Het is alweer een tijdje geleden dat je relatie uitging. Toch merk je in de kleine dingen dat je moeite hebt om je ex los te laten.
Je denkt bijvoorbeeld nog regelmatig aan hem, blijft maar piekeren of staat niet open om serieus te daten.
Ik ga je helpen. In dit artikel bespreek ik de belangrijkste tekenen dat je nog niet over je ex heen bent. Ook geef ik je praktische en helende tips om je liefdesverdriet te verwerken.
Inhoud van dit artikel:- De 11 belangrijkste tekenen dat je nog niet over je ex heen bent
- Wat betekent het als je nog niet over je ex heen bent?
- Waarom is het zo moeilijk om over een ex heen te komen?
- Wat zijn de gevolgen als je niet over een ex heen bent?
- Hoe over je ex heen stappen: 7 beste tips
- Tekenen dat je nog niet over je ex heen bent – Conclusie
Na het lezen van dit artikel kun je eindelijk beginnen met het loslaten van je ex en kun je de focus weer leggen op je eigen leven.
De 11 belangrijkste tekenen dat je nog niet over je ex heen bent
Dat je ex af en toe in je gedachten voorbij komt, hoeft niet direct te betekenen dat je nog emotioneel aan hem vastzit. Het is simpelweg een teken dat hij ooit een belangrijk deel van je leven was. Gedachten komen en gaan, en het belangrijkste is hoe je ermee omgaat.
Wanneer is het dan zorgelijk?
Het wordt een probleem als de gedachten aan je ex je dagelijks leven of emoties beïnvloeden. Hieronder geef ik je enkele sprekende voorbeelden waaruit blijkt dat je nog niet over je ex heen bent.
1. Je denkt voortdurend aan je ex
Liefdesliedjes op de radio, een romantische film op tv, bepaalde geuren en plaatsen: ze leiden je gedachten direct terug naar je ex.
Je piekert vaak over wat er misging, je herleeft oude herinneringen, droomt over je ex of vraagt je af hoe hij zich nu voelt. Misschien huil je nog om wat ooit was, maar er nu niet meer is.
2. Je vergelijkt iedereen met je ex
Daten als je nog niet over je ex heen bent is vaak lastig. Waarom? Omdat je iedere potentiële partner of nieuwe date meet aan de standaard van je ex.
Onthoud dat ieder mens anders is, en je nooit een tweede [naam van je ex] zal vinden. De vraag is bovendien of je dat überhaupt moet willen. Hoewel je ex uiteraard goede en lieve kanten had, is er een reden dat jullie relatie uitging…
3. Je stalkt je ex op social media
Je blijft zijn posts op social media bekijken, zoeken naar aanwijzingen van zijn leven zonder jou, of probeert te achterhalen of hij al een nieuwe relatie heeft.
Onthoud echter dat als je moeite hebt om je ex los te laten, telkens naar zijn foto’s kijken je niet zal helpen bij je eigen herstel.
4. Je hoopt op een hereniging
Een duidelijk signaal van onverwerkt liefdesverdriet is dat je moeite hebt om de breuk te accepteren. Je blijft dromen, hopen en fantaseren over een hereniging tussen jullie.
5. Je praat nog veel over je ex
Je vrienden en familie merken dat je zijn naam vaak laat vallen, zelfs in situaties waar het niet relevant lijkt. Het is een duidelijk teken dat je je liefdesverdriet nog aan het verwerken bent.
6. Je vermijdt nieuwe relaties
Emotioneel nog aan je ex vastzitten uit zich in het feit dat je niet klaar bent voor een nieuwe relatie. Zo heb je geen zin om te daten en geen interesse in het ontmoeten van andere mannen. Maar…
7. Je duikt nieuwe relaties in
Het kwartje kan ook de andere kant op vallen. Namelijk dat je júist in allerlei nieuwe relaties duikt.
Het lijkt misschien alsof je verdergaat, maar in werkelijkheid gebruik je de nieuwe relatie als een manier om je emoties te onderdrukken of jezelf af te leiden. Dit kan zelfs schadelijk zijn voor jezelf omdat je daarmee het proces van heling en verwerking uitstelt. Ook is het niet helemaal eerlijk tegenover de nieuwe man in je leven die oprecht de beste intenties heeft en misschien wel verliefd op je wordt.
8. Je voelt jaloezie als je ex verder gaat
Het idee dat je ex een nieuwe partner heeft of gelukkig is zonder jou doet pijn of maakt je boos. Het feit dat je nog zulke hevige emoties kunt voelen voor je ex is een duidelijk signaal van onverwerkt liefdesverdriet.
9. Je houdt contact zonder reden
Hem helemaal loslaten lukt je nog niet. En daarom grijp je ieder excuus om contact met hem te zoeken met beide handen aan. Denk aan het sturen van een foto van een kunstwerk dat hij zo leuk zou hebben gevonden. Of een grappig GIFje van jullie favoriete serie.
10. Je vermijdt plekken of dingen die je aan hem herinneren
Diep vanbinnen weet je dat je nog gevoelens hebt voor je ex. Daarom vermijd je plekken of activiteiten die herinneringen oproepen aan jullie tijd samen.
11. Je kijkt veel naar de spulletjes van jullie relatie
Je bent nog veel bezig met foto’s, cadeautjes, of andere spullen die verbonden zijn met je ex, zelfs als het pijn doet om ze te zien. Weet echter dat het je heling in de weg staat als je jezelf continu confronteert met materiele zaken die je aan je ex doen denken.
Wil jij je weer gelukkiger voelen na liefdesverdriet? In deze video geef ik je een gouden tip:
Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om hem terug te krijgen? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes om opnieuw zijn interesse te krijgen
Wat betekent het als je nog niet over je ex heen bent?
Als je nog niet over je ex heen bent, betekent het dat je nog emotioneel aan je ex vastzit. Misschien denk je vaak aan hem, vergelijk je anderen met je ex, of voel je pijn bij het idee dat hij verdergaat.
Het is een signaal dat je de relatie en de emoties eromheen nog niet volledig hebt verwerkt. Iets dat heel normaal is, maar je ook kan belemmeren om verder te gaan met je eigen leven.
Waarom is het zo moeilijk om over een ex heen te komen?
Over een ex heen komen is soms erg lastig. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom je ex loslaten zo moeilijk is:
- We gaan diepe banden aan met onze partners. Zelfs als de relatie voorbij is, blijft deze emotionele connectie vaak bestaan.
- We zijn verslaafd. Liefde activeert dezelfde hersengebieden als verslavende middelen. Na een break-up vermindert dit abrupt, wat lijkt op afkicken.
- We zijn routinedieren. Je raakt gewend aan het hebben van die persoon in je dagelijks leven, en het verlies daarvan voelt als een groot gat.
- We romantiseren graag. Wij mensen hebben de neiging om vooral de positieve aspecten van een relatie te onthouden en de negatieve kanten te vergeten.
- We betrekken het op onszelf. Het verbreken van een relatie kan voelen als een persoonlijke afwijzing, wat je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde kan aantasten.
- We zijn omringd door herinneringen. Als je nog in jullie oude woning woont, als jullie gedeelde vrienden hebben, of zelfs co-ouders zijn, kan je moeilijker afstand nemen van je ex.
- We worden beïnvloed door onze cultuur. Films, boeken en muziek versterken vaak het idee dat een verloren liefde het einde van de wereld is.
- We begrijpen de reden niet goed. Onbeantwoorde vragen of onduidelijkheid over waarom de relatie is geëindigd, kunnen ertoe leiden dat je liefdesverdriet moeilijker kunt verwerken.
- We weten niet hoe we moeten rouwen. Als je geen tijd neemt om een relatiebreuk volledig te verwerken, blijven gevoelens zoals woede, verdriet of hoop onopgelost.
Samengevat: over een ex heen komen is moeilijk omdat het verlies zowel emotioneel als praktisch een grote impact heeft. Het vraagt tijd, zelfreflectie en bewuste inspanning om je emoties te verwerken en je eigen leven weer op de rit te krijgen.
Wat zijn de gevolgen als je niet over een ex heen bent?
Als je niet over je ex heen bent, kunnen de gevolgen zowel emotioneel als praktisch ingrijpend zijn:
- Je bent langdurig boos, onzeker of verdrietig. Je blijft dus hangen in gevoelens van verlies, wat kan leiden tot somberheid of zelfs depressie.
- Je hebt moeite met nieuwe relaties. Het kan moeilijk zijn om open te staan voor een nieuwe partner als je je ex nog niet kunt loslaten. Verder is het goed mogelijk dat je potentiële partners voortdurend met je ex vergelijkt, wat oneerlijk is voor hen én jezelf. Onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat het de kwaliteit van een nieuwe relatie in de weg kan staan als je nog niet over je ex heen bent.
- Je zit niet lekker in je vel. Onopgeloste gevoelens kunnen je zelfvertrouwen aantasten, vooral als je de breuk als jouw ‘fout’ ziet.
- Je praat continu over je ex. En hoewel dit voor jou misschien helpt om je liefdesverdriet te verwerken, kan het onnodige stress opleveren voor je familie en vrienden.
- Je bent minder gefocust op je eigen leven. Telkens denken aan je ex kost een hoop energie. En deze energie kun je niet steken in je eigen leven, je werk, studie of persoonlijke doelen.
- Je gezondheid gaat achteruit. Een grote emotionele belasting kan leiden tot fysieke klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid of slapeloosheid. Verder zoeken sommige mensen troost in overmatig eten, alcohol, of andere destructieve gewoontes.
- Je wordt pessimistisch over de toekomst. Het vasthouden aan het verleden belemmert je om nieuwe ervaringen en kansen te omarmen. Je kunt zelfs gaan geloven dat je nooit meer zo gelukkig zal zijn. Of dat liefde niet voor jou is weggelegd.
Hoe over je ex heen stappen: 7 beste tips
1. Minimaliseer contact
Je wilt je het liefst blijven vastklampen aan iemand waar je zo van gehouden hebt (of nog steeds houdt). Maar daarmee belemmer je je eigen herstel.
Verbreek daarom het liefst al het contact, zelfs als je nog vrienden wilt blijven. Zo koppel je je een tijdje van hem los en kan de emotionele band tussen jullie afzwakken. Doe je dit niet, dan zal ieder contactmoment zorgen voor hevige emoties.
Neemt je ex contact op met jou? Lees hier hoe je ermee omgaat:
2. Verwijder alle herinneringen
Aan spullen zitten herinneringen vast. Door spulletjes die je herinneren aan je ex in je huis te laten staan, kun je je ex maar moeilijk loslaten. Dus mocht je je afvragen: ‘Waarom blijf ik aan mijn ex denken’, dan kunnen spullen en foto’s een belangrijke reden zijn.
Haal daarom foto’s, cadeaus of andere spullen die je aan je ex herinneren uit het zicht. Je hoeft ze niet direct weg te gooien als je daar nog niet klaar voor bent. Maar berg ze dan op in een verhuisdoos en zet deze in de berging of op zolder.
3. Geef jezelf de tijd om te rouwen
Het einde van een relatie is een verlies. Daarom kun je een relatiebreuk vergelijken met een rouwproces. Sta jezelf toe om verdrietig te zijn en je emoties te voelen in plaats van ze te onderdrukken. Dat is een normaal onderdeel van het verwerkingsproces. Doe je dat niet, dan komen de emoties vroeg of laat als een boemerang bij je terug.
4. Focus je op zelfzorg
Liefdesverdriet is hartstikke heftig, en kan je hele leven overhoop gooien. Wees daarom extra lief voor jezelf. Doe dingen die je gelukkig maken en die je zelfvertrouwen versterken, zoals sporten, een nieuwe hobby oppakken, of tijd doorbrengen met vrienden en familie. Het helpt je om de prioriteit terug te leggen bij jezelf.
5. Praat erover en zoek steun
Praten helpt je om je gevoelens te verwerken. Spreek dus met vrienden of familie over je gevoelens. Als het zwaar voor je blijft, overweeg dan om met een professional te praten. Het delen van je emoties kan helpen om helderheid te krijgen en verder te gaan.
6. Stop met het romantiseren van het verleden
Het is makkelijk om alleen de mooie momenten van de relatie te herinneren en de minder leuke dingen te vergeten. Maar wees realistisch en herinner jezelf eraan waarom de relatie is geëindigd. Of denk aan de minder goede kanten van je ex. Dat helpt je om objectief te blijven en hem los te laten.
7. Gun jezelf tijd
Over een ex heen komen is geen race. En er is ook geen regel die bepaalt dat je binnen een bepaalde tijd over iemand heen moet zijn.
Bij de een duurt het loslaten van een ex langer dan bij de ander. Het is onder andere afhankelijk van je eigen gemoedstoestand, jullie relatie, de lengte ervan en hoe de relatie geëindigd is. Accepteer het als het herstel wat langer duurt dan je had verwacht. Wees geduldig met jezelf en accepteer dat herstel een proces is. Elk stapje vooruit is er één.
Ga je voor je gevoel soms vijf stappen achteruit? Ook dat is oké. Vooruitgang is geen lineair proces, maar een weg met pieken en dalen.
Tekenen dat je nog niet over je ex heen bent – Conclusie
Het feit dat je dit artikel hebt gevonden en voor jezelf hebt toegegeven dat je misschien nog niet over je ex heen bent, is een grote eerste stap.
Iedereen heeft een eigen verwerkingsproces. Bij de een duurt het weken, bij de ander zelfs maanden of jaren. Het belangrijkste is dat je de tijd neemt om je liefdesverdriet te werken. Zo voorkom je dat gevoelens blijven sluimeren onder de oppervlakte en later komen opborrelen.
Door een relatiebreuk op de juiste manier te verwerken, zorg je er ook voor dat je op den duur weer durft openstaan voor nieuwe contacten.
Het belangrijkste is dat je nu de focus even volledig op je eigen leven legt. Moet iedere dag fantastisch zijn? Zeker niet! Je zult mindere dagen hebben en dagen dat je je euforisch voelt.
Maak tijd vrij om te reflecteren, verwerken en te leren van de situatie. Zo kom je sterker terug. En ik ga je daarbij helpen.
Ik heb namelijk een e-book geschreven waarin ik je stap voor stap leer hoe je kunt werken aan de beste versie van jezelf. Zo zul je beter in je vel gaan zitten. En mocht je er op een dag weer voor openstaan, dan zal deze krachtige versie van jezelf de juiste man aantrekken die op dezelfde golflengte zit als jij.
Wil jij beter in je vel zitten en gun je jezelf een cadeautje? Laat hieronder je mailadres achter en ik stuur het e-book direct gratis naar je inbox.
› Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!
Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)
Liefs,
Mathijs Dingjan
Schrijf een reactie