daarom twijfel je of je verder moet, of beter kunt stoppen.

Laat me allereerst beginnen bij dat verliefdheid tijdelijk is. Het wordt minder als je een tijdje met iemand samen bent. Dan gaat het gevoel over in ‘houden van’. Maar er zijn wel degelijk manieren om de passie, opwinding en positieve emoties te behouden.

Ik heb een video gemaakt over hoe lang verliefdheid duurt:

Misschien weet je dit al. En bedoel je te zeggen dat het ‘houden van’ juist is verdwenen. Of dat de emotionele verbinding minder sterk is. Wellicht ervaar je dat je partner geen heftige passionele gevoelens meer bij je losmaakt. Terwijl jij die gevoelens wel wilt ervaren!

Meestal komt twijfel voort uit gemis. Een emotionele behoefte die niet bevredigd wordt. Dat kan voelen alsof jullie niet meer van elkaar houden.

Het is belangrijk om vast te stellen wat je mist in je relatie. Alleen dan kun je beslissen wat je moet doen. Dus pak pen en papier en schrijf op waar het misgaat. Wat krijg je niet waar je wel behoefte aan hebt? Schrijf ook op hoe de ideale toekomst met je partner eruitziet. Hoe brengen jullie tijd met elkaar door? Hoe behandelen jullie elkaar? Wat vinden jullie belangrijk?

Deze oefening helpt je om inzicht te krijgen in wat je belangrijk vindt. Het is uiteraard ook belangrijk dat je de uitkomsten bespreekt met je partner en luistert naar zijn visie. Zo komt jullie gezamenlijke relatievisie tot stand.

Tip 2: Check of er genoeg liefde en seks is in je relatie

Het is belangrijk dat je relatie het volgende in zich heeft: seks en liefde.

Dat klinkt heel simpel. Maar bij veel relaties mist het ene of het andere. Met als gevolg dat de liefde afneemt. Of dat één van de partners naar andere mensen begint te kijken. Zonder seks kan de relatie veranderen op een manier die je niet bevalt.

LET OP: soms is er wel voldoende fysiek contact. Denk aan kusjes geven, knuffelen en hand in hand lopen. Maar is seksuele opwinding niet aanwezig. Ik heb een artikel geschreven over het terugbrengen van de passie in je relatie. Lees het hier.

Maar wat als het juist ontbreekt aan een liefdevolle connectie?

Het kwam al eerder ter sprake. Mannen die afstandelijk doen, zorgen ervoor dat je van hen vervreemd raakt. Hierdoor verdwijnt langzaam de liefde die je voor hem voelde. Natuurlijk zijn niet alleen mannen schuldig aan het scheppen van afstand in een relatie. Sommige vrouwen werken te hard. Of besteden aandacht aan andere dingen, waardoor hun man tekort komt.

Hoe het ook zij, als één van de partners zich verwaarloosd voelt, is het vanzelf einde oefening. Daarom is het nodig om de verbinding te herstellen. Jullie hebben het allebei nodig om te voelen dat de relatie voedend is. Anders breekt deze vanzelf af.

In zo’n situatie is het lastig om te bepalen wat je echt voor iemand voelt. Je denkt misschien dat je niet meer van hem houdt. Maar wanneer hij je zou behandelen zoals hij dat in betere tijden deed, dan bloeit de liefde waarschijnlijk weer op.

Tip 3: Liefde is een werkwoord

Hoe sterk je relatie ook is, zonder moeite en toewijding zal de liefde langzaam verdwijnen.

Kijk, ik begrijp dat het verleidelijk is om na te denken over de oorzaak van het verdwijnen van de liefde voor je partner. En dat je het liefst één tip wilt die het probleem direct oplost.

Maar de realiteit is dat jullie tijd en energie moeten steken in de relatie. Ongeacht wat de oorzaak is. Of wie de schuldige is.

Stel dat de oorzaak is dat je partner erg afstandelijk doet. En dat jij je hieraan ergert. Het is dan verleidelijk om te proberen hem te veranderen. Maar de beste manier om te zorgen dat je relatie werkt, is door je eigen gedrag te veranderen. Hierdoor verandert de relatie mee.

Als je partner ziet hoe jij je best doet en hoe veel leuker de relatie is geworden, dan zal hij in de meeste gevallen zelf ook meer zijn best doen. Hij ziet immers wat de positieve impact van je gedrag is. Je geeft hem het goede voorbeeld. Dus zal hij meedoen.

