Liefdesverdriet is nooit makkelijk, zelfs niet als je zelf de beslissing hebt genomen om de relatie te beëindigen. Liefdesverdriet als je het zelf uitmaakt kan gepaard gaan met schuldgevoelens, twijfels en een hoop verwarrende emoties.
Met de tips in dit artikel leer je goed voor jezelf te zorgen tijdens deze moeilijke periode, en kom je sterker uit de ervaring!
Inhoud van dit artikel:- Is het normaal om verdrietig te zijn als je het zelf uitmaakt?
- Zo kan je liefdesverdriet na zelf uitmaken verminderen
- 1. Kies voor geen contact
- 2. Verwijder alle herinneringen
- 3. Bespreek jullie grenzen
- 4. Geef jezelf de tijd
- 5. Doe leuke dingen
- 6. Houd je routines sterk
- 7. Zoek naar steun
- Liefdesverdriet als je het zelf uitmaakt – Conclusie
Zin in een rooskleurige(re) toekomst? Tuurlijk! Om je daarbij te helpen, heb ik aan het einde van dit artikel nog een geheim wapen voor je in petto.
Is het normaal om verdrietig te zijn als je het zelf uitmaakt?
Ja, het is volkomen normaal om liefdesverdriet te hebben als je het zelf uitmaakt. Hoewel je de beslissing hebt genomen om de relatie te stoppen, kun je nog steeds gevoelens van verdriet, schuld en verlies ervaren. Deze emoties zijn een natuurlijk onderdeel van het verwerkingsproces en het rouwen om het einde van je relatie, ongeacht wie de beslissing heeft genomen.
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om hem terug te krijgen? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes om opnieuw zijn interesse te krijgen
Zo kan je liefdesverdriet na zelf uitmaken verminderen
1. Kies voor geen contact
En dat bedoel ik écht letterlijk.
Het stopzetten van al het contact is een van de eerste en belangrijkste stappen die je kunt nemen.
Dit betekent geen appjes, telefoontjes, DM’s, likes of comments op sociale media, en ook niet afspreken in het echt.
Dit klinkt misschien heftig, maar het is vaak de verstandigste keuze. Uit elkaar gaan is namelijk pijnlijk en komt met een boel verwarrende emoties. Door al het contact uit te sluiten, kun je makkelijker ontkoppelen en omgaan met je pijn en schuldgevoel als je het zelf uitmaakt.
Concrete herinneringen aan je ex kunnen intense emoties oproepen en je helingsproces belemmeren. Het liefst krijg je geen updates over je ex, wat betekent dat je gedeelde WhatsApp-groepen verlaat, hem op sociale media blokkeert, en misschien zelfs vrienden blokkeert die foto’s of andere dingen van je ex delen.
Dit alles wil je ook met hem delen. Zeg bijvoorbeeld iets als:
“Hee, ik hoop dat het goed met je gaat. Ik heb het nu best moeilijk en ik wil daarom graag een periode van geen contact. Dit zal denk ik ons beiden helpen met het helen. Als je nog met vragen zit, dan kunnen we dit over 6 weken bespreken. Bedankt voor je begrip.”
Voor nog meer tips over hoe je het verbreken van de relatie goed aanpakt, staat deze video voor je paraat:
2. Verwijder alle herinneringen
Alles in je huis herinnert je aan de relatie. Foto’s van jullie laatste vakantie, die plaid die jullie samen uitgekozen hebben of je favoriete koffiemok die je van hem hebt gekregen. Niet gek dus als je in deze periode niet graag thuis bent omdat de herinneringen te pijnlijk zijn.
Het creëren van een nieuwe omgeving helpt bij de verwerking van je liefdesverdriet na zelf uitmaken.
Natuurlijk hoef je niet meteen te verhuizen. Ook met een paar kleine aanpassingen kom je een heel eind.
Enkele voorbeelden:
- Verplaats het meubilair en vervang wat je kan ruilen;
- Koop nieuwe mokken en borden;
- Koop nieuw beddengoed;
- Geef muren, tafels, en stoelen een nieuw likje verf;
- Doe alle memento’s van de relatie in een schoenendoos en geef een deel weg aan goede doelen.
Je hoeft niet alles op dit lijstje te doen, maar het aanpassen van je omgeving kan een grote stap zijn in je helingsproces.
3. Bespreek jullie grenzen
Hoewel jullie relatie voorbij is, delen jullie mogelijk nog een leven, zoals gemeenschappelijke vrienden, sociale activiteiten of misschien zelfs een huisdier of kind(eren).
Het is verstandig om te bespreken hoe je met deze situaties wilt omgaan.
Hoe zullen jullie elkaar groeten? Wat vertel je aan vrienden en familie over wat er is gebeurd? Door duidelijke grenzen te stellen, kun je conflicten en ongemakkelijke situaties vermijden. Dit helpt ook bij het verwerken van je schuldige gevoel na het uitmaken.
4. Geef jezelf de tijd
Wil jij weten hoe je zo snel mogelijk van de pijn van de relatiebreuk afkomen? Dan is dit wat je moet doen:
Erken je gevoelens en sta jezelf toe om te rouwen.
Ik weet dat dit waarschijnlijk niet is wat je wilde horen. Maar heling kost tijd, ook als je zelf de relatie gestopt hebt. Het slechtste wat je kunt doen is jezelf verliezen in werk of hobby’s en je gevoelens negeren. Dit vertraagt het proces alleen maar.
Enkele praktische tips:
- Journalen: Schrijf elke dag even in een dagboek. Zet een limiet van 20-30 minuten per dag, zodat je niet de hele dag vastzit in negatieve emoties.
- Positieve afleiding: Laat een rouwsessie opgevolgd worden met iets leuks dat je aandacht vereist, zoals een spelletje Tetris. Dit helpt om je gedachten af te leiden van de negatieve gevoelens. Dit betekent niet dat je je emoties negeert of wegduwt, maar wel dat je je geest de ruimte geeft om even tot rust te komen.
5. Doe leuke dingen
En hiermee bedoel ik géén rebound relatie. 😉
Hoewel dit natuurlijk nu heel verleidelijk is, kan het leeg aanvoelen en waarschijnlijk niet bieden waar je naar op zoek bent. Als je toch seksuele aandacht wilt, houd het dan oppervlakkig en op een afstand, mits je dit netjes communiceert.
Wat je WEL wil doen is tijd investeren in dingen waar je energie van krijgt. Je favoriete hobby’s, kletsen met vriendinnen, lekker sporten of gewoon waar je zin in hebt.
Hoe meer je kan voelen hoe leuk het leven is, hoe minder afhankelijk je van je ex wordt.
Nog een belangrijke tip: Doe niets om ‘cool’ te lijken op sociale media. Doe dingen omdat je er echt van geniet. Dit zal je helpen om te herstellen van je liefdesverdriet na het zelf uitmaken.
6. Houd je routines sterk
Het is normaal om je down te voelen en nergens zin in te hebben, maar het aanhouden van sterke routines kan je enorm helpen.
Zelf een relatie beëindigen betekent niet dat je je leven moet stilleggen.
Houd je aan een vaste bedtijd en waaktijd, blijf sporten (dit is ook een mood booster) en gezond eten.
Natuurlijk mag je af en toe zondigen en voor de buis hangen met een flinke emmer Ben & Jerry’s, maar laat dit niet de norm worden.
7. Zoek naar steun
Praat met vrienden, familie of zoek professionele hulp.
Het delen van je gevoelens en ervaringen kan een enorme opluchting zijn en je helpen om je emoties beter te begrijpen en te verwerken.
Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er mensen zijn die om je geven en je willen steunen tijdens deze moeilijke tijd. Weet dat liefdesverdriet als je het zelf hebt uitgemaakt immers erg veel mensen overkomt.
Liefdesverdriet als je het zelf uitmaakt – Conclusie
Een relatie beëindigen is nooit makkelijk, en pijn of schuldgevoelens als je het zelf uitmaakt kunnen gepaard gaan met complexe emoties en uitdagingen.
Door de tips in dit artikel toe te passen, kan je beter voor jezelf zorgen en het helingsproces bevorderen. Onthoud dat elke relatie uniek is en dat het belangrijk is om jezelf de ruimte te geven om te rouwen en te helen!
Wil je meer leren over het mannelijk denken en doen, en hoe je in de toekomst jouw liefdesleven een positieve wending kan geven? Download dan nu mijn gratis e-book over de 3 schakels in het mannenbrein, boordevol praktische tips en inzichten voor een beter dating- en liefdesleven.
Onthoud, elke relatie is uniek en zolang jullie beiden gelukkig zijn, is dat wat het meest telt. Succes!
› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!
Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie