Jezelf waarderen: 7 Tips om jezelf lief te hebben ❤️

We leven in een wereld waar we vaak worden geconfronteerd met verwachtingen en eisen die moeilijk te beheersen zijn. Dit kan ertoe leiden dat we vergeten wat echt belangrijk is: jezelf waarderen.

Gelukkig zijn er stappen die je kunt zetten om je zelfwaardering te vergroten en beter voor jezelf te zorgen!

In dit artikel geven we je 7 krachtige tips om van jezelf te leren houden, zodat je met meer zelfvertrouwen en voldoening door het leven kunt gaan.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Wil jij bovendien gelukkiger zijn in je liefdesleven? Dan heb ik nog een cadeautje voor je. Wat dat is, ontdek je aan het einde van dit artikel.

Wat is eigenwaarde?

Eigenwaarde is de mening die je over jezelf hebt. Het is het interne kompas dat bepaalt hoe je naar jezelf en je leven kijkt.

Heb je een gezonde hoeveelheid zelfvertrouwen, dan voel je je over het algemeen positief over jezelf en de uitdagingen die je tegenkomt. Dit stelt je in staat om beter om te gaan met de natuurlijke ups en downs van het leven.

Heb je echter een laag zelfbeeld, dan bekijk je jezelf en het leven vanuit een meer negatief en kritisch perspectief. Je voelt je minder in staat om met de uitdagingen van het leven om te gaan, wat je zelfvertrouwen ondermijnt.

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes

Wat veroorzaakte lage eigenwaarde?

Een laag zelfbeeld begint vaak in de kindertijd. Familie, vrienden, leraren, en zelfs de media spelen een rol in de manier waarop we onszelf zien.

Helaas blijven de negatieve berichten vaak langer hangen dan de positieve. Misschien voldeed je niet aan de verwachtingen van anderen of van jezelf, wat je zelfwaardering heeft aangetast.

Daarnaast kunnen stressvolle situaties, zoals ziekte of pesten, ook een negatief effect hebben. Sommige mensen hebben bovendien de neiging om van nature strenger voor zichzelf te zijn, of stellen onmogelijk hoge standaarden waar ze nooit aan kunnen voldoen.

Uiteindelijk is het ontstaan van een laag zelfbeeld een complex proces, waarbij erfelijkheid, persoonlijke ervaringen, en sociale invloeden samenkomen om de manier waarop iemand zichzelf ziet, te vormen.

Hoe beïnvloedt een laag zelfbeeld je leven?

Een laag zelfbeeld heeft vaak de neiging om je gedrag te beïnvloeden. Mensen met weinig zelfvertrouwen vermijden vaak sociale situaties, proberen geen nieuwe dingen uit, en gaan liever geen uitdagingen aan.

Dit voelt op de korte termijn misschien veilig, maar op de lange termijn bevestigt het alleen maar je onzekerheden. Het kan er zelfs toe leiden dat je angstig of depressief wordt en schadelijke gewoontes ontwikkelt, zoals overmatig drinken of roken.

Hoe herken je iemand met een gezond zelfbeeld?

  • Ze zijn vaker wel dan niet trouw aan hun waarden en normen.
  • Ze zijn zelfverzekerd, maar zijn ook nederig omdat ze bekend zijn met hun minpunten.
  • Ze hebben principes en filosofieën die hun acties in het leven leiden.
  • Ze geven toe wanneer ze fouten maken en doen hun best om die te corrigeren.
  • Ze laten het niet toe om door anderen beledigd of gebruikt te worden.
  • Ze weten wanneer het tijd is om een ongezonde situatie of relatie te verlaten.
  • Ze kleden zich op een manier die reflecteert dat ze zichzelf respecteren.
  • Ze beseffen het belang van de dingen die ze in hun lichaam en geest doen.
  • Ze geven respect aan anderen, totdat ze een reden krijgen om die te ontnemen.
  • Ze hebben grenzen en kunnen die ook op een tactvolle manier communiceren.
  • Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
  • Ze voelen zich bij het ontvangen van constructieve feedback niet persoonlijk aangevallen.
  • Ze beseffen dat het leven niet altijd makkelijk of eerlijk is en blijven toch hun best doen.

Een gezond zelfbeeld is geworteld in actie nemen.

Hoe krijg je een gezond zelfbeeld en meer zelfvertrouwen?

Een gezonder zelfbeeld begint bij het identificeren van negatieve overtuigingen die je over jezelf hebt, en ze dan uit te dagen.  Zo kan je misschien denken dat je ‘niet goed genoeg’ bent om die ene baan te krijgen, of dat ‘niemand om je geeft’. Ik geef je nu vier stappen om dat beeld te doorbreken.

LET OP: het doorbreken van negatieve overtuigingen is een proces dat tijd vergt. Geduld en consistentie zijn daarom een must.

1.    Identificeer negatieve gedachten

Deze negatieve gedachten wil je voor jezelf opschrijven in een klad- of dagboek.

2.    Onderzoek waar ze vandaan komen

Vervolgens wil je onderzoeken wanneer je deze overtuigingen voor het eerst hebt lopen denken.

3.    Ontkracht de overtuigingen

Bijvoorbeeld als je denkt: ‘Ik ben niet goed genoeg voor die baan’’, kun je opschrijven: ‘Ik heb vijf jaar ervaring en mijn leidinggevenden waren altijd tevreden met mijn werk.’

Of als je denkt: ‘Niemand geeft om me’, schrijf dan iets op als: ‘Ik heb een goede vriendin die me bijna elke dag appt.’

Zorg voor liefst 5 positieve dingen voor elke negatieve gedachte. Dit lijstje kan je op elk moment aanvullen.

4.    Lees het lijstje door wanneer je je sip voelt

Deze lijst dient dan als herinnering dat jij meer dan oké bent!

7 Tips om je zelfwaardering te vergroten

Hier zijn 7 praktische tips die je kunnen helpen om je zelfwaardering te versterken en een positiever zelfbeeld te ontwikkelen.

1. Weet wat je waarden zijn

Ik ga je nu een geheim vertellen over zelfvertrouwen krijgen dat slechts enkele mensen kennen:

Je zelfvertrouwen groeit als je handelt in lijn met je waarden.

Daarom wil je ontdekken wat je waarden precies zijn. Stel je de volgende vragen:

  • Wat zijn de belangrijkste dingen in het leven voor jou?
  • Hoe wil je dat anderen je zien?

Als je dat ontdekt, weet je welke waarden jij na wil streven. Door je waarden te identificeren en ernaar te leven, bouw je een sterke basis voor zelfvertrouwen. Het helpt je om keuzes te maken die echt bij je passen en om te gaan met tegenslagen.

Praktische tip: Maak een lijst van je top 5 waarden en vraag jezelf af of je leven overeenkomt met deze waarden. Zo niet, wat kun je veranderen om dichter bij je eigen idealen te leven?

2. Bouw betekenisvolle relaties en contacten

Denk jij dat je enkel een gelukkig en kwalitatief leven hebt als je een partner aan je zijde hebt? FOUT!

De kwaliteit van je leven wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van je relaties.

Omring jezelf met mensen die je waarderen en een positieve impact op je leven hebben. Het is oké als je niet met iedereen een klik hebt. Goede relaties kosten soms tijd, maar ze zijn het meer dan waard. Je krijgt er immers veel meer zelfwaardering van!

Praktische tip: Maak een lijstje van alle mensen waar je vaak (op dagelijkse of wekelijkse basis) mee in aanraking komt. Stel je bij iedereen de vraag: “Geven ze of nemen ze mijn energie?” “Voel ik me beter of slechter na een interactie met deze persoon?” Investeer in mensen die je een goed gevoel geven en verbreek de banden met degenen die je energie kosten.

3. Behandel jezelf als je beste vriendin

Mensen met een lage eigenwaarde zijn vaak geneigd om zich helemaal weg te cijferen voor anderen. Ze denken dingen als:

  • “Ik ben het toch niet waard om in te investeren.”
  • “Als ik hen op de eerste plaats zet, gaan ze me vast leuker vinden.”

Wel, dan is het tijd voor een mindswitch.

Jij bent de belangrijkste persoon in je leven.

Dit betekent dat je jezelf met liefde en zorg moet behandelen, net zoals je voor je beste vriendin zou zorgen. Vergeef jezelf voor fouten en zie ze als leermomenten. Niemand is perfect en dat is oké.

Praktische tip: Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Iedereen heeft zijn eigen definitie van succes en er is niemand zoals jij. Focus op je eigen vooruitgang.

4. Verzorg je lichaam

Als je van iemand houdt, wil je automatisch voor ze zorgen. Dus van jezelf houden betekent ook dat je goed voor je geest en je lichaam zorgt.

Fysieke zelfzorg leidt tot mentale zelfzorg.

Door goed voor je lichaam te zorgen, voel je je beter, zowel van binnen als van buiten. Richt je op de dingen waar je invloed op hebt, zoals beweging, voeding en slaap, en wees trots op de vooruitgang die je boekt.

Praktische tip: Stel realistische gezondheidsdoelen voor jezelf en vier elke stap die je in de goede richting zet, hoe klein die ook mag zijn. Al begin je maar met elke dag een ommetje van een kwartier!

5. Laat jezelf inspireren door positieve mensen

Mensen waar je je beter van voelt, vergroten dus je zelfwaardering. Maar wist je dat ze nog een essentieel voordeel voor je hebben?

Positieve mensen kunnen je helpen groeien.

Door je te omringen met mensen die een positieve invloed hebben, kun je leren van hun houding en acties. Laat hun energie je motiveren om het beste uit jezelf te halen!

Praktische tip: Zoek naar mensen in je leven die je als rolmodel ziet. Ze hoeven daarom niet over de hele lijn geweldig te zijn, maar misschien hebben ze één of twee eigenschappen die je enorm bewondert.

Dat kan een vriendin zijn die altijd klaarstaat voor haar dierbaren, of je oudere broer die zich inzet voor mensen met een beperking. Leer van hun gedrag en keuzes en pas ze toe in je eigen leven.

6. Leer ‘Nee’ zeggen

Als je last hebt van te weinig zelfwaardering, laat jij je snel overrompelen door de wensen of eisen van anderen. Want wat als ze je minder leuk gaan vinden als je niet meewerkt of een andere mening hebt? Wel, dat ga ik je nu vertellen. 😉

‘Nee’ zeggen is een vorm van zelfliefde.

Wanneer je grenzen stelt, kies je voor jezelf. Het kan moeilijk zijn, vooral als je anderen niet wil teleurstellen, maar het is noodzakelijk voor je eigen welzijn. En laat me je vertellen: mensen gaan je er alleen maar meer om respecteren. Ze denken:

“Wauw, zij staat echt stevig in haar schoenen. Wat een zelfverzekerde dame!”

En de mensen die uit je leven verdwijnen wanneer je je grenzen aangeeft? Daar kan je alleen maar blij over zijn, want dat zijn de mensen die alleen maar gebruik van je wilden maken.

Praktische tip: Oefen met het vriendelijk maar resoluut ‘nee’ zeggen wanneer iets niet goed voelt of je te veel van jezelf vraagt. Begin klein en zeg bijvoorbeeld ‘nee’ aan de kassa als de verkoopster je een klantenkaart wil aansmeren.

7. Ga nieuwe uitdagingen aan

Heb je nog een bon liggen om te gaan skydiven maar durf je niet? Moet je een presentatie geven op het werk maar ga je nog liever 10x skydiven? 😉

Dan ben je niet de enige!

Wij mensen zijn gewoontedieren. We ontwijken instinctief alles wat nieuw of onbekend is, en blijven het liefst in onze ultra gezellige comfortzone. Daar hebben dus niet enkel mensen met een laag zelfbeeld last van! Maar knoop dit in je oren:

Uitdagende situaties overleven, bewijst dat je sterker bent dan je denkt.

Door jezelf regelmatig uit te dagen, leer je dat je veel meer aankunt dan je misschien verwacht. Elke keer dat je een obstakel overwint, groeit je zelfvertrouwen. Dit proces helpt je om niet alleen sterker, maar ook veerkrachtiger te worden.

Praktische tip: Stel kleine doelen voor jezelf die je een beetje buiten je comfortzone brengen. Dit kan iets simpels zijn zoals een nieuwe hobby proberen of een lastig gesprek aangaan. Hoe vaker je jezelf uitdaagt, hoe meer vertrouwen je opbouwt in je eigen kunnen.

Jezelf waarderen – Conclusie

Zelfwaardering is een proces dat tijd en aandacht vergt, maar het is de investering meer dan waard. Door deze 7 tips toe te passen, kun je je zelfwaardering vergroten en leren van jezelf te houden.

Onthoud dat niemand perfect is, maar dat het belangrijk is om trouw te blijven aan je waarden, je grenzen te bewaken en jezelf met liefde en respect te behandelen.

Ik had je aan het begin nog een cadeautje beloofd (jep, ik ben een man van m’n woord). Dus bij deze!

Met dit cadeau kan jij vandaag nog aan de slag om jouw liefdesleven een boost te geven, en je dus ook op dat vlak beter in je vel te voelen.

Ik heb het over mijn gratis e-book ‘De 3 schakels in het mannenbrein’! Je leert in dit e-book hoe je beter kunt omgaan met de mannen in je leven en hoe je je liefdesleven kunt verbeteren.

Ontdek praktische tips en inzichten om je dating- en liefdesleven naar een hoger niveau te tillen! Download het meteen hier, 100% gratis.

ebook
Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)