Je hebt sterke gevoelens voor iemand.
Toch voelt het niet hetzelfde als verliefdheid.
Wat is er aan de hand?
In dit artikel ontdek je wat je sterke gevoelens betekenen en hoe je er op een gezonde manier mee omgaat.
Inhoud van dit artikel:- Wat betekenen je sterke gevoelens voor iemand?
- Waarom heb je sterke gevoelens maar ben je niet verliefd?
- Deze sterke gevoelens zeggen je of je klaar bent voor een relatie
- Waarom trekt hij zich terug als hij sterke gevoelens voor me heeft?
- Hoe ga je met sterke gevoelens om?
- Zo maak je van jullie sterke gevoelens een prachtige relatie
Ik vertel je bovendien ook welke 4 essentiële dingen je nodig hebt om een relatie te starten!
Wat betekenen je sterke gevoelens voor iemand?
Sterke gevoelens voor iemand hebben is niet noodzakelijk hetzelfde als verliefd zijn. Het kan een heleboel dingen betekenen. In ieder geval zegt het wel dat jij een bijzondere connectie met iemand deelt. Behalve romantische liefde kan het ook gaan over vriendschap en verbondenheid, zoals bijvoorbeeld voor familieleden of je beste vriendin.
Wat kan jullie band dan zo bijzonder maken?
- Het geeft je kracht. De ander geeft je het gevoel dat je gehoord, gezien en gewaardeerd wordt.
- Jullie vullen elkaar aan. Sommige persoonlijkheden werken heel goed samen en geven je het gevoel dat de ander ‘juist’ voor je is.
- Je voelt je begrepen. Zelfs de beste luisteraar kan je nog niet altijd begrijpen als ze niet soortgelijke ervaringen hebben opgedaan.
- Je voelt je veilig. Bij deze persoon voel jij je helemaal vrij om je ware zelf te zijn omdat je je in het gezelschap van de ander niet beoordeeld voelt.
- Het voelt belangrijk. Sommige mensen worden heel belangrijk voor ons omdat ze ons leven in positieve zin veranderen.
- Je krijgt iets anders en nieuws. Als niemand in je leven je hetzelfde gevoel kan bieden als de ander, dan voelen ze al heel gauw bijzonder voor je.
- Het is betekenisvol. Jullie voeren diepe gesprekken over jullie ambities, verleden, gevoelens en persoonlijke worstelingen.
- Het is opwindend. Jullie voelen je onwijs fysiek tot elkaar aangetrokken, maar daarbuiten (emotioneel) speelt nog niet zoveel.
Waarom heb je sterke gevoelens maar ben je niet verliefd?
Soms is er iets dat verhindert dat je sterke gevoelens doorgroeien naar verliefdheid. De oorzaak daarvan kan bij jou liggen, bij de ander of bij externe omstandigheden. Hieronder enkele vaak voorkomende redenen waarom je niet verliefd wordt ondanks je sterke emoties:
- Je vreest dat hij niet goed voor je is. Je merkt dat je een sterke chemie hebt met iemand die op papier niet zo goed voor je is, dus wil je niet in het diepe springen.
- Je hebt een onstabiele liefdesblauwdruk. Je gevoelens komen met name uit een behoefte aan validatie, iets nieuws en lust. Na een tijdje verdwijnt dit en kom je erachter dat je nooit verliefd was.
- Je wil te veel duidelijkheid. Als je op al je gevoelens een etiket wil plakken, dan geef je het geen kans om te ‘zijn’ en sla je het eerder stuk.
- Je bent bang voor herhaling van het verleden. Het is al zo vaak misgegaan dat je niet klaar bent om je verliefdheid te omarmen.
- Je vindt andere dingen belangrijker. Een nieuw liefje slokt een boel van je tijd op en op dit moment ben je niet klaar om je tijd voor de ander op te offeren. Het kost je nu meer dan dat je terugkrijgt.
- Je ziet de ander meer als een vriend. Een nieuw persoon ontmoeten is vaak heel spannend en verfrissend en dat lijkt soms op verliefdheid. Als de enthousiasme grotendeels verdwijnt dan is het eerder vriendschap.
- Je vindt het te snel gaan. De ander is er al helemaal klaar voor en je erkent dat het leuk kan zijn, maar jij hebt een ander tempo.
- Je vindt de ander niet aantrekkelijk genoeg. Aantrekkingskracht is niet alles, maar je moet de ander wel leuk genoeg vinden om met ze in bed te willen duiken.
- Je voelt je niet goed genoeg. Als je jezelf eraan overgeeft ben je bang dat je de ander teleurstelt en van je afduwt.
- Je bent bang voor afwijzing. Je onderdrukt je gevoelens omdat je niet gelooft dat hij je gevoelens kan beantwoorden.
- Je wil jezelf niet verliezen. Verliefdheid is enorm verslavend en gaat soms ten koste van de andere dingen in je leven die belangrijk voor je zijn. Dit kan best een eng gevoel zijn.
- Je saboteert jezelf. Je vindt hem veel te goed voor je en je denkt niet dat je zijn liefde waard bent.
- Je denkt nog aan een ander. Je hebt je vorige relatie nog onvoldoende verwerkt en bent niet klaar om je volledig aan een ander over te geven.
De vraag is: moet je meteen verliefd zijn voor een relatie? In deze video geef ik je alvast enkele belangrijke inzichten. Hieronder gaan we daar dieper op in!
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes
Deze sterke gevoelens zeggen je of je klaar bent voor een relatie
Er zijn vier essentiële elementen die je nodig hebt om een relatie met iemand te starten. Dit noemen we hier bij MannenBrein de ‘relatiepiramide’.
- Oppervlakkige aantrekkingskracht
Uiterlijk en fysieke chemie. Je vindt elkaar aantrekkelijk. - Diepe aantrekkingskracht
Innerlijk en karakter. Jullie hebben bewondering voor elkaars persoonlijkheid. - Oppervlakkige connectie
Jullie kunnen fijn met elkaar praten. - Diepe connectie
Je durft je kwetsbaar op te stellen bij elkaar en je voelt je gezien.
Tijdens de eerste paar dates ontdek je of er oppervlakkige connectie en aantrekking is. Daarna verken je de diepere elementen om te kijken of jullie ook daar klikken.
Als die 4 elementen aanwezig zijn, dan ontwikkelen we vaak sterke gevoelens voor iemand.
Tot slot moeten jullie ook bij elkaar passen. Willen jullie dezelfde dingen? Kan je de dingen krijgen van elkaar die je belangrijk vindt?
Waarom trekt hij zich terug als hij sterke gevoelens voor me heeft?
Jullie daten al een tijdje, en alles lijkt prima te verlopen. Maar plots trekt hij zich terug. En nu vraag jij je wanhopig af waarom.
Het is misschien slechts een kleine troost, maar dit komt erg vaak voor. Het heeft in de meeste gevallen ook helemaal niets met jou persoonlijk te maken.
Mannen trekken zich meestal terug omdat de diepere connectie ontbreekt.
Misschien voelde hij het wel een beetje, maar niet voldoende om verliefd te worden. Ben je zeker dat hij wél verliefd is maar dat iets anders hem tegenhoudt? Dan brengt dit artikel raad:
Hoe ga je met sterke gevoelens om?
Hoewel sterke gevoelens erg fijn kunnen zijn, kan het ook erg overweldigend zijn. Met de volgende slimme tips neem jij weer controle over je gevoelens en kan je ze beter leren plaatsen.
1. Benoem en erken je gevoelens
Overweldigende gevoelens beheersen kan enkel als je die emoties durft toe te laten.
Het is heel normaal dat je je bijvoorbeeld het ene moment euforisch voelt en het andere neerslachtig. Het kan helpen om deze emoties te erkennen door ze op te schrijven in een dagboek.
2. Praat erover
Het kan onmogelijk voelen om je sterke gevoelens voor jezelf te houden, en dat hoeft ook niet!
Je gevoelens delen met iemand waar je jezelf bij durft te zijn helpt bij het verwerken.
Kies iemand die je vertrouwt en vertel over wat je voelt. Misschien hebben ze zelfs advies voor je en kunnen je helpen met het krijgen van meer duidelijkheid.
3. Wees lief voor jezelf
Misschien ben je wel boos of gefrustreerd over jezelf omdat je je sterke emoties moeilijk kan beheersen.
Door goed voor jezelf te zorgen, toon je zelfcompassie en herinner je jezelf eraan dat je het verdient om je goed te voelen.
Ga een eindje hardlopen, plan een wellnessdagje of neem een heerlijk warm bad.
4. Vind gezonde afleiding
Sterke emoties zijn vaak een bron van inspiratie. Het is een vorm van opgebouwde energie die je gebruiken kunt voor iets positiefs.
Door de energie van je sterke gevoelens te gebruiken, verzet je je gedachten en laad je je batterijen op.
Het kan immers best vermoeiend zijn voor je brein om steeds te focussen op je emoties. Vul je dag met activiteiten waar je blij van wordt en je volle aandacht vereisen.
Bijvoorbeeld:
- Een stevige sportsessie.
- Iets nieuws leren, zoals een nieuwe taal.
- Een luisterend oor of hulp bieden aan een dierbare.
5. Leer de persoon in kwestie beter kennen
Door jezelf eraan te herinneren dat je de persoon in kwestie eigenlijk nog niet goed kent, kan je je sterke gevoelens beter controleren.
Door ze beter te leren kennen versterk je de band en krijg je meer duidelijkheid over de aard van je gevoelens.
Bovendien krijg je zo een betere basis voor jullie verdere relatie, of deze nu slechts vriendschappelijk blijft of meer wordt. Voer diepe gesprekken met ze, stel vragen en vertel over jezelf.
6. Biecht je gevoelens op
Een van de grootste vraagtekens die jij waarschijnlijk in je hoofd hebt:
“Hebben zij dezelfde sterke gevoelens voor mij?”
Je sterke gevoelens voor iemand opbiechten kan een enorme opluchting zijn en je de duidelijkheid geven waar je naar verlangt.
Als de ander hetzelfde voor je voelt is dat de beste beloning die je kan krijgen. Beantwoorden ze je gevoelens niet? Dan is dat pijnlijk, maar dankzij die duidelijkheid kan je starten met de acceptatie en verdergaan met je leven.
Zo maak je van jullie sterke gevoelens een prachtige relatie
Als jullie allebei sterke gevoelens voor elkaar hebben, kan dat de start zijn van een langdurige en liefdevolle relatie.
Wil je er 100% zeker van zijn dat hij ook helemaal voor jou gaat?
Dan heb ik iets voor je klaarstaan waarmee je vermijdt dat jullie vonk uitdooft. Mijn gratis e-book over de drie schakels in het mannenbrein helpt jou te begrijpen hoe mannen denken en omgaan met hun gevoelens. En vooral:
Hoe je ervoor zorgt dat hij compleet voor je valt.
Zo maak jij van jouw sterke gevoelens een waar liefdeswapen. 😉
› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!
Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie