
Ben je zojuist afgewezen? Dat is absoluut geen leuk gevoel, en het is erg moeilijk om dit niet persoonlijk te nemen.
Afwijzing kan in allerhande situaties voorkomen: bij een sollicitatie, door je baas, je vrienden of natuurlijk door iemand die je leuk vindt.
Hoe ga je met dit gevoel van afwijzing om?
Gelukkig is elke afwijzing in de kern hetzelfde. Zodra je dus weet hoe je moet omgaan met afwijzing op het werk, zal je er dus ook veel beter tegen kunnen als iemand je afwijst op een ander moment.
Met dit artikel kun jij voortaan iedere afwijzing aan!
Inhoud van dit artikel:- 1. Erken de pijn
- 2. Wijs jezelf niet af
- 3. Luister naar wat je gevoelens je zeggen
- 4. Kijk of je er iets uit kan leren
- 5. Ontwikkel je veerkracht
- 6. Neem afstand van hem (als het moet)
- 7. Overwin je emotionele afhankelijkheid
- 8. Richt je blik op een zonnige toekomst (blijf jezelf in situaties begeven)
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes
Als jij dus wil leren omgaan met afwijzing, ben je hier helemaal juist. Na dit artikel sta je een stuk sterker in je schoenen en is afgewezen worden voor jou geen big deal.
Hoe om te gaan met afwijzing
1. Erken de pijn
Als je afgewezen wordt, doet dat pijn. Dat is voor iedereen zo! Zelfs voor Beyoncé.
Afwijzing activeert namelijk in je hersenen hetzelfde gebied als echte fysieke pijn. Daar kunnen we niet omheen, dus is het verstandig om die pijn te erkennen.
Maar hoe kan je dan omgaan met angst voor afwijzing?
Bij afwijzing speelt schaamte ook vaak een rol. We willen die nare ervaring dus zo snel mogelijk achter ons laten, en dus gaan we die negatieve gevoelens onderdrukken of ontkennen.
Dat lijkt in eerste instantie te helpen. Maar vroeg of laat halen je gevoelens je toch in, en dus is het beter om de pijn meteen te erkennen. Durf dus te VOELEN zonder je gevoelens af te wijzen. 😉
Verder kan een fikse huilbui of een stevige sessie in de sportschool ook helpen.
Hoe lang het precies duurt voordat je over de afwijzing heen bent, verschilt per persoon en natuurlijk ook per situatie. Soms ben je er in een uurtje al overheen, andere keren kan een grote afwijzing maanden van verwerking vragen.
2. Wijs jezelf niet af
Laat een afwijzing niet je zelfvertrouwen onderuithalen!
De Amerikaanse auteur Mark Manson (check zeker eens zijn bestseller ‘The Subtle Art of Not Giving a F*ck) heeft goed advies voor als iemand je afwijst. Hij noemt het de ‘feedbackloop from hell’. Die gaat als volgt:
- Je maakt een keer een slechte serve met tennis.
- Je denkt: “Oh, ik kan niet serveren.”
- En voordat je het beseft gaat je hoofd van: “Oh, ik kan eigenlijk ook niet echt tennissen!”
- Naar: “Oh, ik kan eigenlijk meerdere dingen niet goed…”
- Om te eindigen bij: “Oh, ik ben eigenlijk een waardeloos persoon want ik kan niks goed.”
Op die manier wordt die ene slechte serve in je hoofd de bevestiging van dieperliggende negatieve overtuigingen.
Met afwijzing is het net zo!
Het simpele feit is dat je wordt afgewezen. Maar jij haalt daar allerlei betekenissen uit over wat dit zegt over jou als persoon.
Hierdoor ga jij jezelf afwijzen, door de eerdere afwijzing. En dat patroon wil je doorbreken.
3. Luister naar wat je gevoelens je zeggen
Je emoties vertellen je wat je nodig hebt.
Ben je verdrietig? Dan heb je behoefte aan troost, rouw en verwerking. Ben je boos? Dan moet je misschien beter grenzen aangeven en voor jezelf opkomen. Ben je bang? Dan verlang je naar ontspanning, rust en veiligheid.
Leren luisteren naar je gevoelens is dus essentieel als je moeite met afwijzing hebt. Zo weet je namelijk het beste wat je nodig hebt.
- Afgewezen worden door je partner? Dan kan je huilen, gillen in een kussen, of schrijf een brief waarin je je gevoelens en gedachten over de afwijzing uit, zelfs als je die nooit verstuurt.
- Afgewezen worden door een man waarmee je datete? Spreek met vriendinnen, maar ook met jezelf: reflecteer op wat je geleerd hebt van de ervaring, was je wel genoeg jezelf?
Luister naar wat je nodig hebt. Iedereen is anders.
Soms doet een bezoekje aan dokters Ben & Jerry ook al wonderen als je het mij vraagt. 😉
4. Kijk of je er iets uit kan leren
Na een afwijzing of relatiebreuk (en afhankelijk van de duur van de relatie) zitten we vaak met 1001 vragen waar we direct antwoord op willen.
Maar net DAT is wat je vaak niet krijgt: antwoorden.
Werd je afgewezen in een relatie? De aantrekkingskracht verdwijnt niet vanwege één grote gebeurtenis. Vaak is het een verzameling van kleine dingetjes die de aantrekkingskracht mettertijd langzaam heeft uitgehold.
En die heeft je ex waarschijnlijk niet allemaal voor de geest. Blijf dus ook niet zoeken naar iets wat er niet is.
Sowieso is de reden die we krijgen voor een afwijzing (ALS we al een reden krijgen) vaak niet de enige/echte reden. Mensen kiezen vaak voor de reden die hen het handigst uitkomt, dus ga hier zeker niet té veel waarde aan hechten.
Waar je wél waarde aan wil hechten, is hoe je kunt groeien.
Soms zijn er dingen die je anders kan doen. Wat niet betekent dat je een slecht persoon bent. Dit maakt je simpelweg een mens.
En soms is afwijzing onvermijdelijk. Iemand voelde simpelweg geen chemie en dat kan je niet forceren.
Durf dus objectief te kijken naar wat je kan verbeteren, en accepteer de rest.
5. Ontwikkel je veerkracht
Vaak zijn we in zo’n situatie heel hard voor onszelf. Het kritische stemmetje in ons hoofd zegt dan allerlei nare dingen tegen ons. Zoals wat we allemaal fout hebben gedaan.
Maar dat helpt niet!
“Maar hij heeft me afgewezen Mathijs, dan is er toch sowieso iets verkeerd met mij?”
Zoals we eerder al zeiden: als hij je afwijst, heeft dat vaak helemaal niets met jou persoonlijk te maken. Dus wat helpt wel?
Jezelf liefdevol toespreken.
Je hebt vast je best gedaan, in verhouding tot waartoe je op dat moment in staat was, en dat is genoeg. Had je meer gedaan als je het kon of geweten had? Dan zegt dat alles.
Dus als jij zegt: “Ik kan niet omgaan met afwijzing, mijn emoties nemen gewoon de overhand”, dan zijn er verschillende manieren om je emoties te leren reguleren. Denk aan:
- Mindfulness
- Meditatie
- ACT (een vorm van gedragstherapie)
- Helpende gedachten opschrijven
- Een dagboek bijhouden om dingen te verwerken
Kijk wat voor jou werkt. Ontwikkel je veerkracht zodat je met afwijzing leert om te gaan. Zo weet je straks niet alleen hoe te reageren op afwijzing van een date, maar kan je ook beter omgaan met afwijzing door je baas bijvoorbeeld.
Het zal altijd vervelend blijven, maar het zal een minder grote impact op je maken als je veerkracht ontwikkelt.
6. Neem afstand van hem (als het moet)
Je hebt al je moed bij elkaar geraapt en een poging gewaagd om je ex terug te veroveren. Maar wat als hij je afwijst?
Omgaan met afwijzing in de liefde is natuurlijk erg moeilijk. Accepteren dat jullie gezamenlijke verhaal voorbij is kan best wat tijd kosten, dus hoe sneller je dit aanvaardt, hoe beter.
Laat je ook niet te snel verleiden tot een zogenaamde vriendschap met je ex. Wees eerlijk met jezelf over:
- Kan en wil jij tevreden zijn met vriendschap en niets meer?
- Of blijf je stiekem hopen dat jullie toch weer een koppel gaan vormen?
- Of – andersom – zou HIJ misschien hoop kunnen blijven koesteren als jij degene bent die een gewone vriendschap voorstelt?
Pure eerlijkheid is hier essentieel.
Want als je blijft hangen in de gevoelens voor je ex en hem koste wat kost terug wil, dan kan je niet genezen. Mijn tip? Neem afstand van hem.
Dat betekent concreet: niet bellen, niet langs zijn huis gaan, niet vragen aan anderen hoe het met hem gaat, wegblijven van z’n sociale media en jullie Whatsappgesprek.
Ga dus zeker niet ‘als vrienden’ met elkaar afspreken!
Dit is een van de moeilijkste dingen om te doen, maar het helpt enorm. Ooit al eens geprobeerd te diëten als je een huis vol chocola en chips hebt? Nou, dat is dus een beetje vergelijkbaar.
Het kán wel. Maar de verleiding maakt het erg moeilijk.
7. Overwin je emotionele afhankelijkheid
Kwam de afwijzing voor jou als een donderslag bij heldere hemel? Dan is deze tip goud waard voor jou!
Afgewezen worden gebeurt vaak compleet onverwacht. We zijn er dus meestal niet klaar voor. Wist je trouwens dat niet tegen afwijzing kunnen zelfs in je DNA zit? Jep, onze hersenen zijn zo geprogrammeerd dat we willen vechten voor iets dat we kwijtraken/ons wordt afgepakt.
Als je ooit gezien hebt wat er gebeurt als een kleuter een krijtje van een ander kind afpakt, dan weet je waar ik het over heb. 😉
Dáárom willen we zo graag onze ex terug!
Mr. Ex wordt een nieuwe obsessie, je ziet ‘m als het ware als het ontbrekende puzzelstuk in je leven. Zonder hem kan je nooit meer gelukkig en compleet zijn. Althans – zo voelt het.
Maar zo werkt het (gelukkig) niet. Ten eerste is het natuurlijk niet waar dat je hem nodig hebt om gelukkig te zijn! En verder zal je hem met dit gedrag alleen maar meer afschrikken.
Het is dus essentieel om te leren om op je eigen benen te staan. Als jij diep in je hart weet dat jij niemand anders nodig hebt om gelukkig te zijn, kan afwijzing je een stuk minder hard raken.
Probeer dus de negatieve, belemmerende patronen in je emotionele rugzak te doorbreken. Een voorbeeld hiervan is verlatingsangst. Als je dat moeilijk vindt, is het slim om hier hulp voor te zoeken.
8. Richt je blik op een zonnige toekomst (blijf jezelf in situaties begeven)
Deze laatste tip voor het omgaan met afwijzing heeft al velen vóór je geholpen, dus neem deze zeker ook mee.
Stel jezelf een aantal vragen over de afwijzing die je helpen groeien. Zoals:
- Wat kan ik leren van de afwijzing?
- Zijn er dingen waar ik naar moet kijken?
- Dingen die ik moet veranderen, zoals het uitkiezen van een betere partner?
Dit is een uitgelezen kans om te groeien en jezelf te ontwikkelen tot een mooier en gelukkiger mens!
Zie het zo: Je slaagt, of je slaagt niet. Maar je kan altijd leren hoe je het de volgende keer beter kan doen. Fouten maken zonder te leren is een grote vergissing.
Let wel op! De lessen die je hieruit trekt en de aanpassingen die je eventueel maakt, dat doe je voor JEZELF. Niet om hem terug te krijgen.
Je doet het voor jezelf, je toekomstige relatie, je vrienden en familie, je carrière, je omgeving, … genoeg redenen dus!
Kan je groeien en in een periode van zwakte jouw wereld verbeteren? Dan voel je je onverslaanbaar en is de kans natuurlijk veel groter dat je iemand vindt waarmee het wel goed uitpakt.
Hoe omgaan met afwijzing? Het belangrijkste element
Of je nu moet omgaan met afwijzing op een sollicitatie of in een relatie, het draait erom dat je op basis van de bovengenoemde strategieën een competentie ontwikkelt. Zo wordt de angst om op je bek te gaan een stuk kleiner!
Wees dan ook niet bang om jezelf te blijven blootstellen aan situaties waarin afwijzing een reële kans is. Het onder ogen komen van je angsten WERKT!
Want hoe vaker je met iets engs/spannends in aanraking komt, hoe makkelijker het wordt om daarmee om te gaan.
Deze techniek wordt in psychologenkringen ‘exposure therapy’ genoemd. Om dit bij jezelf te doen heb je wel wat spreekwoordelijke ballen nodig (of een goede vriendin die je op sleeptouw neemt). Maar het werkt als een tierelier!
Wat is er nóg leuker dan goed tegen afwijzing kunnen?
NIET afgewezen worden natuurlijk! In mijn gratis cursus over de drie schakels in het mannenbrein kom jij alles te weten over wat een man nodig heeft om verliefd te worden, en hoe hij jou als een prachtig lichtpunt in zijn leven gaat zien.
Grijp hieronder jouw exemplaar van de gratis cursus, en ga er straks al mee aan de slag

› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!
Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie