De coronaperiode geeft verrassende ontdekkingen binnen de wetenschap op datinggebied. Recent onderzoek zegt dat het dragen van een mondkapje een man aantrekkelijker maakt op foto’s.
Bij het onderzoek mochten 43 vrouwen verschillende foto’s van 40 mannen beoordelen op aantrekkelijkheid.
De vrouwen kregen verschillende foto’s te zien. Met een stoffen mondkapje, met je standaard blauwe medische mondmasker, en de gezichten zonder masker op. Daarnaast was er een extra foto waarbij de gezichten bedekt werden met een boek in plaats van een mondkapje, als controlefactor.
De gezichten werden beoordeeld op aantrekkelijkheid tussen een cijfer 1 en 10.
Mannen zijn aantrekkelijker als ze hun gezicht deels bedekken
De resultaten waren duidelijk.
Mannen die een mondkapje dragen worden op aantrekkelijker gevonden op foto dan zonder.
Verrassend vonden de onderzoekers dat de foto’s met het medische mondkapjes het hoogst werden beoordeeld.
Plaats 2 werd ingenomen door het stoffen mondmasker.
Voor mannen meer matches dus als ze hun gezicht bedekken. Vooral dus met de blauwe medische variant.
Vóór Covid zouden deze resultaten anders geweest zijn
Wat voorheen al bekend was, is dat gezichtsbedekkend materiaal iemand inderdaad aantrekkelijker maakten. Maar alleen of het een algemeen effect was van het onderste deel bedekken van het gezicht was niet duidelijk.
Nu is bekend dat het niet simpelweg te maken heeft met gewoon je gezicht bedekken, maar met minder aantrekkelijk gevonden kenmerken afdekken.
Daarnaast zouden de resultaten vóór de pandemie anders zijn geweest. Je zou dan te maken hebben met het Sanitaire-Maskereffect (Sanitary-Mask Effect) als invloed op iemands aantrekkelijkheid. Dit zegt dat mondkapjes vooral een beeld van ziekte oproepen. Wat zou eerder zou leiden tot afschuw, dan aantrekken.
Door de pandemie en hoe mensen nu naar mondmaskers zijn gaan kijken, staat dus lijnrecht op het Sanitary Mask Effect.
Vanuit evolutionaire psychologie is dit te verklaren zegt Michael Lewis:
“Ziekte en bewijs van ziekte kunnen een grote rol spelen in partnerselectie. Voorheen zouden signalen die konden wijzen op ziekte een afknapper zijn, maar nu kunnen we een verschuiving binnen onze psychologie waarnemen, zodat gezichtsmaskers niet langer fungeren als een signaal voor besmetting.”
Zorgberoepen en blauwe mondmaskers zijn aantrekkelijk
De onderzoekers verklaren de hogere maten van aantrekkingskracht door het feit dat het blauwe medische mondkapje geassocieerd wordt met mensen die in een zorgberoep werken. Dat beroep wordt over het algemeen als meer aantrekkelijk ervaren.
Daarnaast in combinatie met het afdekken van een deel van het gezicht met of zonder de minder aantrekkelijke kenmerken wordt het effect verhoogd.
Daarom dat de stoffen mondmaskers wel deels het effect laten zien van de medische mondmasker. Behalve waarschijnlijk de associatie met het zorgberoep.
Dit zogenaamde ‘white-coat effect’ zou kunnen verklaren waarom mannen met een blauw medisch mondkapje het aantrekkelijkst worden gevonden zeggen de onderzoekers.
› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!
Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie