
Het opbouwen van een nieuwe, liefdevolle relatie is geen race, maar een pad dat je samen bewandelt. Het gaat om de kleine stapjes, het leren kennen van elkaar en het genieten van het proces zonder jezelf te verliezen.
In dit artikel deel ik 7 praktische tips om een relatie op een gezonde manier te laten groeien, van het stellen van grenzen tot het behouden van je eigen leven. Lees verder voor concrete stappen die je kunt zetten om een echte connectie te maken, zonder je te haasten.
Inhoud van dit artikel:- 1. Wees jezelf
- 2. Geniet van het moment
- 3. Stel grenzen en wees duidelijk
- 4. Zet het juiste voorbeeld
- 5. Geef ze voldoende ruimte
- 6. Laat hem ook in jou investeren
- 7. Onderhoud je eigen leven
- 8. Kijk naar de lange termijn
- 9. Steek je kop niet in het zand
- 10. Heb geduld
- 11. Betrek hem meer in je leven
- 12. Onderzoek je onzekere gevoelens
- Hoe weet je of je klaar bent voor een nieuwe relatie?
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes
Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je na het vinden van een leuke man de juiste stappen richting een relatie zet.
Hoe bouw je op een gezonde manier een nieuwe relatie op met iemand?
Als je op zoek bent naar een relatie met iemand, dan wil je geduldig het relatiepad bewandelen. Jullie willen dus actief bezig zijn met elkaar ontdekken, zonder de rest van je leven uit het oog te verliezen. Je wil je daarom niet laten leiden door onrust of een verlangen naar bevestiging.
Het doel is om stapje voor stapje naar elkaar toe te groeien en te kijken of de ander op een liefdevolle manier met je kan omgaan.
Hoe zit dit eruit in de praktijk?
- Je neemt tijd voor jezelf. Je blijft gefocust op je hobby’s, vrienden en werkleven, zodat je niet afhankelijk wordt van de ander voor je geluk.
- Je bent nieuwsgierig naar de ander. In plaats van fantaseren over wie je hoopt dat ze zijn, probeer je de ander te begrijpen voor wie ze écht zijn.
- Je oefent geen druk uit. Je laat de relatie zich op een natuurlijke manier ontwikkelen, zonder meteen te willen weten waar het heen gaat.
- Je communiceert wat je nodig hebt. Je zegt duidelijk wat je belangrijk vindt, wat je prettig vindt en wat je zoekt, maar ook wat je grenzen zijn. Zo geef je de kans aan iemand om zich te bewijzen.
- Je loopt niet te hard van stapel. Als je merkt dat je gevoelens intens beginnen te worden, neem je een stapje terug en vraagt jezelf af of die gevoelens voortkomen uit een diepe connectie, of uit de wens om snel een relatie te hebben.
In essentie gaat het erom dat je ruimte creëert om elkaar te leren kennen in je eigen tempo, zonder je hele leven op de ander te projecteren. Het is een proces van samenzijn, maar ook van ruimte geven en ruimte nemen.
1. Wees jezelf
Het begint met authentiek zijn. Geef jezelf de ruimte om jezelf te zijn zonder je druk te maken over wat de ander van je denkt. Dit creëert een solide basis voor vertrouwen en zorgt ervoor dat je een relatie opbouwt die gebaseerd is op wie je echt bent, niet op een versie van jezelf die je hebt gecreëerd om indruk te maken.
Het is natuurlijk prima om je best te doen en een positieve indruk achter te laten, maar dat moet niet ten koste gaan van je authenticiteit. Het gaat erom dat je je niet aanpast of jezelf verliest in de hoop dat de ander je leuk vindt.
Probeer te denken: “Ik ben hier om te zien of we een klik hebben, en als dat zo is, is het omdat we elkaar oprecht kunnen waarderen voor wie we zijn.”
2. Geniet van het moment
Jij schat hem hoog in, anders zat je nu niet een artikel te lezen over een relatie opbouwen. Maar dit vertelt mij ook dat jij wellicht iets té gericht bent op een vriendje zoeken.
Laat het idee van een toekomst bouwen wat meer los. Want daardoor ervaar je druk om alles snel te weten of te plannen.
Geniet van het proces van elkaar leren kennen.
Focus op de kleine dingen, zoals het delen van grappige verhalen of het ontdekken van gezamenlijke interesses. Dit maakt de tijd samen leuker en minder beladen met verwachtingen.
Krijg je na 3+ dates het gevoel dat hij iemand is met wie je verder wil gaan? Dan kan je nu je verwachtingen en intenties delen.
3. Stel grenzen en wees duidelijk
Het is essentieel om gezonde grenzen te stellen, zowel emotioneel als fysiek. Dit helpt niet alleen om respect te behouden, maar voorkomt ook dat je jezelf verliest in de relatie. Als je duidelijk bent over wat je nodig hebt, geef je de ander de kans om in te spelen op jouw wensen en vice versa.
4. Zet het juiste voorbeeld
Veel mensen spelen hard to get omdat ze bang zijn om te veel te laten merken dat ze de ander leuk vinden. Er is zelfs veel schadelijk datingadvies dat zegt dat je niet te veel moet appen of altijd beschikbaar moet zijn.
Maar dit is niet authentiek en leidt er alleen maar toe dat je de ander manipuleert om te krijgen wat jij denkt te willen. Dit kan de relatie alleen maar vertragen en in sommige gevallen zelfs beschadigen.
Het alternatief? Gedraag je naar hem zoals jij wil dat hij zich naar jou gedraagt. Echte verbinding komt namelijk voort uit kwetsbaarheid.
Natuurlijk wil je ook rekening houden met zijn wensen en tempo. Geef jij het goede voorbeeld en merk je dat hij niet hetzelfde voor jou doet? Spiegel dan zijn gedrag en vraag je tegelijkertijd ook af of je dit wel fijn vindt.
Zou je het oké vinden als hij op deze manier met je in contact blijft? Zo niet, knoop dan een gesprek hierover met hem aan.
5. Geef ze voldoende ruimte
Een nieuwe relatie is spannend omdat er zoveel te ontdekken en delen is: waar je hebt gestudeerd, hoe je hometown eruit ziet, hoeveel huisdieren je had toen je klein was, en nog veel meer.
Ons advies?
Zorg dat je het merendeel van deze gesprekken in het echt voert. Te vaak zie ik klanten te contact houden via WhatsApp. Ook leuk, maar appen doe je vooral om de vonk in leven te houden en dates te plannen.
Is het voor hem duidelijk dat je hem leuk vindt en staat de volgende date al gepland? Voel je dan niet verplicht om hem te appen. Sterker nog, richt je nu op andere dingen dan je nieuwe vlam.
6. Laat hem ook in jou investeren
Zorg ervoor dat jij niet altijd degene bent die het initiatief neemt. Als hij de laatste date plande, is het prima dat jij de volgende op de kalender zet. Maar wees niet altijd degene die als eerste een bericht stuurt, belt of plannen maakt.
Als jij altijd de persoon bent die het plannen en contact opnemen doet, is de kans een stuk groter dat hij je voor lief zal nemen. Jij regelt immers alles toch wel.
7. Onderhoud je eigen leven
Verlies jezelf niet in je nieuwe relatie.
Elke minuut van de dag met je nieuwe partner doorbrengen kan ervoor zorgen dat je jezelf en je vrienden een beetje kwijtraakt. In de langst durende relaties behouden partners hun onafhankelijkheid.
Zie je familie en vrienden, blijf sporten en werken, en zorg voor wat tijd voor jezelf; balans is belangrijk.
Als je je hele leven om je nieuwe partner draait, leg je veel druk op de relatie om je enige bron van geluk en voldoening te zijn.
8. Kijk naar de lange termijn
Na een paar dates en wat meer tijd samen, kun je beginnen na te denken over de lange termijn. Bespreek wat jullie beiden willen in een relatie en kijk of jullie toekomstvisies overeenkomen. Dit is ook het moment om te praten over liefde, exclusivteit en wat je van de relatie en het contact verwacht.
9. Steek je kop niet in het zand
Als we iemand erg leuk vinden en al een beetje verliefd zijn is het heel makkelijk om schadelijk gedrag te negeren. Ons hart heeft namelijk al besloten dat we ze willen hebben.
Merk je echter dat je nieuwe liefde je bekritiseert, tegen je liegt, plannen maakt en steeds afzegt, of anderen slecht behandeld? Dan zijn ze waarschijnlijk niet de moeite waard om op de lange termijn in te investeren, zelfs al ben je al aan ze gehecht.
Ik snap dat jij het beste in hem wilt zien, maar het is belangrijk om alles van iemand te zien, niet alleen de goede dingen.
Idealiter is je nieuwe partner emotioneel volwassen, lief, communicatief, en onafhankelijk maar geïnteresseerd in je.
Misschien vind je het moeilijk om dit allemaal te herkennen, vraag jezelf dan deze vraag: “Voel jij je veilig, gezien en gehoord?” Dan is hij zeer waarschijnlijk relatiemateriaal.
10. Heb geduld
Relaties hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. Wees geduldig met zowel jezelf als de ander. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alles in een relatie meteen perfect hoeft te zijn, het is het proces van samen groeien dat telt.
Merk je dat de relatie vooruitgaat? Dan is dat een duidelijk signaal dat je het relatiepad bewandelt. Hier zijn wat voorbeelden:
- Jullie gaan op échte dates. Jullie doen meer dan alleen een drankje doen en met elkaar naar bed gaan. Zo gaan jullie ook op bijzondere uitjes, zoals naar het strand, een bezoek aan een museum, of een weekendje weg.
- Jullie zijn consistent. Hoewel er soms wat extra ruimte zit tussen appjes en dates, hebben jullie regelmatig contact.
- Jullie hebben elkaars vrienden ontmoet.
- Jullie leren elkaar telkens beter kennen.
- Jullie spelen geen ‘spelletjes’. Je bent niet meer bezig met wie als eerste contact opneemt of jezelf afvragen of hij wel echt geïnteresseerd is. Het voelt goed tussen jullie.
- Jullie willen samen zijn. Of jullie seks hebben of niet, het is voor jullie beiden hartstikke leuk om elkaar te zien.
11. Betrek hem meer in je leven
Zodra je een solide basis hebt gelegd, is het tijd om de relatie verder te verdiepen. Dit betekent dat je tijd en energie steekt in zowel elkaar als de relatie.
Je wil laten zien dat je het niet alleen leuk vindt om hem te zien, maar dat je wel een toekomst met hem ziet.
Dit doe je bijvoorbeeld door kleine gebaren van liefde en zorg. Zoals een lief berichtje sturen, een leuke activiteit plannen, of de ander verrassen met iets moois.
Verder wil je subtiel laten blijken dat je op zoek bent naar verdieping. Dit kan je eenvoudig doen door hem meer in je leven te betrekken.
Ga op meer bijzondere dates, nodig hem uit naar je ballet les, introduceer hem aan je vrienden, en ga zo maar door.
12. Onderzoek je onzekere gevoelens
Een nieuwe relatie aangaan met iemand brengt allerlei complexe emoties naar voren. Ja, je bent enthousiast over wat gaat komen, maar het brengt vaak ook onzekerheid en angsten naar boven.
We hebben namelijk allemaal moeilijke dingen meegemaakt in onze relaties. Zelfs al heb je nog nooit een romantische relatie gehad, heb je ook complexe ervaringen gehad met je verzorgers, familie, vrienden, en collega’s.
Dit alles komt naar boven als je een nieuwe relatie begint, wat voor allerlei uitdagingen zorgt. Mijn advies?
Accepteer wat je voelt en probeer te begrijpen waar ze vandaan komen.
Waarom voel je je zo? Is dit een reactie op eerdere ervaringen of komt het door de dynamiek met deze nieuwe man?
Hoe dichter je bij het antwoord kan komen, hoe meer je kan genezen en potentiële negatieve gedachten- en gedragspatronen kan elimineren of voorkomen.
BELANGRIJK: Het is normaal om bij het aangaan van een nieuwe relatie ongemakkelijke gevoelens te ervaren. Vrees om gekwetst te worden of om te twijfelen over de bedoelingen van de ander horen erbij.
Verder is het oké om niet meteen te weten hoe je ermee moet omgaan. Neem de tijd om te onderzoeken waar je emoties vandaan komen, het heeft geen haast.
Hoe weet je of je klaar bent voor een nieuwe relatie?
Je weet of je klaar bent voor een nieuwe relatie als je je emotioneel in balans voelt en niet op zoek bent naar een relatie om leegtes in jezelf op te vullen. Het is belangrijk dat je eerst goed met jezelf kunt zijn en je eigen geluk niet afhankelijk maakt van een ander. Als je klaar bent om iemand anders in je leven te verwelkomen, zonder jezelf te verliezen, en als je bereid bent om open, eerlijk en kwetsbaar te zijn, dan ben je waarschijnlijk klaar voor een nieuwe relatie.
Daarnaast is het belangrijk dat je oude relaties, zowel romantisch als vriendschappelijk, goed hebt verwerkt. Als je nog steeds vastzit in pijn uit het verleden of als je geen ruimte kunt geven aan een nieuwe persoon, is het wellicht tijd om eerst verder te genezen. Het draait om zelfkennis: als je weet wie je bent, wat je zoekt en wat je nodig hebt, dan ben je waarschijnlijk klaar om een gezonde relatie aan te gaan.
Heb je het gevoel dat je op een punt bent gekomen waarop je openstaat voor iemand anders, zonder dat het een manier is om jezelf af te leiden van andere dingen in je leven? Dat is een goed teken!
Ben je klaar voor een nieuwe relatie en heb je al een specifiek iemand op het oog? Dan heb ik een cadeautje voor je, mijn e-book.
Daarin ontdek je precies waar mannen helemaal wild van worden en hoe jij de vrouw kan worden die hij niet wil verliezen. Het mooiste van dit alles is dat jij je niet eens hoeft voor te doen als iemand anders.
Meld je hieronder aan en ik stuur je mijn e-book direct naar je toe. Dan kan jij deze week nog de vrouw worden waarvoor hij smelt.

› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!
Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie