Vrienden blijven met ex? 6 Overwegingen om bij stil te staan

Als een relatie ten einde gaat, volgt er vaak een moeilijke en emotionele periode. Ongeacht of jij diegene was die de beslissing nam of niet; er spoken waarschijnlijk een heleboel vragen door je hoofd. Een daarvan is:

Is het een goed idee om vrienden te blijven met je ex?

Om je het antwoord op die vraag te geven, verkennen we in dit artikel 6 belangrijke aspecten om te overwegen of vrienden blijven na een relatie verstandig is.

Inhoud van dit artikel:Meer...

Kan jouw liefdesleven trouwens een boost gebruiken? Wil je beter leren begrijpen hoe mannen denken, of hoe je een nieuwe vlam helemaal gek van je kan maken? Lees dan zeker door tot het einde van dit artikel, want ik heb nog iets voor je in petto…

Kan je vrienden blijven na een relatie?

Een ex kan zeker een goede vriend zijn. Ze weten immers als geen ander hoe ze je kunnen steunen, motiveren en er voor je kunnen zijn. Maar elke situatie is uniek. Overhaast niets en zorg ervoor dat jullie 100% eerlijk zijn over wat jullie van de vriendschap verwachten. Is er niemand met romantische bijbedoelingen en hebben jullie de breuk helemaal verwerkt? Dan kan je zeker vrienden worden na een relatie.

Waarom wil mijn ex vrienden blijven?

Er zijn verschillende redenen waarom je ex-partner vrienden wil blijven. Misschien wil hij je niet kwetsen of de relatie in ‘schoonheid’ laten eindigen. Was jij diegene die de relatie stopzette? Dan bestaat de kans dat hij de vriendschap als een manier ziet om je weer voor zich te winnen. Tenslotte is het ook mogelijk dat je ex je oprecht waardeert als vriend en deze band niet wil missen in zijn leven.

Vraag jij je af of mannen en vrouwen überhaupt ooit vrienden KUNNEN zijn? Dan vind je het antwoord in deze video!

Heb je trouwens mijn gratis rapport al gezien waarin je 31 kant-en-klare berichtjes krijgt om definitief zijn hart te veroveren? Ontdek deze 31 berichtjes en 'de 3 schakels in het mannenbrein' hier: Download de 31 berichtjes

Wanneer is vrienden blijven met een ex een goed idee?

1. Jullie zijn goed uit elkaar gegaan

Helaas zijn sommige relatiebreuken best heftig waardoor vriendschap na de breuk amper mogelijk is.

Maar ging het uit op beschaafde, wederzijdse termen? Dan kan de relatie eventueel wel overgaan in een mooie vriendschap.

Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin jullie beseften dat jullie niet matchen als koppel, maar elkaar wel nog steeds toffe mensen vinden.

Maar let op:

Het eind van een romantische relatie verwerken kost maanden, in sommige gevallen zelfs wel jaren. OOK als jullie beiden achter de breuk staan. Het is belangrijk dat jullie elkaars onbeantwoorde vragen over de break-up kunnen invullen, zodat er geen frustraties tussen jullie blijven staan. Ook moeten jullie je verantwoordelijkheid nemen en je verontschuldigen voor de dingen die fout zijn gelopen.

Bespreek elkaars moeilijke gevoelens:

  • “Ik weet dat ik je pijn heb gedaan, maar kunnen we dit alsjeblieft met elkaar bespreken?”
  • “Ik merk dat ik nog boos op je ben en ik wil horen of je begrijpt hoe je acties mij hebben geraakt.”

2. Jullie hebben het einde verwerkt

Denk je dat een vriendschappelijke breuk betekent dat je direct maatjes kan zijn? FOUT.

Na elke relatiebreuk hebben beide (ex-)partners nood aan een periode van afstand om te wennen aan het leven zonder de ander en de breuk te verwerken.

Gaan jullie na de breuk naadloos over naar vriendschap met je ex en blijven jullie elkaar even vaak zien, appen en afspreken? Dan hebben jullie niet geleerd hoe je moet leven zonder de ander.

Verder geef je zo jezelf geen kans om te ontdekken welke gevoelens je precies over de situatie hebt. Gevoelens duren namelijk wat langer om te herkennen.

Daarom wil je EERST zeker zijn dat jullie het eind van de romantische relatie verwerkt en geaccepteerd hebben. Zorg ervoor dat jullie allebei begrijpen dat de relatie voorbij is en ook waarom. Nog enkele tekens waaraan je herkent dat jullie de breuk verwerkt hebben:

  • Je voelt dat je emotioneel ‘verder’ bent.
  • Jullie hebben geen romantische gevoelens of verlangens voor elkaar.
  • De band tussen jullie voelt niet meer intens, eerder vergelijkbaar met andere vriendschappen.
  • Jullie kunnen bij elkaar zijn zonder dat het pijnlijk of zenuwslopend voelt, en het wordt ook niet raar intiem.
  • Jullie hebben beiden onafhankelijke levens van elkaar.

3. Jullie hebben de juiste motivatie

Soms is de vraag niet zozeer of je ex te vriend houden mogelijk is of niet, maar eerder WAAROM die wens er is.

Daarom wil je de reden onderzoeken achter vrienden blijven na een relatie.  Hecht je veel waarde aan de vriendschap? Of draait het stiekem om iets anders, zoals verdriet minderen?

Permanent uit elkaar gaan voelt immers soms te absoluut, te pijnlijk. Zeker als het gaat om iemand met wie je zo close was. Daarom is het niet uitzonderlijk dat jullie die connectie in stand willen houden.

Over het algemeen zijn er 5 redenen om vrienden te blijven na een relatie (van goed naar slecht):

  1. Je wil toegang te houden tot hun emotionele steun, advies en gezelschap ZONDER ze aan het lijntje te houden.
  2. Je wil de verstandhouding goed houden omdat jullie samen de verantwoordelijkheid delen over een huisdier of kind, dan wel deel uitmaken van een hechte gedeelde vriendenkring.
  3. Angst voor eenzaamheid. Je hebt niet veel andere mensen in je leven en bent bang om alleen te zijn.
  4. Je wil je ex niet onnodig veel pijn doen, je bent bang voor confrontatie of je voelt je schuldig dat je het uitmaakte. Dit is een slechte reden omdat het meer draait rond schuldgevoel dan om oprecht vrienden willen blijven.
  5. Romantische interesse. Je/hij wil vriendschap omdat er zo nog een kans is om het romantische verlangen weer aan te wakkeren. Ook dit is geen goed idee, want het staat in de weg van nieuwe mensen een kans geven.

4. Jullie willen hetzelfde

Ben je er zeker van dat jullie alles verwerkt hebben? Dan is het tijd voor deze volgende belangrijke stap.

Willen jullie de vriendschap relatie een kans geven? Bespreek dan wat jullie van elkaar willen en hoe jullie de toekomst zien.

Iedereen heeft andere verwachtingen bij vriendschap. En het is belangrijk dat je grotendeels hetzelfde wilt. Enkele overwegingen om het over te hebben:

  • Hoe vaak willen jullie elkaar zien?
  • Hoeveel fysiek contact telt als ‘vriendelijk’?
  • Willen jullie details horen over elkaars liefdesleven?
  • Hoeveel informatie delen jullie over elkaars leven?
  • Hoeveel steun en energie verlangen jullie van elkaar?
  • Kunnen jullie elkaar nog bellen of is het beter als jullie alleen appen?
  • Willen jullie een-op-een afspreken of liever in groepsverband?
  • Zijn jullie nog welkom bij elkaars familiepartijtjes?
  • Wat als iemand een nieuwe partner heeft gevonden en jullie allebei uitgenodigd worden voor hetzelfde uitje?

Als jullie ideeën van een vriendschappelijke relatie na een relatie niet op een lijn liggen, dan is het beter om de vriendschap op te geven. Zeker als je merkt dat jullie tijdens dit proces terugvallen in oude negatieve patronen en conflicten.

5. Jullie zijn klaar voor nieuw contact

Dit is waar het vaak mis gaat bij exen die vrienden worden:

Ze herhalen oude activiteiten en vallen terug in een meer intieme rol. Daarom willen jullie bijvoorbeeld niet naar dezelfde restaurants van vroeger gaan, of samen op de bank een filmpje kijken.

Maak een duidelijk verschil tussen hoe het was toen jullie partners waren en hoe het is nu jullie vrienden zijn.

Want bedenk het volgende: als de dynamiek ongeveer hetzelfde is, zijn jullie dan eigenlijk wel uit elkaar? Een relatie zonder een duidelijke definitie is nog steeds een relatie.

Maak dus zoveel mogelijk nieuwe herinneringen in neutrale of onbekende ruimtes en vermijd plaatsen die romantische herinneringen oproepen.

6. Jullie zijn niet langer elkaars prioriteit

Een van de belangrijkste stappen voor succesvol vrienden blijven met je ex?

Jullie moeten beiden accepteren dat jullie niet langer elkaars prioriteit (mogen) zijn.

In een relatie is de ander natuurlijk de belangrijkste persoon in de wereld voor je. Maar nu is dat niet langer het geval. Zeker als een van jullie een nieuwe romantische relatie krijgt.