Kijk, als jij maanden je best doet en hij blijft achter, dan komt de liefde waarschijnlijk niet terug. En weet je dat je beter af bent bij iemand anders. Maar probeer eerst het goede voorbeeld te geven. Inspireer hem. En merk op hoe dit zijn gedrag verandert.

Hierdoor breek je uit de negatieve spiraal van de relatie en ontstaat er nieuw positief momentum. Jullie groeien dichter naar elkaar toe, in plaats van uit elkaar.

Tip 4: Los levensproblemen op

Zit jullie relatie in zwaar weer door externe omstandigheden? Probeer die dan eerst op te lossen.

Stel dat er sprake is van één van de volgende problemen:

  • Geldgebrek
  • Ziekte van jou, je partner of in de familie
  • Opvoedproblemen
  • Psychische worstelingen (zoals een depressie)
  • Negatieve patronen die jullie hebben meegenomen vanuit je jeugd.

Dit zijn slechts voorbeelden. Er zijn talloze mogelijkheden. Problemen die jullie zo in beslag nemen, dat er van romantiek niets meer terecht komt.

Is het probleem opgelost? Dan hebben jullie automatisch meer tijd voor elkaar. Maar wat nu als het probleem grotendeels bij je partner ligt? Dan wil je jezelf de volgende drie dingen afvragen:

  1. Ziet hij in dat hij een probleem heeft?
  2. Wil hij veranderen?
  3. Laat hij ook echt in daden zien dat hij wil veranderen?

Als het antwoord ‘ja’ is in alle gevallen, is er een gelukkige uitkomst mogelijk. Bij een ‘nee’ op een van de vragen is de kans klein dat het probleem opgelost wordt. Hier wil je gesprekken over voeren met elkaar. Maar wel op een manier die vruchtbaar is.

Tip 5: Maak ruzie op de juiste manier

De onderzoeker Dr. Gottman doet sinds de jaren 70 onderzoek naar ruziemakende koppels. En hij ontdekte dat hij goed kon voorspellen welke koppels uit elkaar zouden gaan aan de hand van hun ruzies.

Koppels die minder dan vijf positieve interacties per negatieve interactie hadden, gingen meestal uit elkaar. Wat betekent dit?

Als je ruzie maakt maar tegelijkertijd laat zien dat je van elkaar houdt, is er niets aan de hand. (Al moeten de ruzies natuurlijk niet té heftig zijn). Je weet beiden dat wat er ook gezegd wordt, jullie nog steeds op elkaar kunnen rekenen.

Denk nu aan het tegenovergestelde. Elkaar bekritiseren. Uitschelden. Met minachting bejegenen. Boos worden. Niet luisteren naar elkaar. Zonder lieve woordjes, plagerijen of complimenten. Dat is natuurlijk de snelste manier om een relatie om zeep te helpen.

Let dus op wat je zegt tijdens een ruzie. En hoe jij je gedraagt. Gelukkig is er een simpele methode om te voorkomen dat het stevig uit de hand loopt. Als je merkt dat je dingen gaat zeggen die je niet wilt zeggen, vertel je partner dit:

  • “Ik ben nu boos en heb wat ruimte nodig. Maar ik wil dat je weet dat het goed komt. Ik wil hier oprecht met je aan werken.”

Door hem om ruimte te vragen, heb je tijd om even je gedachten op een rijtje te zetten. Je voorkomt dat je uit razernij antwoord. Die antwoorden doen alleen maar kwaad. Daarnaast benadruk je dat jullie een team zijn. Dat is belangrijk. Je wilt namelijk nooit de relatie bedreigen.

En natuurlijk… Maak het na een ruzie weer goed. Maak excuses. Vertel hem dat je van hem houdt. Dat je, ondanks de meningsverschillen, blij bent met jullie relatie. Je zult zien dat als jij het initiatief neemt, hij dit zal overnemen. In een relatie spiegelen mensen elkaars gedrag. Maar dan moet je wel het goede voorbeeld geven.

Heb je soms moeite met omgaan met je gevoelens? Reageer je soms harder of met meer bombarie dan je eigenlijk zou willen? Lees dan dit artikel:

Tip 6: Doe dit als hij afstand nodig heeft

Frustreert het je als hij zich afzondert na een ruzie? En jij hem niet mag storen?

Dat begrijp ik goed. Toch gebruiken veel mannen het scheppen van afstand om af te koelen.  Dat voelt misschien vervelend. En een beetje onhandig. Omdat met elkaar in contact blijven na een ruzie juist kan helpen om het weer bij te leggen. Maar bekijk het van de zonnige kant.

Stel dat hij afstand neemt. Bedenk je dan dat die tijd voor zichzelf hem kan helpen om te dealen met zijn gevoelens. Sommige mannen voelen zich overweldigd in het moment en kunnen zich dan moeilijk uitdrukken. Door even iets voor zichzelf te doen, raakt hij de nare emoties kwijt. Waarna hij weer fris en fruitig klaar is voor contact met jou.

Hem de ruimte geven om op zichzelf te zijn, helpt enorm. Het voorkomt dat een ruzie jullie relatie in zijn greep blijft houden. Geef hem dat dagdeel op zichzelf en daarna is hij weer oké.

Dat betekent overigens niet dat een man het scheppen van afstand mag gebruiken als drukmiddel. 

Sommige mannen hebben er een handje van om je te negeren tijdens een ruzie. Ze denken dat ze de strijd daardoor makkelijker winnen. Dat is ontzettend naar en onacceptabel. Ik heb het puur over de man die na een ruzie even op zichzelf wil zijn om zijn gevoelens te reguleren.

Tip 7: Begrijp hoe de meeste mannen zich verbinden

Stel je voor: jij en je vriend zitten op de bank. Hij heeft een boek op schoot. Jij kruipt naast hem en kust hem in zijn nek. “Waar denk je aan, schatje?” Hij bromt wat. Maar écht contact is er niet. Je voelt je afgewezen.

Je begrijpt niet waarom hij geen zin heeft om te praten. Terwijl dit het eerste moment van de dag is waarop jullie samen zijn. Je zou zo graag weten wat zich in zijn hoofd afspeelt.

Kijk, waar veel vrouwen graag praten en luisteren, voelen de meeste mannen die behoefte wat minder, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Niet alleen verbinden mannen zich liever door samen iets te doen, met elkaar praten had nagenoeg geen effect op hoe sterk hun vriendschap is.

De meeste mannen vinden het hartstikke leuk om te praten. Maar het is voor hen secundair. Ze verbinden zich door gezamenlijk activiteiten te ondernemen. (Let op: dit hoeft helemaal niet zo te zijn in jouw relatie. Wellicht ben jij juist degene die liever dingen onderneemt. Maar de meeste vrouwen die ik bij mij krijg herkennen zich in de dynamiek zoals hierboven beschreven).

Wil je closer worden met je vriend? Stel dan voor om samen dingen te doen. Tijdens deze gezamenlijke activiteiten kan er natuurlijk gepraat worden, zodat jij je ook closer voelt tot hem. Het is immers onmogelijk om liefde te voelen als jullie onvoldoende tijd met elkaar doorbrengen.

Tip 8: Praat over verschillen in behoeftes

Eén van de belangrijkste dingen in een relatie is elkaars behoeften bevredigen.

Om ervoor te zorgen dat jullie goede partners zijn voor elkaar, wil je dus een expert worden in wat je partner nodig heeft.

Dit doe je door vragen te stellen, te luisteren naar het antwoord en eventueel je gedrag aan te passen. Ook als zijn antwoord je niet bevalt. Hiermee bedoel ik niet dat je altijd moet doen wat hij zegt. En al helemaal niet dat je dingen moet doen die tegen je zin in zijn.

Maar wat je wilt voorkomen, is dat je sceptisch bent over wat hij zegt nodig te hebben.

Zegt hij bijvoorbeeld: “Ik wil twee avonden per week volledig op mezelf zijn. Dit zou de relatie beter maken.” Dan kan jij denken: “Waar slaat dit op? Hoe maakt elkaar NIET zien de relatie beter?” Maar door het – ondanks je scepsis – te proberen, kun je ontdekken wat werkt en wat niet.

Als hij zegt dat tijd voor zichzelf de relatie beter maakt, probeer het uit. Ga ervanuit dat hij weet hoe hij zich lekkerder kan voelen. Misschien blijkt achteraf dat het toch niet klopt. Dan proberen jullie wat anders. Hetzelfde geldt voor jou. Misschien wil jij juist een date-avond waarbij jullie elke week iets romantisch doen. Stel dit voor. Vraag hem of hij dit wil proberen, voor een paar maanden. Daarna kunnen jullie praten over het resultaat.

Dit zijn twee simpele voorbeelden. Maar er zijn er nog veel meer te verzinnen. Voel je vrij om te experimenteren en nieuwe dingen te proberen. Daar leer je het meeste van.

Tip 9: Bekritiseer elkaar niet

Vertel hem niet wat hij moet doen, wat hij fout doet of hoe hij in elkaar zit. Daarmee jaag je hem tegen je in het harnas.

De snelste manier om hem defensief te krijgen, is door hem te beschuldigen. Als hij al afstand had genomen, dan vergroot hij deze. En als hij al weinig moeite deed om verbinding met je te maken, dan verdwijnt dit.

Misschien heb je gelijk. Maar dat maakt niet uit. Zet de aanval in en hij schiet in de verdediging.

Wil je de liefde terug? Dan is het belangrijk om samen te werken in plaats van elkaar te beconcurreren voor ruimte in de relatie.

Tip 10: Neem een kijkje in zijn leven

Laat me je vertellen over een trucje dat één van mijn vrienden gebruikt om de band met zijn vriendin te verbeteren.

Hij kijkt naar haar hobby’s. Hij kiest de hobby uit die hem het minst aanstaat en dan vraagt hij haar of hij een keer met haar mee mag. Dit klinkt misschien gek (waarom zou je iets doen waar je geen zin in hebt?). Maar hij doet dit om zijn partner beter te leren kennen. Zelfs als hij de activiteit niet leuk vindt, ontdekt hij wat zij eraan heeft.

Daarnaast is het een leuke manier om dichter tot elkaar te komen. Je leert van elkaar. En je doet samen iets wat voor de ene persoon nieuw is.

Stel voor dat jij een keer meedoet met zijn hobby die je het minst trekt. Als je denkt dat hij zich ongemakkelijk zal voelen, vraag dan of je een keertje mag kijken. Dit is een manier om interesse te tonen. Laat het desnoods een beetje naïef klinken, alsof je hem de kans geeft om op te scheppen. Zolang je maar de voet tussen de deur krijgt.

Het opbouwen van nieuwsgierigheid naar je partner, betaalt zich vanzelf uit. Doe je dit voor een paar maanden? Dan komt het terug van zijn kant.

Voordat je het weet zien jullie kanten van elkaar die jullie nooit eerder hebben ervaren. En dit versterkt de relatie. Zelfs als je dan een keer met hem gaat nachtvissen. 😉

Tip 11: Heel jezelf

Niemand komt ongeschonden uit zijn kindertijd. Wat ik daarmee bedoel?

Je hebt (net als ieder ander mens) patronen aangeleerd die je nu tegenwerken. Je verleden beïnvloedt je heden. Dat komt vooral omdat je als kind afhankelijk bent van je verzorgers. Je moet de band met hen goed houden, want zonder hen overleef je niet. Het gevolg? Soms cijfer je jezelf weg, of pas je jezelf aan om de band met je ouders te waarborgen, waardoor je een patroon ontwikkelt dat jou nog jaren later beïnvloedt.

Als je moeder bijvoorbeeld depressief is, durf je zelf niet meer met jouw leed naar haar toe te gaan. Omdat je haar vooral niet wil ‘lastigvallen’.

Maar het kan ook zijn dat je een klein trauma hebt. Bijvoorbeeld dat je nooit een band met je vader hebt gehad.

Mannen aantrekken vanuit je wonden, kan een hoop problemen veroorzaken.

Ook voor jou is het belangrijk dat je dit soort patronen leert ontdekken, erkennen en veranderen. Door je er bewust van te zijn, kan je patronen doorbreken! Wat vaak een wonderbaarlijk positief effect heeft voor de liefde die je ervaart in een relatie.

Tip 12: Focus je op de connectie

Het is belangrijk dat jullie een leuk leven hebben zonder dat jullie alles samen doen. Want als jij je eigen bezigheden hebt, en hij ook, dan hebben jullie elkaar wat te vertellen.

Niet alleen dat. Wanneer jullie weer samen zijn, kunnen jullie je focussen op wat belangrijk is. De romantiek. Het samen bewandelen van jullie levenspad. Het maken van een connectie.

Praten over wat jullie gemeen hebben, maakt de connectie sterker. Zorg ervoor dat je weer wat je partner belangrijk vindt (en andersom). Dat maakt het mogelijk om rekening te houden met elkaar. En om dingen te ondernemen die jullie allebei passen.

Wil je graag wat hulp? Reserveer dan een avondje om de relatie-vragen uit onderstaand artikel aan elkaar te stellen. Gegarandeerd dat je elkaar nog beter leert kennen en meer connectie voelt.

Tip 13: Neem het voortouw

Bij alle tips die ik je tot nu toe heb gegeven, zit een belangrijke boodschap: goed gedrag werkt aanstekelijk.

Als jij het initiatief neemt, dan zal hij volgen.

Natuurlijk zijn er situaties denkbaar waarin jij alles goed doet en hij niet thuis geeft. In zo’n geval kun je besluiten om met de relatie te stoppen. Maar in de meeste gevallen leidt jouw moeite ertoe dat ook hij meer zijn best doet.

Initiatief nemen werkt altijd beter dan hem beschuldigen van een gebrek aan activiteit.

Beschuldigen werkt ontmoedigend. Actie ondernemen werkt aanstekelijk.

Tip 14: Lees dit artikel

Als je hebt besloten om het voortouw te nemen, is er waarschijnlijk iets waar je direct mee aan de slag wilt gaan.

Daarom heb ik een artikel geschreven waarin ik de meest voorkomende onderwerpen bij relaties op een rijtje heb gezet.

  • Deel 1: Algemene relatie tips
  • Deel 2: De relatie mist iets (passie, intimiteit etc)
  • Deel 3: Communicatie
  • Deel 4: Omgaan met jaloezie
  • Deel 5: Vreemdgaan, affaires en vertrouwen terugwinnen
  • Deel 6: Problemen rondom seks
  • Deel 7: Narcisme, bindings- en verlatingsangst
  • Deel 8: Lange afstand- en latrelaties
  • Deel 9: Open relaties
  • Deel 10: Uitmaken
  • Deel 11: Na het huwelijk
  • Deel 12: Verliefdheid
  • Deel 13: Overige artikelen over relaties

Kies het onderwerp waar jij nu aan wilt werken en ga aan de slag. Je vindt alle topics in dit artikel:

Tip 15: Moet ik het uitmaken? Test het hier

Als je alle tips in dit artikel hebt opgevolgd, is de relatie ongetwijfeld beter geworden.

Zelfs als hij niet veel veranderd is, heeft jouw initiatief ervoor gezorgd dat jullie beter met elkaar omgaan.

Zoals gezegd is het goed om na te denken of je op de lange termijn bij elkaar wilt blijven. Daarvoor kan een relatietest handig zijn.

Deze test helpt je om de kosten van de relatie in kaart te brengen. Het klinkt misschien koud. Maar…. de kosten van een relatie zijn net zo belangrijk als de baten.

Een voorbeeld wat ik al heb genoemd, is het opgeven van je dromen. Dat is iets wat je heel goed moet nadenken voordat je het doet.

Wat valt hier nog meer onder? Onoplosbare relatieproblemen. Grote verschillen in leefstijl en/of waarden. Verschillende ideeën over de toekomst. Deze verschillen maken het onmogelijk om de liefde te leven.

Als je praat met koppels die lang bij elkaar zijn, dan hoor je vaak:

We twijfelden of we verder moesten met elkaar. We zijn een tijdje uit elkaar gegaan. Maar na een paar maanden/ een jaar kwamen we toch weer bij elkaar. Omdat we de liefde belangrijker vinden.”

Schrik dus niet als er een tijdje onenigheid is. Ook koppels die uiteindelijk bij elkaar blijven, hebben hier mee te maken.

En ik heb nog iets dat je daarbij gaat helpen.

Liefde voor je partner weg? Doorgrond zijn mannenbrein

Elkaar begrijpen is de grootste uitdaging in een relatie. Maar als jij snapt waarom hij soms rare dingen doet, is het makkelijker om hem te begrijpen. En wordt de kans op een succesvolle relatie groter.

Ik heb een gratis e-book geschreven over de drie schakels van het mannenbrein. Als je weet hoe hij denkt, kan je dit slim gebruiken om jullie relatie sterker te maken.

Daarnaast leer je onder andere hoe je meer zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfliefde creëert. Drie belangrijke pilaren voor een gelukkige en liefdevolle relatie. Want jij bent nu eenmaal 50% van je relatie. En door aan jezelf te werken, werk je ook aan jullie relatie.

Wil jij weer liefde voelen voor je partner? En jullie relatie nieuw leven inblazen? Vul hieronder je e-mailadres in en ik stuur je mijn gratis e-book direct op.

ebook
Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Tijd om je relatie te transformeren in een droomrelatie?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij zijn volledige aandacht aan je geeft,

Jullie connectie sterker wordt dan ooit tevoren,

En je relatie opnieuw tot bloei komt.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)