Vertrouwen blijkt het belangrijkste ingrediënt te zijn voor een goede en gezonde relatie.
De capaciteit van iemand om in te schatten hoe betrouwbaar iemand is wordt al gevormd in de vroege jeugd van kinderen. Bepalend hierbij is de moeder-kindrelatie.
Psychologen aan de Universiteit van Illinois zijn erachter gekomen in hun onderzoek dat jongeren die onveilig gehcht zijn met hun moeder vreemden betrouwbaarder inschatten dan dat ze mogelijk zijn.
Betrouwbaarheid wordt overschat
Participanten van het onderzoek gingen door een MRI-scan. Verminderde hersenactiviteit werd gemeten bij onveilig gehechte jongeren. Wanneer de activiteit met name relatief laag was, was op de momenten dat gezichten getoond werden van onbetrouwbare personen.
Daarbovenop werd de participanten gevraagd hoe groot zij de kans inschatte om die persoon om hulpt te vragen, mochten ze dat nodig hebben. Bijvoorbeeld om de weg te vragen.
De jongeren met een onveilige hechtingstijl zouden gemiddeld de onbetrouwbare personen eerder om hulp vragen. Hieruit blijkt dus dat deze jongeren mogelijk onbetrouwbare personen minder goed kunnen inschatten.
Veilig gehechten schatten nauwkeuriger in
Participanten die als veilig gehecht werden aangeduid waren een stuk scherper in het bestempelen onbetrouwbare personen zegt Xiaomei Li. Zij is promovenda en de hoofdauteur van het onderzoek.
In deze langdurige studie zijn de participanten zowel onderzocht in hun vroege jeugd en tien jaar later.
Hiermee is het de onderzoekers gelukt om vast te stellen hoe relaties in iemand jeugd uitwerking heeft op het functioneren op latere leeftijd.
Beschermingsmechanisme ontbreekt
Ook laat het onderzoek goed zien WAAROM de onveilig gehechte participanten het lastiger vinden om onbetrouwbaarheid te herkennen.
Zij hebben namelijk zelf op een inconsequentere en onbetrouwbare manier zorg gekregen toen ze jong waren. Hierdoor kan hun brein op latere leeftijd ook minder goed onderscheid maken.
Xiaomei Li zegt, om in hun vroege jeugd zichzelf te beschermen en toch te ‘overleven’, hebben ze er onbewust voor gekozen om de beschermingsmechanismen uit te zetten.
De verlaagde en afwezige hersenactiviteit bij het zien van onbetrouwbare personen staat deze uitspraak bij.
Onbetrouwbaarheid herkennen aanleren
Niet alle hoop is verloren blijkt uit het onderzoek.
Ongeacht of je onveilig gehecht bent, betekend het niet dat je manier van doen vast staat. Het ontbrekende beschermingsmechanisme is aan te leren op latere leeftijd.
De onderzoekers benadrukken dat het tienerbrein nog steeds volop in ontwikkeling is. Daarnaast ervaren tieners hun emoties veel bewuster en zijn ze in staat om die te observeren. Op deze manier kunnen zij bij hunzelf herkennen wanneer het beschermingsmechanisme niet ‘aan’ gaat, terwijl dat WEL zou moeten gebeuren. Om zichzelf zo aan te leren welke situaties betrouwbaar zijn, en welke minder.
Ook ouders kunnen nog steeds een rol hebben hierin. Ook door middel van reflecteren en zelf het goede voorbeeld geven, kunnen zij hun kinderen helpen met het inschattingsvermogen van hun kinderen.
› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!
Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie