Voel je veel, maar weet je soms niet hoe je je emoties kunt uiten?
Je bent bijvoorbeeld gekwetst, verliefd of verdrietig, maar kan deze gevoelens maar lastig onder woorden brengen.
Weet dat je niet de enige bent. In dit artikel geef ik je de beste en meest praktische tips, zodat je binnenkort op een volwassen manier je gevoelens kunt uiten.
Zo worden je relaties sterker en je hoofd rustiger.
Inhoud van dit artikel:- Waarom is het belangrijk om je gevoelens te uiten?
- Waarom uiten we onze gevoelens vaak liever niet?
- 1. Accepteer je gevoelens
- 2. Onderzoek hoe je je voelt
- 3. Vraag waar het vandaan komt
- 4. Leer je patronen kennen
- 5. Begin je zinnen met ‘Ik’
- 6. Heb een duidelijke wens
- 7. Blijf weg van verwijten
- 8. Accepteer dat je geen controle hebt over de reactie
- Gevoelens uiten – Conclusie
Waarom is het belangrijk om je gevoelens te uiten?
Veel mensen vinden het moeilijk om hun gevoelens te uiten. Dat is jammer omdat dit een belangrijke manier is om ons hoofd leeg te maken en te ontspannen. Bovendien is het uitspreken van wat we voelen en denken essentieel om goede banden met onze dierbaren te onderhouden.
Als we ons terugtrekken elke keer als ons iets dwars zit, dan stapelt onze teleurstelling of frustratie op totdat het zo groot wordt dat het de connectie met onze relaties stuk maakt. We kunnen dan niet langer positief kijken naar onze partner, vriendin of collega omdat we van binnen zó boos zijn. Vaak is dat niet eerlijk, omdat de ander nergens vanaf weet.
Wil je je relaties zo gezond en sterk mogelijk houden? Dan wil je kleine frustraties zo snel mogelijk (op een respectvolle manier) uitspreken, zodat negativiteit niet de overhand neemt. Zo voel je je meer verbonden met de mensen om je heen, en ga je met meer rust en zelfvertrouwen door het leven.
Waarom uiten we onze gevoelens vaak liever niet?
- In veel culturen, zoals de onze, ligt de nadruk vooral op nuchter blijven. Doorbijten en doorgaan.
- We weten niet hoe we onze emoties op een gezonde wijze kunnen uiten. Meestal hebben we de neiging om te schreeuwen of huilen.
- Angst voor de gevolgen. Als we onze gevoelens uiten, stellen we ons kwetsbaar op en staan open voor afwijzing, oordelen en confrontatie. Daarom voelt het makkelijker om de situatie met rust te laten.
- Gebrek aan zelfbewustzijn. We hebben moeite met het herkennen en begrijpen van onze emoties. En wat je niet onder woorden kunt brengen, kun je ook niet uiten.
- Sommige mensen hebben geleerd dat gevoelens hebben en uiten een vorm van zwakte is.
- We willen de ander niet kwetsen.
Hoe voorkom je dat je dichtklapt tijdens het uiten van je gevoelens? In deze video geef ik je alvast 3 tips:
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes
Voor meer, lees de rest van het artikel.
1. Accepteer je gevoelens
Deze tip zal je bevrijden.
Te vaak verzetten we ons tegen onze gevoelens. Herken jij dit ook? Dat je een ‘incident’ te klein of ‘stom’ vindt om er een groot ding van te maken? Hoe rot jij je ook voelt door de situatie, dit moet je leren loslaten. Jouw gevoel mag er zijn.
Hoe klein en onbenullig de gebeurtenis misschien ook was, het was aanleiding genoeg om jou op een bepaalde manier te laten voelen.
Mensen zijn nu eenmaal fragiele en gevoelige wezens. Geen incident is daarom te klein om er grote gevoelens bij te hebben.
Alles wat je voelt is oké.
2. Onderzoek hoe je je voelt
Wat je niet onder woorden kunt brengen, kun je ook niet uiten.
Misschien voel je van alles, maar weet je niet precies wát je voelt. Misschien merk je alleen fysieke symptomen, zoals hoofdpijn, bibberende handen, racende gedachtes, of een knoop in je maag. Dit is de uiting van je gevoel, niet het gevoel zelf.
Neem de tijd om de lichamelijke reactie op je emotie op te merken en ga de ‘basis emoties’ langs om te zien welke het beste bij je gevoel past.
- Liefde
- Woede
- Angst
- Vreugde
- Schaamte
- Verdriet
- Verrassing/Verbazing
- Walging
Pas als jij weet hoe je je voelt, kan je werken aan hoe je dat gevoel vervolgens uit.
Weet je trouwens waarom emoties op den duur overgaan in fysieke reacties zoals hoofdpijn of buikpijn? Onderzoek heeft aangetoond dat het onderdrukken van emoties leidt tot meer negatieve ervaringen en een depressief gevoel. Niet vreemd dus dat je je er soms letterlijk ziek door voelt.
3. Vraag waar het vandaan komt
Herken je dit?
Soms heb je een emotie of merk je aan je lichaam dat iets je niet lekker zit, en je begrijpt niet goed waar het vandaan komt.
Om gevoelens op een volwassen manier te leren uiten, is het essentieel om te begrijpen waar emoties ontstaan. Hoe je dat aanpakt? Ga naar de essentie van je gevoel door driemaal door te vragen.
Neem geen genoegen met het oppervlakkige antwoord, maar graaf eens wat dieper. Ik geef je een voorbeeld. Stel: je voelt je verdrietig.
- Waarom ben ik verdrietig? Omdat mijn partner niet vroeg naar m’n dag.
- Waarom maakt dat me verdrietig? Omdat ik een belangrijke presentatie had vandaag en m’n partner dat is vergeten en dat doet pijn.
- Waarom deed dat pijn? Omdat het me het gevoel geeft dat mijn partner niet meer om me geeft.
Zo kom je stap voor stap tot de kern waar je pijn écht vandaan komt. En kun je er vervolgens naar handelen.
4. Leer je patronen kennen
Wist je dat onze emoties vaak een patroon volgen?
Over het algemeen zijn we best voorspelbaar als het gaat om de dingen waar we heftig op reageren. Als je goed oplet, zul je hier patronen herkennen.
Leer herkennen waar je sterk op reageert en zoek uit waar het vandaan komt.
Onze meest heftige reacties komen meestal voort uit het verleden. Vaak gebeurt één van deze twee dingen:
- Nieuwe gebeurtenissen schudden oude pijn wakker. Een nieuwe liefde reageert langzaam op onze berichtjes en de verlatingsangst van onze jeugd komt weer naar boven.
- Of de pijn is een gevolg van onbewuste verwachtingen die nu zijn gebroken. Onze partner houdt geheimen voor ons, terwijl we complete transparantie zien als een uiting van liefde, waardoor we nu twijfelen aan de relatie. .
Door je pijn uit het verleden te verwerken, en je verwachtingen bij te stellen en realistischer te maken, zul je minder snel geprikkeld raken. Niet alleen zullen je relaties sterker worden, je zult zelf meer rust ervaren.
Heb je hier nog wat moeite mee? Begin met opschrijven, iedere keer als je sterke emoties voelt. Op den duur zul je een patroon zien.
5. Begin je zinnen met ‘Ik’
Houd die wijzende vinger in je jaszak.
Pas als je weet hoe je je voelt en waar die gevoelens vandaan komen, is het tijd om ze onder woorden te brengen.
Het probleem hierbij is vaak dat we uitvallen tegen de ander. “Jij hebt dit gedaan en daardoor voelde ik me echt kut.”
Tuurlijk, dit is het uiten van je gevoelens, maar zo kom je niet verder. Je geef de ander een rotgevoel en vaak eindigt het in een hoogoplopend conflict. Door te beginnen met het woord ‘jij’ val je de ander immers direct aan.
Bij het uiten van je gevoelens wil je altijd je zin starten met “Ik…”.
“Ik voelde me best gekwetst dat je niet naar m’n presentatie vroeg vanavond. En ik weet dat je om me geeft, dus dit voelt misschien een beetje kinderachtig. Maar als je niet vraagt naar de dingen die belangrijk voor me zijn, dan voel ik me alsof ik niet belangrijk voor je ben.”
Zie je het verschil?
6. Heb een duidelijke wens
Net zoals jouw gevoel een bepaald patroon volgt, geldt dat ook voor onze daden.
Mensen doen nu eenmaal wat ze doen en worden vaak pas wakker geschud op het moment dat je er iets van zegt. De ander was zich er misschien helemaal niet bewust van dat hij/zij jou kwetst met zijn/haar daden.
Als iets systematisch fout gaat in jullie relatie, dan is het handig om te zeggen hoe de ander het wél goed kan doen. Niet op een belerende manier, maar respectvol. Zo doorbreek je jullie patronen.
“Als ik na het werk thuiskom en zie dat de vaat nog in de gootsteen staat, dan word ik best kwaad. Zou je alsjeblieft voortaan de vaat in de vaatwasser kunnen doen? Daar zou ik echt heel blij van worden.”
7. Blijf weg van verwijten
Wat is jouw eerste reactie als iemand je een rotgevoel geeft?
Waarschijnlijk wil je de ander terugpakken. Diegene kwetsen of een vaas naar zijn hoofd gooien. Een heel natuurlijke reactie, maar doe het alsjeblieft niet, hihi. Je schiet er namelijk niets mee op. Zeker niet als het gaat om je partner.
Ik heb ooit een wijze les geleerd die me tot op de dag van vandaag inzicht geeft: accepteer dat alleen jij verantwoordelijk bent voor je gevoelens en het aangeven van je grenzen.
In veel gevallen doen anderen ons pijn omdat we simpelweg niet (goed) communiceren wat we van ze willen zien. En dan is boos worden eigenlijk ook niet eerlijk.
De kans is groot dat de ander het niet met opzet doet en niet eens doorheeft dat hij/zij je kwetst.
Richt je op het zo goed mogelijk onder woorden brengen wat je voelt, wat die gevoelens heeft veroorzaakt, en wat de ander zou kunnen doen om jou een beter gevoel te geven.
8. Accepteer dat je geen controle hebt over de reactie
Dit wil je misschien niet lezen.
Maar zelfs als jij vlekkeloos je gevoelens op een respectvolle manier kan uiten, dan is een begripvol gesprek geen garantie.
Door je gevoelens op een gezonde manier te uiten is die kans wel het grootst. Daarom raad ik je aan hier ook zo goed mogelijk in te worden.
Maar…
zoals je waarschijnlijk wel begrijpt hebben veel mensen moeite met het spreken over emoties.
De ander kan zich bij het horen van jouw gevoelens aangevallen of beledigd voelen en zich verzetten. Vaak vanuit zijn/haar eigen pijn en patronen.
Je kan dus nooit 100% inschatten hoe de ander zal reageren.
Heb jij op een volwassen manier je gevoelens geuit? Chapeau! Merk je weerstand bij de ander? Dwing dan geen gesprek af.
Stel voor dat jullie ook later kunnen praten en dat je nog steeds om hem/haar geeft. Dit maakt het veilig voor de ander om naar je terug te komen. En zo bereik je uiteindelijk toch het meest.
Gevoelens uiten – Conclusie
Het is knap dat je aan het uiten van je emoties werkt. Veel mensen durven hun gevoelens niet recht aan te kijken.
Eerlijk over je gevoel kunnen praten is een teken van volwassenheid. Niet alleen zul je na verloop van tijd merken dat de band met de mensen om je heen sterker wordt, je hoofd zal een stuk ‘opgeruimder’ voelen.
Een vrouw die eerlijk en op een volwassen manier haar gevoelens uit, is bovendien erg aantrekkelijk.
Het toont namelijk dat je zelfvertrouwen hebt, en laat dat nu net werken als een soort mannenmagneet…
Smaakt het werken aan jezelf naar meer? Ik heb een e-book geschreven genaamd ‘De 3 schakels in het mannenbrein’. Daarin geef ik je tools om meer zelfvertrouwen op te bouwen, zodat jij de sterkste versie van jezelf wordt.
En het mooiste van alles? Je downloadt mijn e-book hieronder helemaal gratis.
› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!
Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie