
Je hart en verstand zitten in een tweestrijd.
Je hart kan die ander niet loslaten. Je verstand twijfelt.
Moet ik hem vergeten?
In dit artikel vind je vragen om dat te testen. Of het nou je ex is, of iemand waar je lang mee hebt gedatet.
Inhoud van dit artikel:- Waarom kan ik hem niet loslaten?
- Zo kom je erachter of je hem moet vergeten
- Moet ik hem vergeten – Conclusie?
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om hem terug te krijgen? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes om opnieuw zijn interesse te krijgen
Na het lezen van dit artikel heb je een compleet nieuwe manier van oordelen of je hem moet vergeten. Zo weet je snel én zeker waar je aan toe bent.
Laten we gelijk beginnen. Je vraagt je dus af of je hem moet vergeten. Het grootste obstakel wat je waarschijnlijk tegenhoudt, is een typische manier van denken. Deze mindset leidt tot meer twijfel dan zekerheid.
Namelijk denken als een rechter …
Waarom kan ik hem niet loslaten?
Over het algemeen vinden we het lastig om iemand los te laten om de volgende redenen:
- Emotionele gehechtheid. Wanneer je veel tijd met iemand hebt doorgebracht, vormt zich een diepe emotionele band. Je raakt gehecht aan die persoon, zelfs als de relatie niet goed was of is geëindigd.
- Onverwerkte gevoelens. Als de relatie abrupt eindigde of je nooit echt closure hebt gekregen, blijven er vaak onopgeloste gevoelens hangen. Dit maakt het moeilijker om hem los te laten.
- Het idee van ‘wat had kunnen zijn’. Soms blijft je geest vastzitten in het idee van wat de relatie had kunnen zijn, in plaats van de werkelijkheid van wat het was. Je houdt vast aan de potentie, niet de realiteit.
- Zelfbeeld en veiligheid. Een relatie kan een gevoel van veiligheid en bevestiging bieden. Wanneer die wegvalt, kan het voelen alsof een stuk van jezelf ook weg is, waardoor het moeilijk wordt om verder te gaan.
- Routine en gewoontes. Je hebt misschien een bepaald patroon van denken en handelen ontwikkeld rondom die persoon. Het loslaten betekent het doorbreken van deze gewoontes, wat ongemakkelijk en verwarrend kan zijn.
Zo kom je erachter of je hem moet vergeten
Iedereen kent wel iemand die moeilijk te vergeten is. Misschien gaat het om een liefde die nooit wederzijds was, een ex-partner waar je niet overheen komt, of een crush die je maar niet uit je hoofd krijgt. Het is niet altijd makkelijk om die gevoelens los te laten, vooral als het je hart raakt. Toch is het belangrijk om jezelf af te vragen of je verder kunt zonder die persoon in je gedachten en leven.
1. Verrijkte de relatie je leven?
Als je jezelf afvraagt of je iemand moet vergeten, is het belangrijk om eerst te reflecteren op je eigen gevoelens en de realiteit van de situatie.
Heb je je vastgeklampt aan het idee van hem, of voel je daadwerkelijk iets voor de persoon zoals hij nu is?
Het kan namelijk heel makkelijk zijn om iemand te idealiseren, vooral als je nog aan iemand gehecht bent of heel kort met iemand hebt gedatet. Dan hoop je natuurlijk dat deze persoon je geluk kan brengen. Die hoop maakt ons vaak blind voor de werkelijke dynamiek van de relatie.
Kijk goed naar de feiten: was de relatie een bron van steun en geluk? Of voelde jij je onzeker, afgewezen, en onbemind? Passen jullie echt goed bij elkaar of baseer je dit op een korte, maar intense periode van daten en seks?
Vaak zijn we geneigd om bij gevoelens van verliefdheid onze eigen grenzen en behoeften opzij te zetten voor iemand waarvan we rationeel weten dat ze niet goed voor ons zijn. Onze emoties nemen ons dan op sleeptouw.
Het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om je eigen behoeften serieus te nemen. Een gezonde relatie is er een waar beide mensen zich ondersteund en gewaardeerd voelen. Als je merkt dat dit niet het geval is, is het beter om ze los te laten en verder te gaan.
2. Wat verwacht je van het contact?
Voordat je besluit opnieuw contact op te nemen, is het belangrijk om jezelf af te vragen wat je eigenlijk hoopt te bereiken. Is het closure, een vriendschap, of misschien zelfs het herstarten van een romantische relatie?
Stel je voor hoe het zou voelen om weer met deze persoon te praten: zou het je helpen om verder te groeien, of zou het je juist terugtrekken naar een plek van onzekerheid en oude patronen?
En hoe denk jij dat zij zich erbij voelen om weer in contact met je te zijn? Zullen ze leuk vinden? Of valt het eerder gek in de smaak wegens jullie ingewikkeld verleden, of omdat het al zo lang is sinds jullie elkaar hebben gesproken?
Het is cruciaal om eerlijk naar jezelf te zijn over je verwachtingen.
3. Kan je het in goede banen leiden?
Het feit dat jullie geen contact meer hebben zegt een boel over jullie relatiedynamiek. Ja, jullie hadden goede tijden, maar schijnbaar ook voldoende uitdagingen.
Als je overweegt opnieuw contact op te nemen met hem dan is het stellen van grenzen cruciaal. Hoe ga je anders voorkomen dat het weer de mist inloopt?
Zonder duidelijke grenzen loop je het risico om weer in oude patronen terecht te komen.
Daarom wil je nu bepalen wat voor jou wel en niet acceptabel is. De geschiedenis tussen jullie leert namelijk dat als jij niet jezelf beschermt, dat hij het ook niet doet. Misschien behandelde hij je niet eens echt slecht, maar heeft hij je wellicht wel aan het lijntje gehouden terwijl een echte relatie nooit realistisch was.
Neem daarom de controle over je eigen welzijn en voorkom dat je in een situatie terechtkomt waar je ongelukkig wordt.
Als je merkt dat je grenzen niet gerespecteerd worden of dat het contact niet bijdraagt aan je persoonlijke groei, is het een teken dat het beter is om verder te gaan.
4. Ben je gegroeid sinds de breuk?
Als je merkt dat je niet veel bent veranderd, loop je het risico opnieuw in dezelfde valkuilen te trappen die er al waren toen je in de relatie zat. Misschien voel je je nog steeds onzeker of laat je jezelf weer in een ontoereikende lange afstandrelatie slepen die niet goed voor je is.
Zonder persoonlijke groei kun je je opnieuw schuldig maken aan dezelfde fouten: je grenzen overschrijden, jezelf aanpassen aan de ander of zelfs oude pijn herbeleven. Het is essentieel om te vragen of je echt sterker en wijzer bent geworden, of dat je simpelweg weer in dezelfde dynamiek terechtkomt. Als je merkt dat je nog niet bent gegroeid, is het misschien beter om het verleden los te laten en eerst aan jezelf te werken, zodat je in de toekomst gezondere keuzes kunt maken.
5. Heb je ze écht nodig?
Vaak zoeken we iemand om het leegtegevoel in ons leven op te vullen, in plaats van echt naar die persoon te verlangen. Dit kan een tijdelijke oplossing zijn voor diepere emoties die je liever zou willen verwerken. In plaats van vast te houden aan iemand, is het vaak gezonder om je energie te richten op het opbouwen van andere onderdelen van je leven: je interesses, vriendschappen, werk, gezondheid en persoonlijke doelen.
Wanneer je deze gebieden versterkt, zul je merken dat je minder afhankelijk bent van de aanwezigheid van die ander.
Heb je aan je leven gewerkt en merk je nog steeds dat je de ander niet kunt vergeten? Dan is dit een signaal dat jullie toch iets moois hadden wat de moeite waard kan zijn om nieuw leven in te blazen.
6. Ben je bang dat je nooit iemand anders zal vinden?
Deze vraag raakt een diepere angst die velen van ons ervaren: de angst dat we nooit meer iemand zullen vinden met wie we ons zo verbonden voelen. Ze voelen zo uniek en bijzonder dat we denken niet meer zo iemand tegen te kunnen komen.
Vraag je je af of je hem moet vergeten? Besef dan eerst dit: het is vaak niet eens zozeer de ander die we missen, maar de bevestiging en liefde die we van die persoon kregen. Dit is waar de kern van onze onzekerheid en leegte vandaan komt.
In plaats van vast te klampen aan een ex kan het helpen om te vragen: “Welke kwaliteiten van hem maakt het zo moeilijk om los te laten? En wat zoek ik nu eigenlijk in een partner?”
Als je hier goed en hard over nadenkt, zal je erachter komen dat het niet zozeer je ex is die zo belangrijk voor je is (al telt dat ongetwijfeld ook). Waar jij vooral behoefte aan hebt, zijn de vormen van aandacht en liefde die je van hem kreeg.
En dit kan je ook van andere mensen ontvangen, of het nu van vrienden, familie, of zelfs jezelf is.
Door je af te vragen wat je echt zo speciaal vond in de relatie, kun je ontdekken welke behoeften je had die misschien niet volledig werden vervuld. Dit kan je helpen om beter te begrijpen wat je nu zoekt in een toekomstige partner, maar ook in de relaties die je al hebt.
Zo hoef je niet vast te houden aan het idee van iemand die je niet verder helpt, maar kun je je focussen op het vinden van een liefde die jou volledig ondersteunt en waardeert voor wie je echt bent.
Moet ik hem vergeten – Conclusie?
Om een lang verhaal kort te maken, investeer nooit mentale energie in een man die je als een optie ziet. Alleen mannen die jou een prioriteit maken zijn je kostbare tijd en energie waard.
Maakt hij je wél een prioriteit?
Dan wil je goed kijken of hij goed voor je is. Voelde jij je geaccepteerd en geliefd in de relatie of afgewezen en in de war? Kon jij jezelf zijn of moest jij altijd een masker opdoen?
Misschien heb je dit alles niet kunnen achterhalen omdat jullie in andere delen van de wereld leven. In dat geval wil je kritisch kijken naar of er wel ruimte is voor een échte relatie. Hebben jullie überhaupt ooit eens gesprekken gehad over hoe een relatie tussen jullie eruit zou zien? Zo ja, dan lijkt het me de moeite waard om contact met hem te zoeken. Zo nee, dan klinkt het allemaal niet zo serieus en is de kans klein dat jullie daadwerkelijk bij elkaar passen.
Ik snap hoe moeilijk het is om hem te vergeten.
Het idee van iemand nieuw ontmoeten is vaag. Je weet nog niet hoe hij eruitziet. En welke eigenschappen hij heeft die je helemaal verliefd gaan maken.
Toch adviseer ik je om je meer te richten op een onbekende maar goede man, dan iemand waar je over twijfelt. Het feit dat je overweegt hem te vergeten zegt me eigenlijk dat je beter kan krijgen.
Weet je niet waar je moet beginnen?
Begin dan met leren over de 3 belangrijkste schakels in het mannenbrein. Wanneer je deze kent, zal je veel makkelijker contact met mannen kunnen maken. Verder zullen zij het nu moeilijk vinden om JOU te vergeten.
Je vindt het allemaal in mijn e-book.

› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!
Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie