Heb je een relatie met een narcist? Of denk je dat de man die je datet een narcist is? Dan is dat alles behalve makkelijk.
Misschien doe je al alles wat je kan om de relatie of het contact draaiende te houden. Je vindt hem immers écht leuk en als jullie al even samen zijn, is het ook waarschijnlijk dat je echt van hem houdt.
Daarom geef ik je in dit artikel mijn 9 beste tips, voor als je in een relatie zit met een narcist, aan het daten bent met een narcist of als je aan het twijfelen bent of je een relatie moet aangaan met een narcist.
Inhoud van dit artikel:- Wat is narcisme?
- 1. Echt narcisme komt minder vaak voor dan je denkt
- 2. Kan je een liefdevolle relatie aangaan met een narcist?
- 3. Jaag geen sprookje na, maar accepteer je verlies
- 4. De relatie gaat waarschijnlijk toch stuk
- 5. Laat je niet voor de gek houden door schuldgevoel
- 6. Vergeet nooit dat jij een waardevol persoon bent
- 7. Val niet voor zijn slachtofferrol
- 8. Stel grenzen en wees consequent
- 9. Zoek mensen die hetzelfde hebben meegemaakt
- Relatie met een narcist – Samenvatting
Wist je trouwens dat er één ding is dat je ABSOLUUT moet weten over mannen om een liefdevolle relatie te kunnen krijgen? Wat dat is, vertel ik je aan het einde van dit artikel.
Wat is narcisme?
Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis dat je kan herkennen aan een overdreven gevoel van eigenbelang, een diepe behoefte aan bewondering en een gebrek aan empathie voor anderen. Iemand met narcisme is vaak arrogant, manipulerend en egocentrisch. Ze hebben vaak moeite met kritiek en kunnen extreem gevoelig zijn voor afwijzing. Hoewel ze zelfverzekerd lijken, hebben ze vaak een laag zelfbeeld en zoeken ze constant bevestiging van anderen. Narcisme kan een relatie erg moeilijk maken.
Voor we beginnen, bekijk deze video waarin ik je een belangrijke tip geef over een relatie met een narcist:
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief die foute of narcistische man voor je te winnen? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het brein van narcistische mannen' hier: Download de 31 berichtjes en 3 schakels
1. Echt narcisme komt minder vaak voor dan je denkt
De laatste jaren wordt het woord ‘narcist’ te pas en te onpas gebruikt.
Neem je een selfie? “Pff wat een zelfingenomen zak”
Kijk je iets te lang in de spiegel? “Jeez, die is wel heel vol van zichzelf”
Draag je iets te opvallende kleding? “Ha! Moet je haar zien, die wil graag aandacht zeg”
Maar eigenlijk heeft iedereen weleens een licht narcistisch momentje. Dat is niet erg, dat kan de beste overkomen. Maar dat is nog geen narcisme. Ik heb het over mannen die echt narcistisch zijn.
Dat betekent dus dat ze gediagnosticeerd zijn met narcisme door een psycholoog.
Dat is heel anders dan zo nu en dan eens flink opscheppen over jezelf.
Dit wil je weten over narcisme:
Zo kan je narcisme herkennen
Iedereen heeft in meer of mindere mate een gevoel van eigenwaarde en zelfliefde, maar bij mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) is die uit balans. Vaak is het doorgeslagen naar een dermate grote vorm van zelfverheerlijking, dat er geen ruimte meer is voor een ander geluid dat mogelijk kritischer is. Het is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door:
- Een obsessie met de eigen persoonlijkheid (vaak ook het uiterlijk)
- Egoïsme
- Dominantie
- Ambitie
- Een gebrek aan inlevingsvermogen
- Manipulatie
Iemand met narcisme zal vaak niet kunnen accepteren dat iemand een eigen (andere) mening heeft, en kan afwisselend in de aanval gaan of in de slachtofferrol kruipen om iets gedaan te krijgen bij de ander. Dit uit zich meestal in woede of verdriet.
Zelfs de kleinste signalen of uitingen van kritiek kunnen leiden tot grote woede-uitbarstingen.
Als dit maar vaak genoeg gebeurt, zal jij je gedrag gaan aanpassen en meer en meer naar de pijpen van hem gaan dansen om hem maar tevreden te houden. Deze vorm van manipulatie gebeurt heel geleidelijk en is vaak in het begin niet duidelijk te merken. Want op het eerste gezicht heeft een narcist een zeer sterk gevoel van eigenwaarde en straalt hij zelfvertrouwen uit. Maar dat is allemaal schijn. Narcisten zijn juist heel onzeker en compenseren dit door zich als beter of belangrijker dan anderen te beschouwen. Dit noemen we in de psychologie de narcistische paradox.
Tja, je begrijpt dat de meeste vrouwen geen relatie willen met zo’n man. Alleen… dat weet de narcist ook. Daarom kunnen narcisten vaak heel charmant zijn in het begin van het contact. Hij kan je een geweldig gevoel geven, om je vervolgens keihard af te stoten. Bij dat afstoten kan je denken aan de fout bij de ander leggen, minachting hebben en woede tonen.
Hoe groot is de kans dat jij een narcist aan de haak hebt geslagen?
Nou, ten eerste komt narcisme vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Vroeger dacht men dat het om ongeveer 1% van de bevolking ging. Maar dat zijn oude cijfers. Uit recentelijk onderzoek in Amerika bleek dat het cijfer eerder rond de 6% ligt. Dat zijn een hele hoop mensen die in aanraking komen met narcisten.
Waardoor het voor mij als datingcoach super belangrijk is om mijn lezers zo goed mogelijk van advies te voorzien over dit onderwerp. Want het is helemaal niet gek als jij verliefd wordt op een narcist.
- 23 Narcisme kenmerken: Test of hij daadwerkelijk een narcist is
- Narcisme bij mannen: 11 dingen die je moet weten over narcisme
2. Kan je een liefdevolle relatie aangaan met een narcist?
Narcisme is niet een soort aan-en-uit knop. Nee, het is een spectrum. Het is een uiterste op een schaal van persoonlijkheid en een stoornis die zowel het leven van de narcist als het leven van zijn omgeving totaal kan verwoesten.
In sommige situaties is het dus de beste keuze om zo snel mogelijk weg te gaan bij die man.
Echter, er zijn gevallen waarin het wel degelijk mogelijk is om een liefdevolle relatie te hebben met een narcist.
Maar dat alleen als hij aan deze drie criteria voldoet:
- Hij scoort gemiddeld of laag op de narcisme schaal
- Hij erkent dat hij een probleem heeft en is bereid daar aan te werken
- Hij zoekt hulp en het lukt hem om met zijn narcisme om te gaan
Als hij verantwoordelijkheid durft te nemen voor zijn gedrag en hulp zoekt, is het mogelijk om een relatie met een narcist te hebben.
Laat me de drie verschillende groepen narcisten die jij kan tegenkomen met je doorlopen. Zodat je precies weet wat je kan doen in elk van die situaties.
Man met narcisme herkennen? Dat doe je zo:
Groep A: Hij ontkent dat hij een stoornis heeft
Misschien ben je (zonder hem) bij een psycholoog gekomen met je verhaal en heeft de psycholoog die conclusie getrokken, misschien is hij zelf bij een psycholoog langs geweest. Hoe dan ook, ik ga ervan uit dat hij officieel narcisme heeft. Dan is het een groot probleem, als hij hier niks aan wilt doen. Want dan zal hij je continu pijn doen, jouw grenzen overschrijden en je verdriet bezorgen.
En hier zal nooit verandering in komen.
(Meestal zijn dit de narcisten die HOOG scoren op de narcisme schaal.)
Het is bijna dwangmatig. Hij vertoont dit gedrag niet omdat hij er nou zo gelukkig van wordt. Sterker nog, meestal zijn narcisten vanbinnen diep ongelukkig. Vaak liegen ze hun hele leven bij elkaar, maken ze misbruik van hun omgeving, hebben ze continu het gevoel dat mensen misbruik van hen willen maken of dat mensen hen iets aan willen doen.
Dus wil hij niet veranderen of ziet hij niet in dat hij narcisme heeft? Dan is er maar 1 optie: Ga bij hem weg!
“Maar Mathijs, ik houd van hem… ondanks dat hij narcistisch is wil ik met hem zijn.”
Ik begrijp het, je kan oprecht hartstikke veel van hem houden. En ik snap het, hij heeft ook hele leuke kanten. Vaak zijn narcisten ontzettend charmant. Vaak denk je dan dat je nooit meer iemand gaat vinden die net zo charmant is. Maar dat is onzin. Zodra jij je openstelt om nieuwe mannen te ontmoeten, zal je vanzelf weer iemand tegenkomen.
Groep B: Hij erkent dat hij een stoornis heeft, maar doet er niks aan
Alhoewel veel mensen roepen dat het onmogelijk is om een relatie te hebben met een narcist, spreken ze vaak vanuit hun eigen persoonlijke ervaring. Zij generaliseren dus ALLE relaties met narcisten, alsof deze allemaal identiek zijn aan elkaar. Maar er bestaan wel degelijk relaties waarbij een persoon met licht-narcistische trekjes goed functioneerde in die relatie.
Laat je dus niks wijsmaken door wat andere mensen zeggen, het is veel belangrijker om te kijken naar hoe JIJ je voelt in de relatie.
- Voel jij je gerespecteerd?
- Heb je het gevoel dat hij jou op waarde schat?
- Zorgt hij voor je?
- Staat hij voor je klaar?
- Bezorgt zijn narcisme jou geen negatieve emoties?
- Word jij in je behoeften bevredigd?
Als het antwoord JA is op al deze vragen, dan kan de relatie werken.
Wees bij het beantwoorden van deze vragen eerlijk tegen jezelf. Soms weet je stiekem wel dat je beter verdient, maar bagatelliseer je het gedrag van je partner omdat je gevoelens voor hem hebt. Daarom is het goed om dit gedachtenexperiment te doen:
Beeld je eens in, dat het niet om jou en je partner gaat, maar om je beste vriendin en haar partner. Wat zou je haar adviseren als zij zich in jouw positie bevond, en haar man zou zich exact zo gedragen tegen haar? Vaak geeft dit je een eerlijk beeld van hoe je écht over de situatie denkt.
Kom je erachter dat hij je veel pijn bezorgt, maar is hij niet bereid om hulp te zoeken? Dan zal je ook in dit geval bij hem weg moeten.
Laat iemands onvermogen om verantwoordelijkheid te nemen over zijn leven nooit de teloorgang van jouw leven zijn.
Groep C: Hij erkent dat hij een stoornis heeft EN hij zoekt hulp
Behandelen van narcisme is zeker mogelijk. Al helemaal als hij niet al te hoog scoort op de narcisme schaal. Echter, zoals je hierboven gelezen hebt, zullen de meeste narcisten geen hulp zoeken. Wanneer een narcist iets aan zijn gedrag wil veranderen, dan kan dit. Vooral cognitieve gedragstherapie is erg geschikt. Maar dat is aan hem om uit te vogelen.
Besef wel dat hij altijd een narcist zal blijven.
Het is niet zo dat de stoornis opeens weggaat. Wat een therapeut hem kan leren, is hoe hij anders kan reageren in een bepaalde situatie. Narcisten staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze heel snel boos kunnen worden. Door middel van de juiste therapie kunnen ze leren omgaan met situaties waarin ze vroeger heel kwaad werden, waardoor ze daar nu anders op zullen reageren.
Heb je het gevoel dat hij niet al te hoog op de narcisme schaal scoort, is hij bereid om toe te geven dat hij narcisme heeft en wil hij daaraan werken?
Dan leg ik je bij tip 8 precies uit hoe je met een narcist kunt omgaan in de relatie.
3. Jaag geen sprookje na, maar accepteer je verlies
Het is een logische vraag: waarom gaan vrouwen in hemelsnaam een relatie aan met een narcist?
Dat komt omdat hij in het begin vaak ontzettend charismatisch is. Hij weet zich leuk te gedragen, geeft jou een goed gevoel en investeert in jullie contact.
Weet dat een relatie met een narcist dus altijd goed begint.
Een narcist kan in de vroege fase van het daten heel veel passie tonen. Er is alleen één probleem met al die passie: ze komt niet voort uit liefde voor de ander, het komt voort uit een hunkering naar aandacht. Uit onderzoek blijkt dat narcisten vaak relaties aangaan omdat dit hen positieve aandacht en seksuele aandacht verschaft, waardoor ze zich goed voelen over zichzelf.
Voor de meeste narcisten is een relatie een pure transactie. Hun doel is om plezier te ervaren, zonder daar al te veel voor terug te hoeven geven. Ze spelen als het ware een spelletje, waarbij alles draait om winnen. Vaak beschikken ze over een redelijk ontwikkelde emotionele intelligentie, die hen helpt om emoties waar te nemen, te uiten, te begrijpen en te controleren, blijkt uit onderzoek.
Dus in het begin van de relatie is het allemaal rozengeur en maneschijn. Maar dan begint hij zich plots terug te trekken én ook nog eens jou de schuld te geven van alles. Denk dan aan de volgende opmerkingen:
- “Oh ja, ik ga weg omdat je dit doet”
- “Ja, je hebt zus en zo gezegd, en dat vind ik vervelend”
- “Waarom doe je dat? Dat is echt raar”
Als jij er in gaat geloven dat het echt jouw schuld is en je hebt gevoelens voor hem, dan wil je dat goed maken. Alleen valt er niets goed te maken, omdat je niks verkeerds hebt gedaan. Het gevolg is dat je harder je best blijft doen en hij jou de grond in blijft boren. Het is een neerwaartse spiraal die je naar de bodem van de put kan brengen.
4. De relatie gaat waarschijnlijk toch stuk
Kies je hier zelf voor of wacht je tot het noodlot toeslaat?
Door zelf bij hem weg te gaan kan je de schade beperkt houden.
Want op het moment dat je een heel leven hebt opgebouwd met hem, is het nog veel moeilijker om hem te verlaten. Dus als het dan uit gaat, is de klap ook veel sterker. Zorg dat jij emotioneel beschikbaar bent voor een man die wel goed voor je is.
Je leeft immers maar een keer, en die tijd wil je goed gebruiken!
5. Laat je niet voor de gek houden door schuldgevoel
Een van de kenmerken van een narcist is dat hij bang is om over zijn gevoelens te praten.
Dit is sneaky, want in plaats van te zeggen dat hij zich onzeker voelt, zal hij jou onzeker proberen te maken. Hij zal dingen zeggen en doen om jou precies die emoties te laten ervaren, die hij bij zichzelf probeert te verdringen. Waardoor je aan jezelf kan gaan twijfelen.
Bijvoorbeeld, wie weet wordt hij wel heel snel boos op jou. Zijn eerste reflex is de oorzaak niet bij zichzelf te gaan zoeken, maar jou hiervan de schuld te geven. Hij zegt dan dingen als:
“Ja hallo, de enige reden dat ik dit deed, is vanwege jou!”
Waardoor jij aan jezelf begint te twijfelen en je helemaal gaat aanpassen naar zijn wil. In de hoop dat hij dan niet meer boos wordt. Het schuldgevoel dat je dan krijgt is natuurlijk compleet misplaatst. Je hebt niks verkeerd gedaan!
Onzeker zijn hoeft niet meer met de volgende 11 tips:
6. Vergeet nooit dat jij een waardevol persoon bent
Een andere situatie die ik veel tegenkom, is dat die narcist je het gevoel kan geven dat jij het niet waard bent om van te houden. Waardoor er dit soort gedachten kunnen insluipen bij jou:
“Hmm… misschien heeft hij eigenlijk wel een punt… en ben ik het niet echt waard om van gehouden te worden.”
Hierdoor ga je het vertrouwen in jezelf verliezen. Dat is puur vergif.
Een narcist gaat hiermee door tot jouw zelfvertrouwen zo laag is, dat hij zich daardoor beter voelt.
Waarom? Omdat hij onzeker is. Als jij dus heel sterk in het leven staat, voelt hij zich daardoor slechter. Dus probeert hij je mee te sleuren de afgrond in. Laat dat in geen geval toe en verbreek de relatie vooraleer het zover kan komen. Want als je bij hem blijft, zal je aan je eigen mening gaan twijfelen. Wat ertoe leidt dat je niet meer gelooft dat je iets beters verdient, waardoor je hem ook niet meer durft te verlaten.
Je denkt dat hij het beste is wat je kan overkomen.
Laat mij jouw eigenwaarde nog eens een flinke boost geven met het volgende artikel:
7. Val niet voor zijn slachtofferrol
Vaak denken mensen dat een narcist altijd helemaal vol is van zichzelf. Dat is niet altijd het geval.
Een narcist kan ook heel goed ontzettend twijfelen over zichzelf en een slachtofferrol aannemen.
Hij is dan niet heel zeker van zichzelf, maar wel obsessief met zichzelf bezig. Waardoor jij alleen nog maar bezig bent met hem te ‘helpen’, terwijl dit onmogelijk is. Trap er dus niet in als hij zielig gaat lopen doen.
Door stevige grenzen te stellen, voorkom je dit.
8. Stel grenzen en wees consequent
In relaties is het belangrijk om vanaf het eerste moment jouw grenzen te benoemen en niet te accepteren dat iemand jou uitscheldt, beledigt of zelfs gaat bedreigen. Laat je dit wel toe? Dan geef je impliciet goedkeuring aan je partner om op deze manier met jou om te gaan.
Door in gesprek te blijven op een rustige manier, is het mogelijk om jouw kant van het verhaal te benoemen.
Als hier niet naar geluisterd wordt of overheen geschreeuwd wordt, stel dan consequenties aan zijn gedrag. Door dit te doen behoud je zelf de controle en ontstaat er geen situatie waarin je van alles moet doen voor je partner.
Begrijp het overlevingsmechanisme van een narcist
Angst kan soms diepgeworteld onder zijn masker van perfectie en onschendbaarheid liggen.Mensen met narcisme kunnen zo snel gekrenkt zijn, omdat ze angst hebben om niet perfect gevonden te worden. Of erger nog… dat niemand hen aanbidt.
Die angst is waar al dat manipuleren vandaan komt.
Het is een soort ‘overlevingsmechanisme’ waarmee hij zichzelf probeert te beschermen. Door te achterhalen wat die precieze angst is, kun je een gedragspatroon gaan ontdekken en herkennen. De oplossing?
Therapie kan narcisten helpen om met hun angsten om te gaan
In therapie worden dit soort patronen besproken en wordt gekeken naar de reden van het gedrag. Maar vergeet niet:
Therapie is alleen nuttig als hij daarvoor open staat.
Dankzij de therapie leert de narcist dat boosheid kan betekenen dat hij misschien in eerste instantie angstig is. Door dit in te zien en situaties te herkennen waarin dit voorkomt, kan hij leren om op een andere manier te reageren en aanvaarden dat hij ook fouten kan maken of dat niet alle opmerkingen van anderen kritiek zijn. Het kan helpen om te bespreken wat dingen zijn die de narcist als kwetsend of beledigend ervaart, vanuit het oogpunt van zowel de partner, als de narcist.
Door hier samen op een rustig moment over te spreken komt er meer begrip en dus automatisch een minder heftige reactie in de toekomst. Wanneer hij op het punt staat om in zijn probleemgedrag terug te vallen, kan je hem dan wijzen op dit gesprek en uitleggen dat dit één van de valkuilen is van de narcist.
Communicatie is superbelangrijk, aangezien een narcistisch persoon zich snel aangevallen of tekortgedaan voelt.
Doordat je dit op een rustig moment al uitgepraat hebt, accepteert hij dit sneller.
9. Zoek mensen die hetzelfde hebben meegemaakt
Gaan er weleens gedachten door je hoofd zoals:
“Pff… waarom moet mij dit allemaal overkomen. Hoe kon ik zo dom zijn om met een narcist een relatie aan te gaan?”
Dan wil ik je het volgende heel erg duidelijk maken: Dit kan de beste overkomen. Het is gevaarlijk om te denken dat jij de enige bent die met iets worstelt. Dit soort gedachten isoleren je van de rest van de wereld. Waardoor je nog meer opgesloten komt te zitten in je eigen gedachten.
Daarom is het belangrijk dat je er over gaat praten.
Op het moment dat je leest of hoort over andere mensen hun ervaringen, voel jij je niet meer alleen. Het is een van de grote voordelen van een groep mensen om je heen hebben die je steunen en begrijpen. Die vergelijkbare dingen hebben meegemaakt en hun problemen hebben overwonnen.
Door andere mensen te vertellen over je situatie en daar feedback op te krijgen, kan je jezelf beschermen tegen een onterecht schuldgevoel.
Relatie met een narcist – Samenvatting
Kijk, een relatie met een narcistisch persoon is niet makkelijk en zal hard werken zijn.
Ik hoop dat je dankzij dit artikel beter met hem kan omgaan. Echter, je zal goed naar je eigen grenzen moeten luisteren en bepalen wat jij acceptabel vindt. Zodra je het gevoel hebt dat deze grenzen worden overschreden, benoem dit dan direct en verbindt er consequenties aan voor de toekomst.
Bespreek ook mogelijke onderliggende patronen over waarom hij boos wordt en kijk samen, of in samenwerking met een psycholoog, naar hoe jullie bepaalde situaties in de toekomst anders aan moeten pakken.
Mocht dit niet helpen, wees dan eerlijk tegen jezelf en vraag je af of je nog in een relatie wil blijven met deze persoon.
Ik weet het… dit kan lastig zijn omdat je ook positieve gevoelens en herinneringen hebt met hem. Maar uiteindelijk bepaal je zelf wat er in je leven gebeurt. En je wilt nooit dat jouw geluk beperkt wordt door iemand anders!
Het is altijd pijnlijk om een relatie te beëindigen, maar het is nog pijnlijker om er na 20 jaar achter te komen dat je al die jaren in de verkeerde relatie zat. Daarom heb ik vandaag iets voor je waarmee je ervoor zorgt dat je volgende relatie liefdevol, langdurig en met wederzijds respect wordt.
Ik heb het over mijn gratis e-book over de Drie Schakels In het Mannenbrein.
Hierin vertel ik je precies wat ervoor zorgt dat mannen verliefd worden, hoe jij kan voorkomen dat je vervelende foutjes maakt waarmee je hem wegjaagt en hoe jij DE vrouw in zijn leven wordt.
Nieuwsgierig?
Download het gratis e-book dan hieronder.
› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!
Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Héél goed artikel!!!!! Had 4 Jaar Relatie met Narcist. Kon er niet meer tegen en heb hem dat ook diverse keren aangegeven. Het resulteerde tot niets. Uiteindelijk kreeg ik “De Stiltebehandeling “. Werd geblokkerd (wat al zovaak was gebeurd). Gisteravond zocht ik toch contact via sms en heb hem gezegd dat hij Narcist is en dat onze Relatie Fake was. Alleen IK IK IK. Hij weet dat ik bij Huisarts loop ivm deze situatie maar na 10 Dagen geen 1 keer de Vraag, hoe gaat het met je? Diep in mijn Hart verwachtte ik dit ook niet maar het doet wel Pijn. Verleden Jaar met hem div. Keren Zhs. Geweest, stond altijd klaar voor hem, al was t midden in de Nacht. Wanneer ik.hem nodig had, was hij er nóóit voor me. 3e Jaar ben.ik me gaan verdiepen over Narcisme. Alles klopte. Hoovering Gaslightning, minachting naar mij. Deed nooit iets goed. Liep op Eieren. Empathisch gevoel ontbrak ook. Mocht niet over mijn Ouders,Fam. en vrienden praten. Ik blokte van binnen. Ook mijn Vriendenkring is nagenoeg weg omdat ik 4 Jaar lang met hem in de weer ben geweest.Gesprek face to face wilt hij nooit aangaan, toen ik dat alles smste smeet hij: Nu gooi ik je er helemaal af. Hij wilt De Macht hebben, hij is een verborgen Narcist. Zit nu diep in in de ellende en kan me gewoon NIET voorstellen dat iemand zo hard,kil en meedogenloos kan zijn. Jij zult zeggen wschl. Wees blij dat je er van af bent maar zó voelt het niet. Ik had het graag als 2 Volwassen Mensen met elkaar willen uitspreken maar Narcist wilt er niets over horen,zovaak geprobeerd. Hij geeft dan alleen een héle Riedel en ik moet me mond houden en dan is het voor hem klaar alle Schuld lag altijd bij mij. Ben mijn Zelfvertrouwen kwijt. Was altijd blij en.optimistisch nu het tegenovergestelde.Nou…….Héél verhaal. Miisschien had ik niet zó expliciet moeten zeggen dat hij Narcist is maar het is De Waarheid.
Ik heb 5 jaar een relatie gehad met een narcist. Ik heb de relatie vorige week pas beïndigd.. het ging echt niet meer ik heb bloed, zweet en tranen in hem en onze relatie gestoken maar het was nooit goed genoeg.mijn zelfbeeld is achteruit gegaan. Ik en mijn ouders hebben hem zo goed opgevangen omdat zijn ouders zijn vertrokken naar Griekenland sinds oktober.. natuurlijk hadden we medelijden en hebben we hem bij ons in huis genomen maar hij toonde geen respect voor ons.. zocht vaak ruzie uit het niets, was heel jaloers, altijd slachtoffer spelen, noemde mijn moeder hoer en mijn vader snul een aantal keren de politie erbij moeten halen..maae ik trapte er 1000 x in.mijn ouders en famile hadden me al zo vaak gewaarschuwd.hij zei zelfs dat ik meer moest eten zodat ik dikker werd , en dat geen enkele man me nog zou mooi vinden. Dus zijn we in december 2019 alleen gaan wonen in een huurappartementje , mijn tante heeft daar de borg betaald mijn ouders en ik alle meubels tot aan het bestek toe, hij heeft geen cent moeten uithalen. ( dit wisten mijn ouders niet ik hield altijd een hand boven zijn hoofd). Tot dat we daar gingen wonen begon hij zich anders te gedragen , hij gaf me minder aandacht hielp totaal niet in het huishouden, zat de ganse dag na zijn werk op zijn playstation en rookte jointen kortweg hij interesseerde zich er niet in wat ik wou kijken op tv of wat ik graag deed. Tot het me allemaal wat teveel werd en ik men mening zei werd hij weer agressief zowel verbaal als fysiek en sloeg me met beidde handen op mijn oren en nam me bij mijn keel ( daardoor hoor ik nu heel slecht aan 1 kant ) hij zei erna uit mijn huis nu!! We gingen in het weekend nooit erges naartoe, ik vroeg wel aan hem om eens te gaan wandelen of iets te gaan drinken maar dan zei hij ga maar alleen. Op het laatste was ik mezelf gewoon niet meer , ik voelde mezelf weg kwijnen iedere dag. Voor dit allemaal was gebeurt was ik zwanger geraakt van hem ( per ongeluk) toen ik zwanger was heeft me me ook meermaals verbaal opgejaagd en me geslaan, hij zei dan ook wel eens waar mijn familie bij zat dat ik aandacht wou van de mensen omdat ik zwanger was. Hij was precies jaloers dat de mensen vroegen hoe het met me ging. Nu ben ik sinds een week terug bij mijn ouders gaan wonen ik voel me nu op mijn gemak en ik heb het gevoel dat ik over hem heen ben. Ik moet wel nog mijn spullen gaan halen na het hele corona gebeuren. Ik hoor hem niet meer , hij heeft nu een onderdak en alle luxe wat hij wilt het lijkt erop dat hij me enkel nodig had voor een ‘thuis’, ik snap niet dat je zo een
harteloze emotieloze koelbloedige persoon kan zijn. Ik heb zoveel voor hem gedaan.