Verder is het belangrijk om respect te hebben voor elkaars nieuwe partners en om duidelijke grenzen te stellen om eventuele spanningen te voorkomen. De vriendschap mag geen dreiging vormen voor de nieuwe romantische partner(s). Dat betekent dus ook dat jullie bereid moeten zijn om de vriendschap te eindigen als een nieuwe partner dat wil.

Wanneer je beter geen vrienden met je ex kan blijven

Hoe goed je er ook over nadenkt en hoezeer jullie je best ook doen, soms lukt een vriendschap tussen exen gewoonweg niet.

Misschien stap je te veel over je eigen grenzen heen en voel je je doodongelukkig als jullie afspreken. Of misschien merk je dat hij toch nog hoop koestert en probeert je terug te winnen. Vergeet niet dat de relatie kapotging om een reden, en die redenen kunnen toxisch zijn.

Wanneer beter geen vrienden blijven met je ex?

  • Je hoopt stiekem dat jullie weer bij elkaar komen.
  • Je hebt moeite met verder gaan.
  • Je voelt of weet dat je ex nog niet verder is.
  • Je houdt aan hem vast omdat je bang bent nooit meer zo’n sterke emotionele connectie met iemand te voelen.
  • Je houdt vast uit angst om nieuwe mensen te leren kennen.
  • Je wil vrienden blijven omdat je je schuldig voelt en denkt hem iets ‘verschuldigd’ te zijn.
  • Je blijft aan hem denken en dat zit in de weg van je geluk.
  • Je wordt jaloers of verdrietig bij het idee dat hij iemand anders datet.
  • Je vindt het pijnlijk om met hem te zijn, of het wordt ongepast intiem.
  • De vriendschap voelt eenzijdig of ongezond.
  • Je vindt het moeilijk om gezonde grenzen te stellen.
  • Het voelt simpelweg niet goed om vrienden te blijven.

Denk eraan: Alleen omdat jullie nu kiezen voor geen contact, betekent dat niet dat jullie niet om elkaar geven. Misschien kunnen jullie in de toekomst een nieuwe vriendschap opbouwen wanneer het oude ver genoeg van het nieuwe verwijderd is.

Vrienden blijven met ex – Conclusie

Als het gaat over vrienden blijven na het einde van de relatie, is het belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen. Door te erkennen dat zo’n vriendschap alleen kan slagen als jullie allebei het einde van de relatie hebben verwerkt, dezelfde motivatie hebben en klaar zijn voor nieuwe grenzen en ervaringen, kan een gezonde en mooie vriendschap ontstaan.

Maar als er sprake is van onverwerkte gevoelens, ongelijke verwachtingen of een toxische dynamiek, is het beter om afstand te nemen en jezelf de ruimte te geven om te genezen en verder te gaan.

Aan het begin van dit artikel had ik je nog iets speciaals beloofd. Iets waarmee je voortaan niet langer hoeft te raden naar hoe mannen denken en voelen.

Want hoe geweldig zou het niet zijn als je vanaf nu PRECIES weet hoe je een nieuwe vlam sta-pel-gek op je kan maken? Of hoe je met plezier weer in de wereld van daten kan duiken? Niet alleen krijgt je zelfvertrouwen zo een mooie boost, het is ook een stuk makkelijker om je ex enkel als vriend te zien als je liefdesleven overvloedig en succesvol is.

Hoe je dit alles kan bereiken ontdek je in mijn gratis e-book over de 3 schakels in het mannenbrein.

Klik hier om jouw exemplaar te downloaden en begin vandaag al met het transformeren van jouw liefdesleven.

ebook Ja, stuur me 'de 3 schakels in zijn mannenbrein' nu gratis!

Oh, en vergeet hieronder je gratis download niet ;)

Liefs,
Mathijs Dingjan

Wil je dat hij 100% voor jou kiest?

Ontdek deze 3 simpele schakels in zijn mannenbrein
waarmee hij alleen nog maar aan jou kan denken,

Halsoverkop verliefd op je wordt,

En hij je zal smeken om een relatie.

Ja, stuur me de 3 schakels nu gratis!

Over de auteur

Mathijs Dingjan

Mathijs Dingjan is hoofdcoach bij MannenBrein. Al 7 jaar coacht hij vrouwen om meer geluk in de liefde te vinden. Naast trainingen heeft hij ook diverse online cursussen ontwikkeld waarmee je je liefdesleven een flinke boost geeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Schrijf een reactie

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

De noodzakelijke en statistiek-cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de site te verbeteren. Daarnaast gebruiken we andere cookies voor promotie en het testen van nieuwe functionaliteiten. Hieronder kan je aangeven of je dat goed vindt (meer info: Privacy Policy)